Rusi brane Promesa kao da je njihov – ne smeta im što je osuđen za šverc kokaina

Holandski fudbaler Kvinsi Promes (32), za sada, ne mora da brine o odlasku na izdržavanje zatvorske kazne zbog učešća u švercu 1,6 tone kokaina.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Njemu je sud u Holandiji izrekao šestogodišnju zatvorsku kaznu jer je dokazano da je posredovao u kriminalnim aktivnostima, međutim pitanje je kada će biti iza rešetaka.

Zbog prekida svih diplomatskih veza EU i Rusije zbog rata u Ukrajini, Rusi ne vrše ekstradiciju osuđenika pa Holanđanin, za sada, može da bude bezbrižan.

Tako se i ponaša.

On je, naime, od momenta kada mu je izrečena kazna odigrao dva meča za svoj klub Spartak i postigao pet golova koje je slavio tako kao da mu se ništa loše ne dešava u životu.

Jedan pogodak protiv Astane u prijateljskoj utakmici u Emiratima, slavio je tako što je zaplesao.

Očito, nimalo ga ne dotiče zatvorska kazna koju če, kad-tad, morati da odleži.

Činjenica da živi u zemlji koja ga neće izručiti Holandiji i da igra za klub od kojeg ima nepodeljenu podršku uprkos teškoj kazni, čini ga spokojnim proteklih dana.

Promes će, kako stvari stoje, produžiti saradnju sa Moskovljanima i nakon što mu aktuelni ugovor istekne na leto ove godine. Sve su indicije da će doći do tog scenarija, jer su u klubu zadovoljni njegovom formom, ponašanjem, efikasnošću, a ni najmanje ih ne interesuje njegov privatni život.

U javnosti, o Promesu, prevladava utisak da je neko ko mora biti zaštićen.

"Promes je Spartakov najbolji igrač i trebalo bi da mu klub ponudi novi ugovor. Što duži, to bolje. U odličnoj je formi, zna da igra i ima veliku želju. Odluka suda ga ne dotiče", izjavio je bivši fudbaler Valeri Gladilin, koji je takođe član ruskog parlamenta.

Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski POLAND
Foto: EPA-EFE/Leszek Szymanski POLAND

Nije jedini koji misli sve najbolje o Promesu i želi mu sve najbolje u Rusiji.

Najdalje je u odbrani Promesa otišao nekadašnji reprezentativac Jegor Titov, koji je rekao da je Holanđanin "jedan od nas" i da tako treba svi da se ophode prema njemu.

"Mi Rusi ne napuštamo svoje kada su u nevolji", jasan je Titov.

"Siguran sam da ga niko neće izručiti. Sada ne igramo evropska takmičenja i mislim da se to neće promeniti još neko vreme. Tako da, ako mene pitate, Promes bi trebalo da nastavi da igra za Spartak još dugo godina".

Promesu je ovo drugi put da je pod "lupom" policije i istražnih organa.

Nekadašnji napadač reprezentacije Holandije je na leto 2020. godine učestvovao u incidentu na porodičnoj proslavi. Posle svađe oko ukradene ogrlice, usledila je tuča tokom koje je Promes izvadio i nož i ubo rođaka u koleno. Na snimku se čuje i kako povređenoj osobi poručuje da je sreća što nije poneo pištolj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu