Angelina Topić za B92.net: Tata kaže da ću biti bolja od njega

Poklonici sporta dobro znaju šta je Dragutin Topić uradio za srpsku atletiku, a sada je došlo vreme da tim putem nastavi njegova ćerka.

Stefan Smuđa
Podeli
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto
Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto

Angelina Topić najbolja je juniorka Evrope u skoku uvis. Ima samo 16 godina i pre samo mesec dana u Atini je postavila lični rekord.

Tada je preskočila letvicu na visini od 1,91 metra i tako nastavila da pomera sopstvene granice. I naravno, tek je na početku blistave karijere.

Dete velikih šampiona, Dragutina i Biljane Topić, dobro je poznato među ljubiteljima atletike, ali je beogradska publika na velikoj sceni mogla da je upozna nedavno na mitingu u "Štark areni".

Dobila je sjajnu podršku prisutnih gledalaca i osvojila treće mesto skokom preko 187 centimetara.

Ako to nije bilo dovoljno da ljudi čuju za nju, onda hoće predstojeće Svetsko prvenstvo u dvorani, čiji će domaćin takođe biti prestonica Srbije od 18. do 20. marta.

Foto: Atletski savez Srbije
Foto: Atletski savez Srbije

Angelina će biti među 15 aduta srpskog nacionalnog tima među zvezdama svetske atletike i to je, kako sama ističe, ostvarenje njenog sna.

"Ovo prošlo takmičenje mi je veoma značilo i bila odskočna daska za Svetsko prvenstvo. Isprobala sam se na zaletištu, 'osetila' sunđere, tartan, sve te detalje. Prvi put sam se susrela sa većom publikom, a na šampionatu sveta će ona biti 10 puta veća. Čula sam da su skoro sve karte kupljene i da će dvorana biti popunjena. Tome se veoma radujem, ali me i čini nervoznom, moram da priznam, jer nisam nikada imala priliku da se takmičim pred tolikim navijačima. Ali, drago mi je što će to biti naša publika i pomoći će nam da pružimo najbolje rezultate", počela je razgovor za B92.net Angelina Topić.

Na zaletištu ne deluješ nervozno, iako ti je tek 16 godina?

"Na zaletištu je prisutna pozitivna trema i nikada me ne sprečava da se takmičim i pružim sve od sebe. Na Svetskom prvenstvu ću biti potpuno rasterećena, jer ne postoji velika šansa da se osvoji medalja, ali ja ću pokušati da se pokažem u najboljem svetlu".

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ivana Vuleta je posle mitinga u Beogradu 7. marta iznela niz pohvala na račun plejade mladih atletičara iz Srbije, a među njima spomenula i Angelinu Topić.

"I dalje mi je potrebno vreme da shvatim sa kakvim ću atletičarima predstavljati Srbiju. Nastupaću za reprezentaciju koju sam do juče gledala kraj malih ekrana, divila joj se i navijala. Sada, već sledeće nedelje, biću na borilištu u isto vreme dok bude skakala Ivana (Španović) Vuleta ili dok kuglu bude bacao Asmir Kolašinac".

Angelina je u februaru na mitingu u Atini oborila lični rekord i on je (samo trenutno) na granici od 1,91 metar.

"Na mitingu u Beogradu oprobala sam se na visini od 1,93 metra i malo je falilo, baš je bilo za dlaku. Volela bih da na sledećem takmičenju letvica ostane da stoji. Videla sam kasnije na snimcima, a i trener mi je rekao, da imam tu visinu i da sam spremna za to, pa čak i više. Ali, za početak neka ta visina od 1,93 bude moj sledeći cilj".

A šta kaže tata Dragutin?

"Tata je zadovoljan koliko god da skočim. To je tata, uvek je zadovoljan, šta god da se desi", uz osmeh odgovara Angelina.

Foto: SS/B92
Foto: SS/B92

Ne otkriva savete koje joj daje otac. Oni su svakako nemerljivi i tek će se videti u njenim skokovima, ali priznaje da postoje šale među njima.

"Naravno, od početka kada sam počela da treniram, on me je ubeđivao da ću biti bolja i od njega i od mame. I ja idem ka tome. Videćemo kako bude teklo vreme, ali ne želim da se poredim sa njima. Nikada neću u mojim roditeljima videti konkurenciju. Celog života ću se truditi da dajem maksimum i neću imati poseban cilj da sustignem njega ili mamu", jasnom porukom završila je Angelina Topić razgovor za B92.net.

Priredio – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.