Novak Đoković

"Kao da smo plaćeni da 'pljujemo' po našim asovima i Novaku – da li su Srbi zlobni?"

Bivši srpski reprezentativac i selektor Mladen Krstajić u drugom delu intervjua za B92.net "otvorio" se kao retko do sada i ono što mu smeta u našoj zemlji.

MS
Podeli
Photo: Srdjan Stevanovic/Starsport
Photo: Srdjan Stevanovic/Starsport

Nakon što je govorio koliko mu je teško pao odlazak legendarnog Ilije Petkovića, Krstajić se zapitao zbog čega srpski sportisti, iznevši primer prvog tenisera sveta Novaka Đokovića, su stalno na meti kriitka domaće javnosti.

Reči su same nadolazile, svestan da je bivši defanzivac Partizana, Verdera i Šalkea i sam bio na udaru velikih kritika posle rezultata na Svetskom prvenstvu u Rusiji, a potom i zbog poraza od Ukrajine (5:0).

"Mala smo zemlja. Očekujemo nerealne stvari. Mi smo nerealani u svojim ambicijm. Toliko da izgleda kao da smo plaćeni da 'pljujemo'. Da li smo stvarno toliko zlobni? Moramo da se pogledamo u ogledalo", oštar je Krstajić bio u razgovoru za naš portal.

"U Srbiji te svi vole kada se povučeš"

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Konkretno je govorio je Đokoviću, kome mnogi, pre svega na Zapadu, zameraju na organizuaciji Adrija Tura u koji je na kraju ušao koronavirus.

"Đokovića sada svi kritikuju, to je neverovatno! Jedno vreme je bio u maloj krizi i svi su ga 'pljuvali'. Žalosno je... Nama svaka javna ličnost smeta i zato je najbolji savet da se sakriješ od svega", rekao je Krstajić, koji je povukao u "ilegalu" posle odlaska sa mesta selektora "Orlova".

"U Srbiji kada se povučeš onda te svi vole. Pitanje je dana da ćeš opet biti na udaru. Mladen Krstajić se nikome ne dodvorava i može svakoga da pogleda u oči. Ne volim sada da se mešam, čim dođeš na neku utakmicu odmah idu komentari 'Evo ga na tribinama, hoće funkciju'. Ne bih da se namećem, ostajem navijač reprezentacije i Partizana, a imam i privatan biznis i dobro mi je".

Iako možda iz ovih reči deluje kao da se pokajao što je bio selektor, Krstajić je pojasnio.

"Bila mi je čast biti na klupi svoje zemlje. Pitanje je da li ćeš nekad biti kandidat, a kamoli selektor reprezentacije. To je ravno najvećoj funkciji u zemlji. Uvek se setim reči da je mesto selektora u fudbalu odmah iza predsednika u nekoj zemlji. Svaka čast drugim sportovima. Samo što je kod nas 'Daj odmah da smetlamo selektora'.

"Savo Milošević je tvrdoglavi Bosanac kao ja"

EPA/BERND THISSEN
EPA/BERND THISSEN

Krstajić je ostavio veliki trag u Partizanu kao igrač iz dva mandata, a jedno vreme je bio i sportski direktor. Otud i pitanje, kako mu se čini stanje u bivšem klubu i rad velikog prijatelja i nekadašnjeg saigrača Sava Miloševića.

"Savo je napravio neverovatan posao, a sada se pitamo da li će ga skinuti. Ako ostane, biće najveće pojačanje Partizana u ovom prelaznom roku. Mora da ostane tri ili četiri godine. Isti je kao ja, tvrdoglavi Bosanac, koji je preuzeo ekipu u lošem trenutku", rekao je Krstajić.

Sezona bez trofeja sa crno-belima, s tim da je ostvario dva trijumfa nad Crvenom zvezdom.

"Pokazao je da je bolji. Zvezda je sticajem okolnosti prva. Desili su se kiksevi u prvenstvu, pa u finalu Kupa, ali Vojvodina je dokazala da je u usponu i da veliki posao pravi Nenad Lalatović. Savo nije kriv, uprava kluba mora da ga zadrži", apelovao je.

"Moramo da se menjamo"

Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
Photo by Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

Osvrnuo se i na aktuelnu situaciju sa koronavirusom u Srbiji.

"Evo sad ta korona, kao ne možemo više... Zavore nas, pa kao nemoj da nas zatvarate, konferencije za medije svaki dan, jedan ne bude i odmah kritike. Šta vam je ljudi? Narod mora da se promeni".

Za kraj, Krstajić je ostao zagonetan pošto mu je na "vrh jezika" bilo da otkrije neke stvari.

"Ne volim da kritikujem bez razloga. Kao sto su mene me 'pljuvali'. Mogao bih sada da otvorim 'Pandorinu kutiju', ali ipak ne bih. Možda drugom prilikom", zaključio je Krstajić, bez našeg daljeg insistiranja.

Iskreno, bez ustezanja, rekao je Krstajić sve što ga je mučio (smetalo) u poslednje vreme...

Priredio: Miloš Simanović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.