Odložen žreb za SP, na pomolu skandal

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odložila je žreb za Svetsko prvenstvo za fudbalere do 20 godina.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Do toga je došlo pošto se domaćin turnira Indonezija protivi učešću reprezentacije Izraela.

Odluka je objavljena pet dana pre nego što je žreb trebalo da se održi na Baliju, za turnir koji je na programu od 20. maja do 11. juna. Izrael bi trebalo da debituje na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina.

Sumnja u vezi sa žrebom pojavila se prošle nedelje, kada je guverner Balija Vajan Koster tražio da se Izraelu zabrani učešće, zbog političke podrške koju Indonezija pruža Palestini.

Protesti zbog učešća Izraela na turniru održani su u Džakarti, u organizaciji konzervativnih islamskih grupa.

Indonezija je sa 277 miliona ljudi najmnogoljudnija nacija sa muslimanskom većinom i nema formalne diplomatske veze sa Izraelom.

Međutim, Fudbalski savez Indonezije i vlasti su pristali na uslove organizacije koje je postavila FIFA 2019. godine, pre nego što je Indonezija izabrana za domaćina. Turnir je trebalo da se održi 2021. godine, ali je zbog pandemije koronavirusa odložen za ovu godinu.

Izrael se prošlog juna prvi put plasirao na Svetsko prvenstvo uzrasta do 20 godina, kada je izborio polufinale Evropskog prvenstva za igrače do 19 godina. Ekipa je stigla do finala, gde je izgubila od Engleske.

Ukoliko Indonezija ne reši pitanja oko učešća Izraela, FiFA bi mogla da je suspenduje, pa bi reprezentacija mogla da bude izbačena iz azijskih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026. godine.

Predsednik Fudbalskog saveza Indonezije je Erik Tohir, bivši vlasnik i predsednik fudbalskog kluba Inter i bivši suvlasnik NBA kluba Filadelfije. On je i predsednik Olimpijskog komiteta Indonezije i član Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu