Tomašević za B92.net o čuvenom tripl-dablu, razlici između Evrope i NBA

Dejan Tomašević, nekadašnji srpski košarkaš, govorio je za B92.net o periodu provedenom u Valensiji, osvajanju ULEB kupa sa tom ekipom, kao i o čuvenom tripl-dablu, koji je ostvario pre tačno 16 godina.

Luka Nikolić
Podeli
Foto: Starsport
Foto: Starsport

Tomašević je na današnji dan 2004. godine upisao 14 poena, 13 skokova i 10 asistencija, što je zanimljivo poslednji tripl-dabl u bilo kojoj plej-of utakmici u Evropi.

Kaže da je to bila jedna važna utakmica, međutim, mnogo značajnijom smatra onu u finalu ULEB kupa protiv Krke, godinu dana ranije.

"Jedna od od boljih utakmica u dresu Valensije bila je svakako finale ULEB kupa protiv Krke. Tu revanš utakmicu smo igrali u Valensiji. Tamo smo igrali nerešeno ili dobili jedan razlike. Ova je bila ključna. Tu sam odigrao baš dobro. Imao sam 27 ili 29 poena, bio sam i MVP ULEB kupa i na kraju to je bio prvi inostrani trofej za Valensiju. Svakako da mi je to najdraža utakmica u dresu Valensije", rekao je Tomašević.

Valensija je naredne sezone igrala u elitnom evropskom takmičenju.

"Sledeće godine smo ušli u Evroligu. Bilo je dosta dobra utakmica, tada sam već krenuo i uživao u asistencijama. Nisam jurio samo koševe, voleo sam i da asistiram. Pre svega sa Obertom (Fabrisijo Oberto prim. aut.), sa kojim sam igrao u Taukeramici. Došli smo u Valensiju i igrali tri godine zajedno", dodao je on.

Tomašević je uporedio tripl-dablove u Evropi i Americi.

"Činjenica da postoji samo nekoliko tripl-dablova u evropskoj košarci, govori da je jako teško napraviti. Pogotovu u današnje vreme. Posebno što retko koji igrači ostane duže od 25 minuta na terenu. To se i po samim poenima vidi. Retko kada neki igrač da više od 20 poena ili ima više od pet, šest asistencija. U NBA je to mnogo, mnogo lakše. Pre svega jer je samo sabiranje asistencija mnogo olakšano jer u postizanju jednog koša mogu dva igrača da dobiju asistenciju. Kada neko u Evropi napravi tripl-dabl, to je mnogo značajnije, mnogo veće nego u NBA. Obično te ekipe tu utakmicu i dobiju", ističe Tomašević.

Na kraju, Tomašević je govorio i o Vanji Marinkoviću, koji od 2019. godine nastupa za Valensiju.

"Drago mi je što je Vanja otišao u Valensiju. To je klub koji dugi niz godina gaji taj odnos sa srpskom košarkom i srpskim igračima, počevši od Mikija Vukovića, koji je ostavio neizbrisiv trag tamo i dobra je stvar što je svaki igrač koji je dolazi pravio rezultate, igrao dobre utakmice i na taj način otvarao vrata sledećim iza sebe. Verujem da će Vanja tamo uspeti da iskaže svoj kvalitet i da će svojim igrama zaslužiti da i posle njega jedan igrač iz Srbije dođe na njegovo mesto", zaključio je Tomašević u razgovoru za B92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.