Poljaci zapalili engleskog policajca – zbog manje karata! VIDEO

Poljski fudbalski huligani zapalili su policajca i ranili još trojicu pred gostovanje Legije u Birmingemu protiv Aston Vile.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Iz Birmingema stižu dramatični snimci žestokih borbi policije sa huliganima na ulicama engleskog grada u četvrtak uveče koje su dovele do 39 hapšenja.

Jedan policajac koga je zahvatio plamen nakon što ga je pogodila baklja zadobio je opekotine pa je hospitalizovan.

Svim poljskim navijačima je zabranjen ulazak na stadion, ali mala grupa je uspela da provali zaštitnu ogradu i približi se Vila parku pa su se mogli čuti kada je Legija postigla gol.

Vila je kasnije preokrenula na 2:1.

Navijači su nasilno ušli nakon što je policija Vest Midlenda objavila na društvenim mrežama da ne puštaju navijače Legije na stadion, nakon što su organe reda napali bakljama.

"Ovo je trebalo da bude sjajno veče fudbala u kojem bi uživali navijači oba kluba. Nažalost, bilo je užasnih scena u kojima su navijači bacali rakete i druge projektile na naše policajce",
rekao je glavni inspektor Tim Robinson, komandir organa reda koji su bili zaduženi za utakmicu.

"Bili smo tu da pomognemo da ljudi budu bezbedni, ali bezbednost policajaca je bila ugrožena zbog žalosnih postupaka drugih. Zbog ekstremnog nasilja, nije bilo druge nego da se spreči ulazak gostujućih navijača na stadion. Bezbednost svih je naš prioritet i jasno je da nismo imali drugu opciju",
dodao je Robinson.

"Nikad ne može biti mesta za tako užasno ponašanje, a to je nešto što mi i šira zajednica nikada ne bi trebalo da iskusimo".

Umesto 2.100 dobili 890 karata

"Dejli mejl" prenosi da je Legija bila nezadovoljna smanjenjem broja karata za svoje navijače nakon što im je Vila omogućila samo 890 ulaznica, na osnovu saveta policije.

Pravila UEFA dozvoljavaju gostujućem timu pet odsto kapaciteta stadiona, što bi bilo jednako 2.100 ulaznica u Vila Parku.

U zvaničnom saopštenju Legije, oni su optužili Vilu da odbija da dodeli ulaznice gostujućim navijačima u skladu sa propisima UEFA za meč Lige Evrope.

"Restriktivnim merama Aston Vila nepotrebno zaoštrava atmosferu. Po našem mišljenju, takve mere su kontraproduktivne i neosnovane. Aston Vila je čvrsto odbila da se pridržava UEFA pravila takmičenja odbijajući da dodeli predviđeni fond karata za gostujuće navijače. Legija je iznela kompromisno rešenje, predlažući dodelu 1.700 karata za naše navijače – cifra koja odražava broj dodeljenih navijačima engleskog kluba koji putuju u Varšavu. Ovaj predlog je zvanično prihvaćen i propisno dokumentovan u izveštaju delegata UEFA od 21. septembra",
saopštila je Legija.

"U svetlu ovog sporazuma, pristalice Legije počele su sa pripremama za put preko Lamanša, uz razne troškove, uključujući avionske karte i hotelske rezervacije. Međutim, 2. novembra, Legija je dobila neočekivanu i revidiranu odluku u vezi sa raspodelom karata, koja je očigledno zanemarila prethodne dogovore. Broj karata je smanjen na samo 890, što predstavlja zapanjujuće smanjenje od preko 50%", dodaje se.

Suočena sa ovom neodrživom situacijom, Legija je u više navrata ulagala žalbe Aston Vili, pozivajući ih da poštuju propise postavljene 21. septembra.

Poljaci "sami krivi"

Vila je uzvratila sopstvenom izjavom u četvrtak uveče, osuđujući scene nasilje na ulicama ispred svog stadiona.

"Fudbalski klub Aston Vila može da potvrdi da nijednom gostujućem navijaču nije bilo dozvoljeno da uđe na Vila Park po savetu policije Vest Midlendsa nakon velikih nereda ispred stadiona izazvanih od strane gostujućih navijača".

Vila je objasnila zašto je smanjen broj karata za Poljake.

"Bezbednosne vlasti Velike Britanije, UEFA i Aston Vila, saopštile su 2. novembra da će dodela ulaznica za gostujuće navijače za ovaj meč biti smanjena na 1.002 po savetu bezbednosnih vlasti kao rezultat prethodnih velikih nereda koje su izazvali navijači Legije prošlog meseca u Alkmaru".

Više holandskih policajaca je povređeno tokom tog nereda. Kao posledica toga, UEFA je zabranila navijačima Legije da putuju u Mostar na utakmicu protiv Zrinjskog.

Sukob bio neizbežan

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Uprkos brojnim zahtevima za saradnju Legije u vezi sa njihovim navijačima, posebno u poslednja dva dana, iz gostujućeg kluba nije stigla nikakva pomoć u vezi sa ozbiljnim bezbednosnim pitanjima navijača koji posećuju Villa Park".

"Klub je u više navrata, uključujući i jutros, u saradnji sa UEFA i svim relevantnim organima Legije izrazio zabrinutost da navijači bez ulaznica pokušavaju da posete Villa Park.“

Pristalice Legije su se uputile ka parku Vila pre početka utakmice, ali su se susrele sa barijerom i zidom policajaca koji su nosili šlemove sa vizirima da bi se zaštitili.

To je tazbesnelo poljske navijače koji su ih zasuli raketama.

Na terenu, Vila se osvetila za raniji poraz u grupi u Poljskoj pobedivši Legiju sa 2:1 zahvaljujući golovima Muse Dijabija i Aleksa Morena.

"Atmosfera bi bila bolja"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Trener Legije Kosta Runjaić je nakon utakmice odbio da bude komentariše događaje ispred Vile Parka.

"Mislim da je to druga tema, to nije moja stvar. Bio sam u velikom fokusu da vodim tim"
, rekao je Runjaić.

"Predstavljali smo poljski fudbal na dobar način, sve ostale stvari van stadiona ne želim da komentarišem".

"Imamo sjajne navijače, podržavaju nas i kod kuće i u gostima. Na njih uvek možemo da računamo. Od kada sam u Legiji, imao sam dobro iskustvo sa našim navijačima. Ne znam sadržaj svega što se dešava".

"Ne znam detalje, zato je bolje da ne pričam previše o tome. Nažalost, naši navijači nisu bili na stadionu, atmosfera bi bila bolja".

"Ne radi se o navijačima, šteta, ali ne možemo to da promenimo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu