Ako se plasira u Superligu, Grafičar prekida saradnju sa Zvezdom

U godini u kojoj proslavlja 101 godinu od osnivanja, FK Grafičar ima istorijsku priliku da vek postojanja obeleži plasmanom u najviši rang srpskog fudbala.

Izvor: B92, FK Grafičar
Podeli
Foto: FK Grafičar
Foto: FK Grafičar

Prvi meč doigravanja za plasman iz Prve u Superligu između Grafičara i Radnika biće odigran u sredu na krovu tržnog centra "Stadion" na Voždovcu sa početkom od 18 časova.

U slučaju plasmana u Superligu, "Grafosi" će prekinuti dugogodišnju uspešnu poslovno-tehničku saradnju sa šestostrukim uzastopnim šampionom naše zemlje Crvenom zvezdom, saopštio je klub.

Tim sa Senjaka se u prethodnih nekoliko godina profilisao kao najbolja sredina za razvoj mladih igrača u Srbiji, pa će tako i u dvomeču baraža Radniku iz Surdulice suprotstaviti talentovane ali još uvek golobrade momke rođene uglavnom 2004. i 2005. godine.

Luis Ibanjes kao predvodnik i kapiten sjajne generacije mladih igrača otkriva da je izuzetno uzbuđen zbog prilike koja se ukazala njemu i njegovim saigračima.

"Od subote i utakmice protiv Radničkog sa Novog Beograda, ne mogu da spavam od uzbuđenja. Skoro da imam isti osećaj sada pred utakmice protiv Radnika kao što sam imao kada sam igrao Ligu šampiona, najjače klupsko takmičenje na svetu. U stomaku osećam pozitivnu tremu, što mi govori da i dalje treba da nastavim da igram fudbal. Kada nestane strast koja me nosi i tera da na svakom treningu i utakmici dam maksimum, završiću karijeru",
otkriva Ibanjes, koji će za nekoliko dana proslaviti 35. rođendan.

Kada je protivnik u pitanju, ekipa Radnika, Ibanjes ističe da je reč o odličnom kolektivu koji ima dosta iskustva u svojim redovima, ali i kvalitetnih pojedinaca.

"Čuo sam se sa Andrijom Radulovićem i Urošem Lazićem koji su igrali kod nas u Grafičaru. To su odlični momci, odlični fudbaleri. Malo smo se šalili, sigurno je da ćemo se videti i pre utakmice, ali kada susret počne, biću fokusiran samo na svoju i igru svog tima. Imamo veliku želju da igramo Superligu i samo o tome razgovaramo u svlačionici danima unazad. Verujem u kvalitet koji imamo i često govorim saigračima da među njima ima mnogo fudbalera koji u budućnosti mogu da igraju u ligama “petice” i da ću im kada pređu u evropske velikane tražiti karte za utakmice timova za koje će igrati",
ističe temperamentni Argentinac, a njegove reči već su potvrđene zimus kada je Fol Falu iz Prve lige otišao u Ligu 1, odnosno francuski Rems.

Renoviran stadion na Senjaku

Foto: FK Grafičar
Foto: FK Grafičar

Paralelno sa razvojem i promocijom mladih igrača, Grafičar ulaže i u infrastrukturu, pa će tako u slučaju plasmana u Superligu, tim sa Senjaka svoje mečeve kao domaćin igrati na renoviranom stadionu u ulici Vase Pelegića koji zaista izgleda impozantno.

Takođe, ako poviše topčiderske zvezde od jula budu dolazili superligaši, Grafičar će prekinuti dugogodišnju i više nego uspešnu saradnju sa Crvenom zvezdom. Ovu informaciju potvrdio je predsednik Grafičara, gospodin Slobodan Govedarica.

"Sa ljudima iz Crvene zvezde, prvenstveno sa generalnim direktorom Zvezdanom Terzićem i sportskim direktorom Mitrom Mrkelom, kao i sa ljudima iz omladinske škole, gospodom Draganom Mladenovićem i Nikolom Jelićem godinama unazad imamo fenomenalnu saradnju na obostrano zadovoljstvo. Grafičar kao klub ima ulogu da bude most tokom čijeg prelaska igrači iz juniorskog prelaze u seniorski fudbal. Samo trenutno Zvezda u ekipi ima Erakovića, Nikolića, Lekovića i Mijatovića, igrače koji su kroz “kaljenje” kod nas zaslužili prelazak u prvi tim. Međutim, ukoliko uspemo da se plasiramo u Superligu, ta saradnja će biti prekinuta. Na polusezoni većina igrača koji su pod ugovorom sa Crvenom zvezdom a nastupala je za Grafičar, zimus je otišla ili u prvi tim Zvezde ili u druge timove Superlige. Ukupno nas je napustilo 14 igrača. U drugom delu sezone, nastupali smo uglavnom sa igračima Grafičara i u slučaju da eliminišemo Radnik, oni će činiti kostur ekipe. Takođe, tokom nekoliko poslednjih godina, Grafičar je porastao kao klub u svim segmentima i svim sektorima. Imamo svoj stadion, koji je jedan od najlepših i najmodernijih u Srbiji, izgradili smo prateće objekte, sobe za igrače, uložili u promociju kluba, oformili rukovodstvo na čelu sa mladim i ambicioznim funkcionerima, realizovali nekoliko ozbiljnih transfera... Sve nam to ukazuje i daje mogućnost da verujemo da smo kao pojedinci i kao klub sposobni da igramo najviši rang",
naglašava Govedarica i dodaje:

"Verujem da imamo kvalitet da eliminišemo Radnik u dve utakmice. Ali ako i ne uspemo u tome, nećemo dugo žaliti. Nastavićemo da radimo još više i bolje na razvoju kluba. Duboko sam uveren da smo mi kao klub na pravom i ispravnom putu i da će se rezultati našeg poslovanje tek videti. U najkraćem izgradili smo zdrav temelj i imamo osnovu za sigurnu budućnost".

Tokom jesenje polusezone, po ocenama fudbalskih radnika Grafičar je igrao najlepši fudbal u Srbiji i ubedljivo bio najefikasniji tim lige. Tokom zimske pauze, sa Senjaka je uglavnom u superligaške timove otišlo četrnaest fudbalera.

Mnogi su predviđali da mladi tim Marka Neđića neće uspeti da zadrži plasman u prve četiri pozicije. Ali ponovo, mimo svih očekivanja, jedan od najperspektivnijih mladih trenera u našoj zemlji nije obraćao pažnju na glasine, već se sa svojim saradnicima okrenuo brušenju novih talenata, momaka od kojih neki nisu nastupali ni u omladinskim selekcijama.

"Najlakše je posle jedne utakmice u kojoj neko odigra loše, precrtati igrača i reči nije on taj. Mnogo je teže, pružiti mu podršku, posvetiti se njegovom individualnom napretku, posvetiti mu pažnju. Mi smo se opredelili za ovaj drugi model. Uz dobru atmosferu, krasi nas i veliki rad. Često igrače teramo da pomeraju granice svojih mogućnosti, da shvate da mogu i ono što su mislili da ne mogu",
otkriva 32-godišnji Neđić.

Igrao je Grafičar i protiv Vojvodine u šesnaestini finala Kupa Srbije i eliminisan na penale. Igrao je “vrtić” Marka Neđića nekoliko puta i protiv TSC-a, predstavnika naše zemlje na evropskoj sceni i upravo u tim duelima shvatio da može da bude ravnopravan rival pa i bolji od njih.

"Nema tu mnogo tajni. Mi gradimo sistem i zato je svakom igraču lakše da se uklopi. Mi smo tokom zimske pauze promenili skoro kompletan tim. Stigli su novi momci koji su samo popunili mesta onih koji su otišli. Naša igra se zasniva na pobedničkom mentalitetu, uvek idemo na trijumf i gol više, ne branimo rezultat i nikada se ne zadovoljavamo postignutim. Tako će biti i protiv tima iz Surdulice koji izuzetno cenim. Oni su po učinku na “proleće” u gornjem delu tabele. Radujem se prilici koja nam se ukazala i jedva čekam da počne prva utakmica",
konstatuje šef stručnog štaba Grafičara.

Foto: FK Grafičar
Foto: FK Grafičar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu