Žigić spušta glavom, Martins trese mrežu – 13 godina od velikog uspeha "plavaca" VIDEO

Fudbalski klub Birmingem je na današnji dan pre 13 godina po drugi put u klupskoj istoriji osvojio Liga kup Engleske.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Birmingem je bio poslednji klub u karijeri Nikole Žigića. Stigao je u leto 2010. godine i u dva mandata odigrao 159 mečeva postigavši 36 golova.

Tada poznat kao Karling, danas kao Karabao, završio je u vitrinama "plavaca" posle pobede nad Arsenalom na Vembliju rezultatom 2:1.

Napad Birmingema tog dana je predvodio nekadašnji srpski reprezentativac Nikola Žigić koji je autsajdera doveo u prednost u 28. minutu, pre nego što je Robert Van Persi, tada još ljubimac navijača iz prestonice, izjednačio 10-ak minuta kasnije.

Odluka je pala u 89. minutu. Ben Foster je poslao dugu loptu, a baš Žigić dobio vazdušni duel sa Johanom Đuruom, posle kog su se spetljali Loren Košćenli i Vojčeš Ščesni, omogućivši da loptu u mrežu lako sprovede Obafemi Martins.

To je bio drugi trofej Liga kupa za Birmingem. Prvi su osvojili 1963. godine i do danas to ostaju jedina dva veća trofeja u klupskim vitrinama kada govorimo o tri najveća u Engleskom fudbalu.

U sezonama 1930/31 i 1955/56 su gubili finala FA kupa, a pod Stivom Brusom su ostvarili rekordno peto mesto u elitnom ligaškom takmičenju na Ostrvu.

Klub se trenutno nalazi u Čempionšipu i zauzima tek 18. mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu