Džordan Lojd za B92.net: Bilo je teško i napeto – zasluženo smo šampioni

Košarkaš Crvene zvezde Džordan Lojd govorio je za B92.net o sezoni 2020/21.

Marko Đinđić
Podeli
foto: /STARSPORT
foto: /STARSPORT

Lojd je ove sezone u ABA ligi beležio u proseku 16 poena, 2,7 skoka i 3,2 asistencije u proseku.

Lojd je bio najbolji strelac ekipe u ABA i Evroligi, a Crvena zvezda je do sada osvojila dva trofeja.

Crveno-beli su osvoji Kup Radivoja Koraća i ABA ligu, pa sada sledi "juriš" na triplu krunu.

Vremena za odmor nije bilo – počeo je plej-of Superlige Srbije, završni čin ove sezone.

"Gledajući celu sezonu odradili smo sjajan posao osvajanje Kupa i ABA lige, to je veliki uspeh. Veoma sam srećan zbog toga. Moramo da pronađemo motivaciju za plej-of Superlige i uvek je teško to uspeti u ovom delu sezonu. Ipak, svaki put kada izađeš na parket kreće ta takmičarska volja, ljubav prema košarci. Mentalno i fizički smo spremni i mislim da idemo po triplu krunu", kaže Lojd.

Finale ABA lige bilo je napeto. Igralo se pet utakmica protiv Budućnosti.

"Finale ABA lige je bilo teško i napeto. Svaki posed, svaka utakmica, sve je bilo napeto. Oba tima morala su da se bore za svaki posed. Dali smo sve od sebe. Zato je ovako i slađe, što smo izgurali, ostali fokusirani i osvojili titulu pred našim navijačima i na našem terenu. Osećaj je sjajan i srećan sam. Bili smo bolji tim i zaslužili smo da pobedimo".

Dej-Žon Parker bio je najbolji prijatelj Džordana Lojda. Preminuo je 28. maja 2015. godine, kada se udavio na jezeru Mors.

Drugo poluvreme pete utakmice protiv Budućnosti. U prvom je loše šutirao, ali je u drugom "upalio mašinu" i na kraju rešio meč trojkom.

"Nisam šutirao dobro u prvom poluvremenu, ali ako tako gledamo, nisam dobro šutirao tokom cele serije", kaže uz smeh Džordan i nastavlja: "Morao sam da nađem drugi način da doprinesem ekipi. Igrao sam dobru odbranu, dodavao, borio se, sve male stvari pored svega toga. Kada ne ide u postizanju poena, uvek mora da se nađe drugi posao u igri. Ipak, verovao sam u svoj šut. Imam takav mentalitet. Ako promašiš jedan, pogodićeš sledeći. Ako ne pogodiš ni taj, pogodićeš sledeći. Imao sam samopouzdanje i srećan sam što sam na kraju pogodio trojku koja je rešila utakmicu. Ostani fokusiran i dobre stvari će se desiti".

Pobedu je posvetio najboljem prijatelju, koji je preminuo 28. maja 2015. godine, tačno šest godina pred petu utakmicu. Posle meča rekao je da je sve to bilo jako emotivno za njega.

"Znao sam da će se utakmica igrati 28. maja. Bilo je mnogo emocija, svašta mi je prolazilo kroz glavu. Svake godine na taj datum mi je veoma teško. Srce mi je bilo teško. Znao sam da ću biti prepun emocija. Bilo je veoma lepo što sam mogao da održim priču o njemu, da je pričam ljudima i da ostane priča o njemu među ljudima. Sjajno je što sam igrao u njegovu čast i pobedio u njegovu čast. Ta trojka je bila veoma emotivna, posvetio sam je njemu. Kada sam saznao da će se igrati na taj datum, znao sam da ćemo pobediti", kaže Lojd.

Lojd je u Evroligi bio jedan od najboljih strelaca ove sezone. Beležio je 17,3 poena u proseku.

Kako je zadovoljan svojim igrama ove sezone?

"Kao košarkaš, nikada nisam u potpunosti zadovoljan, uvek ima mesta za napredak. Ipak, ove godine sam dosta napredovao i igrao sjajno, podigao sam nivo igre. I dalje imam mnogo toga da pokažem. Pokazao sam da mogu da budem i dobar asistent, da sam dobar bio na skoku ove godine... Ne gledam samo poenterski učinak, pokušavam da na svakom nivou doprinesem. Idem u dobrom pravcu, što je pokazala i ova sezona".

O saradnji sa Dejanom Radonjićem, koji je preuzeo tim i osvojio dva trofeja.

"Trener zaslužuje sve pohvale. Došao je u sred sezone, kada je situacija bila teška, izvukao je najbolje iz svega. Raditi sa njim bilo je 'glatko'. Izvlači najbolje iz tebe, zna sve igrače veoma dobro i izvlači iz njih mnogo toga. Ono što je vama neprijatno, on učini da vam bude prijatno. Gura vas i tera da probijate granice. Pružio mi je podršku, verovao u mene i hvala mu", zaključio je Lojd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.