Kuzmanović za B92.net – da li je "to-to" bez Rusa i ko će biti šampion Evrope?

Vladimir Kuzmanović, bivši košarkaš i košarkaški funkcioner a sada stručni konsultant, govorio je za B92.net o predstojećem Fajnal-foru Evrolige u Beogradu.

Luka Nikolić
Podeli
foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©
foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

F4 Evrolige počinje u četvrtak 19. maja, a završava se u subotu, kada će Evropa dobiti novog (ili starog) šampiona.

Kuzmanović je za naš portal analizirao polufinalne duele i prognozirao šta bi moglo da se desi tokom dva izuzetno zanimljiva dana u prestonici Srbije.

Efes u Beograd dolazi kao zvanični prvak Evrope i u prvo polufinale (18.00) ulazi kao veliki favorit protiv Olimpijakosa, koji se na F4 vraća posle pet godina suše.

Anadolu Efes – Olimpijakos

"Svi kažu Efes i pričaju da je kod njih sjajno tempirana forma, ali ja u to baš i ne verujem. Kao i u svakom polufinalu iznenađenja su moguća, a mislim da je Olimpijakos neko ko na početku nije slovio za učesnika same završnice i da će možda imati motiv više da naprave jedno veliko iznenađenje, pogotovo s obzirom da igraju protiv aktuelnog prvaka. Sve oči su uprte u Micića i Larkina, ali Olimpijakos ima čime da odgovori i zaista mislim da su zasluženo na Fajnal-foru. Zasluženo su prošli Monako, a i ovde će imati ogromnu podršku navijača", počeo je Kuzmanović razgovor za B92.net.

Olimpijakosov "X" faktor će biti navijači, s obzirom da se očekuje čak i oko 10.000 navijača iz Grčke, a nije nemoguće da bude i podrške od bratskih pristalica Crvene zvezde.

"Sigurno da je tako. Samo je pitanje koliko će biti navijača iz Srbije zbog podele karata, ali svakako da će imati najviše simpatija ovde, izuzev Micića. Imaće najveći broj navijača od svih timova i sigurno da će im značiti ta činjenica da praktično kao da nastupaju kod kuće", objašnjava bivši igrač Crvene zvezde, OKK Beograda, Budućnosti...

Sve detalje sa spektakla u beogradskoj "Areni" moći ćete da ispratite ne samo na stranicama portala B92, već i na našim društvenim mrežama. Zapratite nas na Instagramu, Tviteru i Fejsbuku!

Baš zbog faktora uloge autsajdera, crveno-beli iz Pireja će rasterećenije ući u meč od Efesa, kojeg prati pritisak uloge branioca titule koju su osvojili prošle godine u savladavši CSKA i Barselonu na putu do trona.

"Pritisak će sigurno postojati. Želja im je da ponove uspeh iz prethodne sezone. Efes tu može mnogo da izgubi, a Olimpijakos ne može praktično ništa, već može samo da dobije. Videli smo i u okviru Evrokupa koliko ekipa koja ne može ništa da izgubi igra rasterećeno. Verujem da ćemo takvu utakmici i gledati. Ako krene lošije po Efes, bojim se da će se pojaviti stegnutost kod igrača aktuelnog šampiona, jer oni žele da ponove nešto što je malo klubova uspelo (da osvoje dve titule prvaka Evrope zaredom), a s druge strane imaju rasterećenog protivnika".

Barselona – Real Madrid

Drugo polufinale u beogradskoj "Areni" na programu je od 21.00, a sastaju se Barsa i Real u čuvenom "El Klasiku".

"Ja verujem da bi Barsa, da je mogla da bira, odabrala bilo koji drugi tim sem Reala, jer je ta utakmica više od utakmice. To nije samo polufinale Evrolige, to je 'El Klasiko' koji uvek donosi određenu težinu i emocije. Bez obzira na to što mislim da je Barselona mnogo jači tim, ništa ne predajem slučaju i siguran sam da se Real neće predati ili podleći pritisku, jer tu igraju verovatno najiskusniji igrači koji su odigrali mnogo ovakvih utakmica, a naročito ih motivišu dueli sa Barsom", objašnjava sportski konsultant i autor "Košarkaškog podkasta sa Lukom i Kuzmom" i dodaje:

"U domaćem prvenstvu oni imaju mnogo okršaja koji se neretko završe neočekivano. Ovde će biti jedna utakmica, sve će biti otvoreno, a sa druge strane Barsa i Šaras ne mogu sebi da dozvole još jedan neuspeh. Oni su uložili mnogo toga da budu najbolji, da zauzmu tu poziciju koja im donosi da igraju protiv najslabije plasiranog pred plej-of, zato što su bili prvi na tabeli. Favoriti jesu, apsolutno, i da su kompletni ne bi bilo prevelikog razmišljanja ko je apsolutni favorit, ali nisu. Tako da, sve je otvoreno".

Ko će biti šampion Evrope?

Našeg sagovornika smo pitali da "kladioničarski" predvidi rezultate i šampiona Evrolige za sezonu 2021/22...

"Mene uvek ponesu emocije u ovakvim predviđanjima, ali bih rekao da će se Real i Olimpijakos sastati u finalu, a da će Real osvojiti titulu...", jasan je Kuzmanović.

"Cenim to što je Real stvorio rezultate od izuzetne povezanosti unutar ekipe i trenera koji je jedan od najboljih trenutno. Voleo bih to da vidim, jer sam sklon navijanju za one koji su na neki način u problemu, a Real je ove godine bio u problemu. To što su savladali Makabi sa 3-0 više govori o Makabiju nego o Realu, ali i činjenici da su oni najbolji kada je najteže".

A, ako Madriđani pokore Beograd kao i 2018. godine sa Lukom Dončićem, onda će neko iz njihovih redova biti MVP.

"U ove tri četvrtfinalne utakmice dvojac koji zaslužuje svako poštovanje bio je Fernandes-Ljulj, koji su u poznim godinama. Teško da će neko od njih dati najviše poena, ali igra bez njih u Realu nije zamisliva. Možda bi to moglo da im se poklopi, pa da neki od njih posle turnira završi karijeru sa najlepšim mogućim momentom. Mislim da bi to bio zaslužan trenutak i pravi momenat da, na primer, Rudi (Fernandes) kaže doviđenja košarci. Mnogo joj je dao, iako predstavlja verovatno najantipatičnijeg igrača na svetu. Sve to bi bila jedna lepa priča koju bih želeo da vidim", kaže Kuzmanović.

A, da su tu Rusi...

Sa trostrukim šampionom Jugoslavije smo razgovarali i o izbacivanju ruskih klubova, od kojih su neki imali dobre šanse da se plasiraju na Fajnal-for. CSKA je bio jedan od glavnih favorita za plasman, a odlične sezone imali su Zenit i Uniks i pred izbacivanje zbog rata u Ukrajini su bili nadomak plasmana u plej-of.

Kuzmanović dobro zna kako sankcije mogu da utiču na sportiste, pošto je u vreme sankcija Jugoslaviji bio aktivan košarkaš.

"Na moju veliku žalost histerija je zavladala. Ne znam koje opravdanje toga može da bude. Pričam iz ugla čoveka čiju karijeru je pogodilo nešto slično i imam puno pravo da kažem koliko je to loše za sport. Imali smo nedavno podkast Mića Berić, Aleksandar Trifunović i ja i dotakli smo se toga koliko je sve to uticalo na Trifunovićevu karijeru. Te evropske utakmice su tada bile put da se napravi velika karijera, a on tada kao mlad i perspektivan igrač, zavaljujući svemu što se desilo, nije mogao da ostvari taj naredni korak i ispuni svoj potencijal", objašnjava Kuzmanović i podvlači:

"Zbog toga kažem da smo kompetentni da pričamo o ovoj temi i tome koliko je to loše za sport. Takođe mi je i žao ruskih ekipa jer bi sigurno jedna ili možda dve bile na Fajnal-foru Evrolige u Beogradu. U ovakvoj situaciji trpi samo košarka".

Luka Nikolić (@luksie1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.