Infantino jasan: Neće biti plavog kartona

Šef svetske fudbalske organizacije Đani Infantino dao je svoje viđenje o eventualnom uvođenju plavog kartona na današnjem sastanku IFAB-a.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/ENNIO LEANZA
Foto: EPA-EFE/ENNIO LEANZA

Plavi karton, šest sekundi, VAR za sve – subota je dan promene fudbala

On je pred početak sastanka tog tela, inače zaduženog za menjanje pravila u fudbalu, kratko poručio šta misli o najzvučnijoj promeni koja bi mogla da bude usvojena.

Podsetimo, pred bord IFAB-a biće iznet predlog da se uvede karton plave boje koje bi značio privremeno isključenje za igrače koji ga dobiju.

Ipak, sudeći prema rečima Infantina, plavi karton neće biti deo fudblske igre, makar dok je on na čelu FIFA.

"Ne, neće biti plavog kartona, ni na jednom nivou fudbala. To nije u skladu sa FIFA tradicijom. Nema šanse", rekao je predsednik FIFA pred početak sastanka borda IFAB-a (Međunarodna fudbalska asocijacija).

Infantino je ubeđen da je vest o uvođenju plavog kartona čist senzacionalizam.

"Da li želite naslove? Evo, naslov bi vam bio: crveni karton postaje plavi karton. Mi smo uvek otvoreni za predloge IFAB-a i FIFA uvek razmatra nove ideje i svaki predlogh i svaka ideja se uzima sa poštovanjem. Ali, na kraju, naša prevashodna uloga je da zaštitimo igru, njenu esenciju i tradiciju. Neće biti plavih kartona", jasan je Infantino.

Iako kartona plave boje, izvesno, neće biti, test faza će nastaviti da se sprovodi u nižim ligama pojedinih evropskih liga.

Plavi karton je prvobitna ideja sudijskih autoriteta koji su uvođenjem novog kartona kao opomene želeli da smanje pritisak na arbitre i da odgovore igrače od čestih prigovora.

Ideja je bila da igrač kome je pokazan plavi karton izađe iz igre na deset minuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu