Koga prizvati, a koga izbeći – izaberite Srbiji grupu za EURO

Fudbalska reprezentacija Srbije dobiće ove subote, 2. decembra, protivnike u grupnoj fazi Evropskog prvenstva koje se naredne godine održava u Nemačkoj.

SSIzvor: B92
Podeli
EPA-EFE/Robert Hegedus
EPA-EFE/Robert Hegedus

Biće to prvi put u istoriji da će Srbija nastupiti na kontinentalnom šampionatu pod tim imenom.

Prethodno učešće bilo je, znamo, 2000. godine kada je državni tim, tada pod imenom SR Jugoslavija, bio učesnik prvenstva Evrope u Belgiji i Holandiji.

Ove večeri, sa početkom u 18.00. biće održan žreb u velelepnom zdanju Filharmonije na Elbi, u Hamburgu, jednom od 10 gradova domaćina finalnog turnira.

Podsetimo, EURO se održava od 14. juna do 14. jula 2024. godine u 10 gradova: Berlinu, Minhenu, Dortmundu, Štutgartu, Gelzenkirhenu, Frankfurtu, Hamburgu, Dizeldorfu, Kelnu i Lajpcigu.

U delegaciji FS Srbije u Hamburgu, zbog privatnih obaveza, neće biti predsednika Dragana Džajića i direktora svih selekcija Nenada Bjekovića.

Stoga, Savez predstavljaju potpredsednik Branislav Nedimović, generalni sekretar Jovan Šurbatović, selektor Dragan Stojković, direktor sportskog sektora Miroslav Tanjga, direktor A selekcije Stevan Stojanović, direktor medijskog sektora Nebojša Petrović, tim menadžer A tima Nemanja Filipović i portparol Milan Vuković.

Prvi šešir

Selektorove reči dan pred žreb kazuju da nema nikakvih želja, već da će "Srbija morati da igra".

"Ne mogu po imenima: volim ovo, a ne želim ovo... Ko god da dođe u grupu, moraćemo da igramo. Svi šeširi imaju kvalitet. Prvi, naravno – najmoćnije fudbalske sile i tu nema priče. Od drugog, trećeg i četvrtog šešira ne vidim neku veliku razliku, sve je tu negde podjednako i ko god da nam dođe, na nama je da se spremimo najbolje što možemo. Ima vremena za sve, da se analizira i protivnik i sve druge stvari...", naveo je Piksi za "Sportski žurnal".

Posebno je naglasio da su u prvom "najmoćnije fudbalske sile" i, zaista, deluje da je svejedno koga će "orlovi" odatle izvući.

Tu su domaćin Nemačka, zatim Portugalija, Francuska, Španija, Belgija i Engleska.

Nemci jesu u padu, ali su domaćini i veoma motivisani za naredni EURO.

Portugalci su nam u "najsvežijem" sećanju i baš smo im dužni, a deluje da su još jači nego što su bili u tim kvalifikacijama za Mundijal u Kataru.

Francuska ima kvalitetnih igrača za tri startne postave, Španija je smenila generacije i sigurno će napraviti novi iskorak, što se očekuje i od Engleske.

Dok je kod Belgije generacija na zalasku i ovo je, verovatno, poslednji voz za uspeh na kontinentalnom takmičenju.

Drugi šešir

Kada je reč o drugom šeširu, mnogi smatraju da je najslabiji u istoriji žrebova za velika takmičenja.

Sastav su određivali uspesi i bodovi u kvalifikacionom ciklusu, pa su se u njemu našle neke selekcije na koje nismo navikli.

Tu su: Mađarska, Turska, Rumunija, Danska, Albanija i Austrija.

Sa svim ovim selekcijama sastajali smo se u prethodnim godinama, osim sa Dancima koji su nas ubedljivo nadigrali u prijateljskoj utakmici.

Mađari su nam dužni iz ovih kvalifikacija i kao i Albanci, ali je predsednik FSS Dragan Džajić izričito rekao "Bože, samo ne oni".

''Svi imamo pravo na želje, ali želje su jedno, a realnost drugo. Koga god da dobijemo na žrebu je težak protivnik. Ne mogu ja sada da kažem samo ne Nemačka, Španija, Francuska... Teški su, ali su teški i Rumunija, ne daj, Bože, Albanija... Svi oni mogu da nam nanesu određeni problem. Mi treba da cenimo naše uspehe i naše igrače, ali nemojmo na precenjujemo. Moramo biti realni da bismo napravili taj iskorak i novi korak napred", rekao je nedavno Džajić.

Rumunija i Austrija "zvuče" kao najprijatniji izbor iz ovog šešira, ali... Da čujemo i vas:

Treći šešir

Po sastavu, nema nikakve dileme, treći šešir je još jači od drugog, pa će biti vrlo važno ko će nam "utrčati" u grupu iz ove "šestorke".

Nju čine: Holandija, Škotska, Hrvatska, Slovenija, Slovačka i Češka.

Holandija i Hrvatska su godinama unazad u vrhu evropskog fudbala, dok ostale selekcije nisu toliko atraktivne, ali mogu biti vrlo opasne.

Sa ovim reprezentacijama nismo imali toliko susreta, izuzev Škotske u baražu za EURO 2020 kada su nas na stadionu "Rajko Mitić", preko penala, ostavili bez plasmana.

Naravno, dueli sa Hrvatskom bili bi posebno interesantni, a izmakao nam je meč baš na pomenutom prethodnom prvenstvu Evrope, upravo zbog Škota.

Prošlo je više od decenije od poslednjih susreta "orlova" i "vatrenih", ali nema sumnje da bi i ovog puta podigli veliku prašinu.

Ne samo na Balkanu.

Četvrti šešir

Da podsetimo, u četvrtom šeširu su, pored Srbije, još i aktuelni šampion Evrope Italija, zatim Švajcarska i budući pobednici baraža A, B i C divizije Lige nacija.

Kako bi kroz doigravanje ti timovi mogli biti, recimo: Poljska, Ukrajina i Grčka, sa razlogom se četvrti šešir smatra jednim od najjačih do sada.

Ceremonija počinje u 18.00, a čitaoci B92.net je mogu pratiti uživo putem Live BLOG-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu