Iliev za B92.net: Čudna su dešavanja sa VAR-om, ko je lud – mi ili Evropa?

Nedelja je "večitog" derbija, a 167. prvenstveni okršaj Crvene zvezde i Partizana ovog puta bi mogao direktno da odlučuje o šampionu Srbije.

Stefan Smuđa
Podeli
Foto: StarSport/Srđan Stevanović
Foto: StarSport/Srđan Stevanović

Osim same važnosti takve utakmice (subota, 18.00), u srpskom fudbalu neizostavna su druga dešavanja koja direktno ili indirektno utiču na sam derbi.

Tako smo u nedelju uveče videli spornu situaciju u meču Čukaričkog i Partizana, kada je Novak Simović procenio da faul Bojana Kovačevića nad Rikardom Gomešom nije bio za isključenje.

To je povuklo mnoštvo reakcija, od trenera Partizana Aleksandra Stanojevića i predsednika Milorada Vučelića, preko Crvene zvezde koja se oglasila saopštenjem upućenom selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju, pa sve do sada već bivšeg trenera Čukaričkog Saše Ilića koji je platio najskuplju cenu i dobio otkaz zbog reči da Partizan jeste bio oštećen.

Na sve to stižu informacije da sve češće video tehnologija ne radi na utakmicama domaćeg prvenstva, a prethodnog vikenda to je bio slučaj u duelu Zvezde i Radničkog.

Sportski direktor Partizana Ivica Iliev u izjavi za B92.net ističe da se veoma neobične stvari dešavaju sa VAR sistemom.

"Imamo probleme. Tu nema dileme. VAR je mnogo toga dobrog doneo srpskom fudbalu i u prvom delu sezone nismo videli nikakve probleme sa sprovođenjem VAR-a. To jeste bilo iznenađenje, jer je bio sam početak, pa je postojala mogućnost da nešto u nekom trenutku ne bude kako treba. Ono što čudi, kako je počeo drugi deo sezone, počeli su problemi sa VAR-om. To je ono što upada u oči, jer nemoguće je da u prvih šest meseci sve bude u redu, a da svi problemi počnu da se dešavaju u drugom delu sezone. Logičnije bi bilo da je obrnuto. To je za verovali ili ne. Ili da se zapitamo da li postoji nešto drugo...“, počeo je Iliev za B92.net i sam nastavio:

Kako vidite potez Saše Ilića i, dan kasnije, potez Čukaričkog?"

Iskreno, izuzetno mi je žao jer je došlo do toga. Ne želim da se mešam u ničiji posao, niti želim da iko to radi u mom poslu, ali malo je tužno što se to desilo, jer je u pitanju jedna velika legenda Partizana i srpskog fudbala, koja pritom radi fantastičan posao, tako prošao zbog jedne iskrene reakcije i izrečene činjenice. On nije rekao ništa što nije tačno, samo je potvrdio ono što se zaista desilo. Da li treba lagati, varati, ćutati? Ili je dozvoljeno reći ono što je činjenica, ono što svi vide, da se na takav način iskoreni nepravda, loši ljudi? Kako mislimo da napredujemo ako obezvređujemo sve što valja, a u prvi plan guramo prljavštinu?“, zaključio je Ivica Iliev.

"U poslednja tri kola Partizanu su te greške direktno uticale na rezultat. Protiv Napretka nam nije sviran čist jedanaesterac i šta mi imamo od toga što će neko reći da je Partizan oštećen. Utakmica je završena 0:0 i izgubili smo dva boda, samo to ostaje zapisano. Sada protiv Čukaričkog, ponovo. Šta mi imamo od toga što je činjenica da je morao da bude dosuđen crveni karton, kada smo izgubili još dva boda? Ne govorim da je ničija namera, samo da je neobično da VAR malo, malo, pa ne radi. To je malo čudno. I zabrinjavajuće".

Jedini dobar utisak koji je Iliev odneo sa Banovog brda jeste igra crno-belih, uprkos ispuštena nova dva boda u šampionskoj trci.

"Ono što je činjenica, to je da nama ovaj remi ništa ne menja i da moramo da pobedimo Crvenu zvezdu u derbiju. Raduje me odlična igra Partizana na Banovom brdu i jedna od boljih kada je taj rival u pitanju, na njihovom terenu. Videli smo jednu od dominantnijih predstava protiv tog protivnika", ističe Iliev.

Foto: Starsport/Peđa Milosavljević
Foto: Starsport/Peđa Milosavljević

Koliko to može da poremeti ili, sa druge strane, da dodatno motiviše ekipu pred odlučujući večiti derbi?

"U ovom trenutku, mislim da će više da ih motiviše, jer su već svesni da je uvek na štetu Partizana. Mislim da su oguglali na to“.

Potom je, vidimo, objavljeno da je trener Stanojević čekao Simovića ispred svlačionice, što je on potom demantovao, već da su se samo sreli i normalno pričali. Da li to vidite kao neku vrstu dodatnog pritiska na Stanojevića i ceo tim?

"Ono što znam, to je onako kako je trener Stanojević rekao, da su imali jedan razgovor koji je normalan za dva aktera fudbalske utakmice. Mi smo skloni da od svega pravimo skandale, spektakle, ni iz čega. Logično je kada se dve osobe sretnu u povratku sa terena do svlačionica, ako su već u prilici da budu jedan pored drugog, da razmene po koju rečenicu vezanu za dešavanja na utakmici. Kao kada sretnete protivničkog trenera ili funkcionera, vi sa njim proćaskate o toj temi, ništa nije bilo neuobičajeno“.

Foto: StarSport
Foto: StarSport

Srđan Jovanović delegiran za revanš Reala i Čelsija

Kakav derbi očekujete i šta Partizan mora da promeni u odnosu na prethodni kada se nije dobro proveo na „Marakani“?

„Nije se dobro proveo rezultatski, jer je poražen, ali poenta derbija je baš u primeru te prethodne utakmice. Imate stopostotnu šansu i ako date gol okrećete utakmicu na vašu stranu. Ako ga ne date, desiće vam se kiks i sve ide na protivničku stranu. Derbi je uvek bio utakmica pojedinca ili jednog trenutka inspiracije. Uvek odlučuje jedan trenutak ili detalj. Voleo bih da uđemo odvažnije nego u prethodnom meču, to je jedina moja želja“.

Koga očekujete da sudi, pošto vidimo da se Crvena zvezda obratila direktno selektoru Piksiju i tražila izuzeće našeg najboljeg sudije Srđana Jovanovića?

„Ti spinovi koji dolaze su već urodili plodom, kada je u pitanju Partizan i to na negativan način. Ne ciljam ni na koga, ali ti pritisci definitivno utiču, jer ne znam šta je bio problema na prethodnom derbiju? Jedini koji bi mogao da bude ljut na pomenutog sudiju je Partizan, jer smo bili u situaciji da li je bio ili nije jedanaesterac za Partizan (igranje rukom Strahinje Erakovića, prim. aut.). Niko nije tražio, čak smo svi iz Partizana posle utakmice podržali i pohvalili sudiju Jovanovića. Da li je to što čovek sudi i onako kako bi trebalo da sudi, problem za nekoga? To je onda problem za sve nas i naš fudbal. Poenta je da najbolji sude, jer ako je neko priznat u Evropi, zašto bi onda kod nas bio omalovažavan? To je bilo nekada sa Mažićem, a i sada je sa Jovanovićem. Onda je problem u nama i treba da se zapitamo ko je lud – mi ili Evropa?“

Dakle, uprkos svemu, verujete u pobedu i krajnju titulu?

"Ja uvek verujem u nas, u Partizan, dok god postoji šansa i procenat da se dođe do željenog cilja, a to je titula", zaključio je Ivica Iliev.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.