Toni Kukoč za B92.net: Jokić je pokazao da je MVP

Toni Kukoč, živa košarkaška legenda, prokomentarisao je Nikolu Jokića kao MVP i svoj ulazak u Kuću slavnih.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Zvanično je objavljeno da će Toni Kukoč postati član Kuće slavnih i njegov trag u svetu košarke zauvek ostaje neizbrisiv.

Popularni "Pink Panter" je 1993. godine kao velika zvezda evropske košarke otišao u NBA, a 1990. su ga birali Čikago Bulsi u drugoj rundi.

Ima tri šampionska prstena sa Bulsima, a i 1996. godine bio šesti igrač godine i uz Divca bio pionir "ex-yu" igrača u najjačoj ligi sveta.

Prvo i osnovno, čestitam na ulasku u Kuću slavnih, to je ogroman poduhvat i dovoljno govori o Vašoj veličini... Vaša generacija koju sigurno čini i Vlade Divac i mnogi drugi je upravo ta koja je utabala put Evropljanima koji danas dominiraju NBA ligom. Kako komentarišete razvoj lige od tog perioda do danas, s obzirom na vaš uticaj na nju, a i danas imamo (verovatno) prvog MVP igraca sa ovih prostora, Nikolu Jokića...

"Tada niko nije znao za nas. Čuli su da postojimo, da su tu Rađa Divac Kukoč Petrović, Sabonis i ostali ali nisu znali koliko smo sposobni kao igrači. Kada smo došli u timove niko od igrača nije znao šta igramo i koliko smo zapravo dobri osim par skauta... 20 do 30 godina kasnije vidimo svakog igrača koji igra košarku već od njegove 12 godine kao Dončić ili Jokić, Bogdanović, Šarić svi ti momci su vrlo dobro poznati pre dolaska u NBA i ti igračima se više veruje nego što je to bio slučaj tada. Ti momci kada dođu u tim, veruju im da mogu da dobiju loptu da im se veruje i da znaju košarku u malom prstu. To je sjajna stvar, fenomenalna, što nekolicina njih zapravo i može da bude MVP. Poput Jokića koji je to pokazao svojim znanjem i zalaganjem", rekao je Toni Kukoč.

"Srećan sam zbog svega i napokon sam u Kući slavnih, ne napokon srećan sam vrlo... Trebalo je malo vremena da se sve slegne, svi su mi čestitali širom sveta, ne znam ni odakle im broj telefona, ali sam dobio mnogo poziva i poruka i srećan sam da mi i u Hrvatskoj čestitaju jer sam ovde počeo da igram košarku. Sva sećanja su mi se vratila, prvi trening, utakmica, slike iz Splita u detinjstvu i sve je sjajno i prelepo. Lepo je biti ja ovih dana"

Tranzicija iz evropske košarke u američku nije laka...

"Svi znamo da se malo znalo o evropskim igračima, nismo baš totalna enigma, ali par utakmica sa Drim Timom i par ljudi nas je negde videlo i to je bilo sve što su znali o nama. Ja sam vrlo srećan što je Džeri imao tu ideju da me dovede u Bulse, imao je šampionski tim i njegova ideja da se ja uklapam je bila neverovatna i samo što mi je rekao da dođem je bilo važno i odlučio sam da prihvatim, a ostalo je istorija. Nije bilo lako prilagoditi se, to je potpuno drugačije navići se na novi sistem, saigrače, trener, Majkl nije bio tu u prvoj godini pa sam dobio više minuta i odigrao prirodnije"

Razlika između evropske i američke košarke.

"Glavna razlika je bila u broju utakmica, 3 do 4 utakmice nedeljno i fizički se više igralo u Americi, izazov je bio da ne izgubim skilove, a da budem snažniji i da mogu da se takmičim"

Čestitke i OI kada ste igrali protiv USA, pitanje je da li su vas te utakmice pripremile za NBA i da li ste o njima pričali sa Pipenom i Džordanom?

"Mi nismo mnogo pričali o tome, ta prva utakmica me je iznenadila i znao sam da sam draftovan od Bulsa i nisam bio sigran šta je sa Pipenom, Krausom i ostalim stvarima... Na OI se ne fokusiraš samo na jedan tim, igrali smo i sa drugih sedam timova i nismo znali da ćemo sigurno doći u finale. Ipak, pričamo o Pipenu i Džordanu, nema mnogo igrača koji su odigrali toliko dobrih utakmica protiv njih. Druga utakmica sam bio spremniji i srećan što sam mogao da pružim bolji meč. Imao sam utisak da ja tamo pripadam. Zahvalan sam i jednom i drugom jer su mi pokazali kako se igra u NBA i izazivali me na svakom treningu da pružim najbolje od sebe i rezultat je moj ulazak u Kuću slavnih"

Šta ste naučili u Italiji da vas je spremilo za NBA?

"Bilo je to sjajno iskustvo, jer sam znao veliki broj igrača pošto smo igrali često jedni protiv drugih u nacionalnim takmičenjima i spreman sam došao u Beneton pa hoću da im se zahvalim na svemu ovom prilikom. Bili su više nego fini prema meni i mojoj porodici tada. Ceo grad Trevizo nas je oberučke prihvatio i trudio sam se da im uzvratim titulama, a poraz u Evroligi je najveći u mojoj karijeri i žao mi je što nisam mogao da im to donesem"

Došli ste iz drugačijeg stila košarke, kako je bilo preživeti u tim Bulsima? Na šta ste ponosni?

"Kao i svaki drugi igrač kkada dolaziš u drugu sredinu prvo želiš da se dokažeš i da zaradiš poštovanje saigrača, pa je najteže bilo što dolazim u trostruki šampionski tim. Da sam došao u slabiju ekipu bilo bi mi lakše da se borim za startnu petorku, ali dolazim u šampionski tim sa Džordanom, Pipenom, Grentom ljudima koje sam gledao u 4 ujutru, imao sam pritisak da zaradim njihovo poštovanje i da moj talenat pokažem korisnim da mogu da se dobijaju utakmice"

Blokirali ste Juinga na Mekdonalds meču, kako se osećate sada nakon toliko godina od te legendarne utakmcie?

"To je bio prolećni turnir, juniorski i znali smo da su ti momci budućnost NBA, ali nismo ih dobro znali. Recimo Leri Džonson, Geri Pejton i ostali, najbolji mladi igrači sveta koji će jednog dana ići u NBA gde će biti uspešni kasnije i upoznali smo se u finalima u Njujorku, Sijetlu ili Šarlotu, a pobediti ih pokazali smo da možemo da igramo sa njima i da možemo da ih pobedimo"

Ponovo je upitan za Jokića...

"Jokić je kompletan igrač, svaka utakmica koju odigra je neverovatna. Skače, asistira i pokazuje da je lider tima i da igra sjajno i zabavno ga je gledati. Njemu to nije posao nego igra. On uživa da se takmiči na najvišem nivou i to je lepota košarke. Sposoban je da igra na najvišem nivou i natera saigrače da igraju što bolje, njegova vizija je neverovatna iako fizičke predispozicije nisu i on ima sve što ga čini sjajnim igračem"

Ko će vas uvesti u Kuću slavnih?

"To će biti tajna sve dok se ne dogodi, ali trenutno ima nekoliko kandidata, čak sto. Imam mnogo trenera i igrača koje smatram dragim..."
Da li si sumnjao u sebe po dolasku u NBA?

"Samo je nekoliko dana prošlo između prve i druge utakmice... Žena mi je bila trudna i porodila se samo dan kasnije, a i rat je bio ovde u Hrvatskoj, pa me je sve udaljilo od prve utakmice i sve je bio izazov da se spremim za sezonu, to je bila prekretnica kada sam rekao ma šta mi oni rekli ja sam spreman i pokazaću da sam sjajan i dokazati da vredim"

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.