Vojvodina predstavila nove dresove FOTO

Fudbalski klub Vojvodina danas je u prostorijama Istorijskog arhiva u Novom Sadu promovisao nove dresove za istorijsku i jubilarnu sezonu 2023/24.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Stadion "Karadjordje" u 2024. godini slavi stoti rodjendan, dok će Vojvodina obeležiti 110 godina postojanja. Upravo su ovi značajni simboli u bogatoj istoriji "stare dame" bili motivi za dizajn dresova.

Direktor Istorijskog arhiva Petar DJurdjev predstavio je povezanost izmedju dva velika jubileja koja ove sezone slavi FK Vojvodina.

"Kad nešto u srpskom fudbalu i našem okruženju obeležava 110 godina, onda je to potvrda neverovatne ljubavi i jedne priče koja je duboko ukorenjena u lokal patriotizam, odnosno identitet Novog Sada. Kad su 1914. godine momci zaneseni fudbalom, sa Podbare, Salajke, Rotkvarije odigrali prvi meč u Kovilju, oni su izašli u plavim dresovima. Ako pogledamo arhivske fotografije koje svedoče tom vremenu, onda ćete videti da su naši momci tada igrali u dresovima plave boje, zbog čega je jedan od rezervnih dresova u istoj toj boji", rekao je DJurdjev, objavljeno je na sajtu kluba.

Đurđev je kao posebnost ovog dresa istakao ištampana imena brojnih fudbalera koji su imali čast da nose dres "stare dame".
Zatim se osvrnuo na povezanost Vojvodine sa praškom Slavijom.

"Bitan impuls u organizovanju našeg kluba bila je veza sa Pragom. Neki od osnivača i prvih igrača jesu bili članovi sportske sekcije tada jednog od najvećih klubova SK Slavija iz Praga. Prva garnitura crveno-belih dresova u Novi Sad stigla je 1920. godine, a negde ako se dobro sećam, 22. jula 1922. na Skupštini odlučeno je da Vojvodina nosi pola bele pola crvene dresove kao Slavija iz Praga. Čak je i grb bio sličan kako bi podsećao na Slavijin, s tim što je sad ona crvena zvezda sada zamenjena sa plavom kako bi grb FK Vojvodina imao sve boje srpske zastave", dodao je Đurđev.

Direktor Istorijskog arhiva je dodao je čuvena fotografije tima iz 1923. godine prva sačuvana i da pokazuje kako su igrači izgledali u tim dresovima i dodao da je napravljena replika tog dresa koji podseća na stogodišnjicu crveno-belih boja.

Zatim se osvrnuo na jubilej stadiona Karadjordje" u 2024. godini.

"Rekli smo da imamo još jedan važan jubilej, a to će biti stogodišnjica od otvaranja igrališta "Karadjordje". To je zaista bio jedan veliki zamah polet novosadske srpske i novosadske jevrejske zajednice, gde su u slozi i dogovoru dobili na korišćenje bivši biciklistički velodrom koji je onda napravljen na periferiji grada 1896. godine, na današnjoj Grbavici odnosno Limanu. Igrači i prijatelji kluba sakupili su novac i izgradili igralište koje je bilo otvoreno na Vidovdan 1924. godine, jasno pokazujući važnost za srpsku zajednicu, pa je zato i stadion nazvan "Karadjordje".

Đurđev je na kraju istakao da će siva garnitura dresova biti jubilarno predstavljena povodom ovog važnog sećanja na jedan elemenat naše istorije.

"Koristeći arhivsku gradju koja najbolje govori o davno prohujalim vremenima i tom dinamičnom i burnom razvoju Vojvodine, na osnovu toga su napravljeni dresovi koji će personifokovati sezonu 1923/24", zaključio je Đurđev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu