Sve su manje šanse da srpski klubovi pobede nekog u Evropi

Posle poraza Zvezde u Bernu šanse da neki od tri srpska kluba u evropskim takmičenjima upiše pobedu u grupnoj fazi, svedene su na minimum.

Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX
Foto: EPA-EFE/ANTHONY ANEX

Do kraja grupne faze sva tri evropska takmičenja Zvezdu, TSC i Čukarički čekaju najteži izazovi, rivali poput Mančester sitija, Vest Hema, Olimpijakosa, Genka.

I dalje ostaje upisana jedna jedina pobeda srpskog fudbala ove sezone u Evropi, ona Partizanova nad Sabahom (2:0) u kvalifikacijama za Ligu Konferencija.

Srpski superligaši i srpski fudbal generalno neće po dobrom pamtiti sezonu 2023/2024. u kojoj smo imali najviše predstavnika ali i najmanje pobeda - jednu u kvalifikacijama i nijednu u grupi.

To je za posledicu imalo srozavanje nacionalnog koeficijenta i gorku spoznaju da ćemo u ovakvoj situaciji sa brojnošću ekipa u Evropi ponovo biti ko zna kada.

Od naredne sezone, to je već poznata stvar, bićemo bez direktnog predstavnika u Ligi šampiona, a u kvalifikacije za elitno takmičenje prohodnost će najverovatnije imati samo jedan tim - šampion.

Ali nekako ni ovaj strmoglav pad koeficijenta nije onaj najgori utisak posla svega, već potpuna nemoć iz meča u meč naspram spremnijih, bržih, boljih, efikasnijih rivala.

Postalo je već i neprijatno nabrajanje utakmica i poraza naših ekipa u Evropi iz kola u kolo: Zvezdin učinak je 0-1-4, TSC je na 0-1-3, Čukarički je najlošiji sa 0-0-4, dok grupnu fazu nisu "ni omirisali" Vojvodina i Partizan koji je tek posebna priča.

Valja, na kraju ovog poražavajućeg spiska neuspeha srpskih aduta u Evropi, podsetiti da čak i Farska Ostrva zahvaljujući Ki Klaksviku imaju makar jednu pobedu u tekućoj evro sezoni.

Ima je i Bosna i Hercegovima koju je našim komšijma i večitim evropskim gubitnicima doneo Zrinjski u Ligi konferencija.

Preostale utakmice srpskih klubova u Evropi

Četvrtak

Čukarički - Ferencvaroš
TSC - Vest Hem

13/14. decembar

Crvena zvezda - Mančester siti
Olimpijakos - TSC
Genk - Čukarički

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu