Nemačka dobila "korpu" od Samardžića: "To će se uvek dešavati, nema problema"

Nemačka štampa prenela je vest da će Lazar Samardžić nositi dres Srbije, a ne Nemačke, zemlje u kojoj je rođen.

MTIzvor: B92
Podeli
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

* "Majko, Srbija zove" – Samardžić se oglasio i poslao poruku Nemcima

Fudbalski savez Nemačke (DFB) zbog takvih slučajeva mora da menja strategiju.

Samardžić je, kako prenosi portal "Sport1", imao više razgovora sa selektorom Srbije Draganom Stojkovićem Piksijem.

Nakon toga je dobio poziv da se priključi reprezentaciji Srbije na utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, protiv Litvanije (24.4.) i Crne Gore (27.4). Samardžić je za Sport1 izjavio da ga je Stojković veoma brzo uverio da će odmah "imati važnu ulogu".

"Moj veliki san je Evropsko prvenstvo 2024. Čast mi što odmah mogu da pomognem da se taj cilj ostvari", rekao je Samardžić.

U izveštaju pod naslovom "Korpa za Flika", portal objašnjava da nemački selektor Hans Flik nije mogao da utiče na Samardžića, profesionalca Udinezea, da promeni odluku:

"Flik se veoma trudio oko mene i otvorio mi je put ka seniorskoj reprezentaciji, što me je veoma obradovalo. Naravno da je čast kada te pozove selektor Nemačke", rekao je Samardžić, ali i dodao: "Ipak, tada sam već bio siguran da želim da igram za zemlju iz koje dolaze moji roditelji."

Sportski magazin "Kiker" piše da je Samardžić, koji je rođen u Berlinu, obrazlažući svoju odluku ukazao na igrače Srbije kao što su Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović i Filip Kostić.

"To su sve momci za koje smo moja porodica i ja uvek navijali, i od kojih mogu i sigurno ću mnogo da naučim."

"Kiker" ujedno dodaje da je odlukom Samardžića posebno razočaran trener nemačke reprezentacije U21 Antonio Di Salvo. Zato slične slučajeve Nemački fudbalski savez (DFB) ubuduće želi da spreči drugačijom strategijom.

O mladim, talentovanim fudbalerima koji su u Nemačkoj prošli fudbalsko školovanje, a potom se odlučili da igraju za druge reprezentacije, piše i list "Cajt". Kao primer se navode Malik Tilman (SAD), Josip Stanišić (Hrvatska) i Lazar Samardžić (Srbija).

List prenosi izjavu selektora nemačke reprezentacije U21 Antonia Di Salve:

"Uvek je važna perspektiva igrača, šta on oseća i šta želi da radi.“ Di Salvo kaže da je ponekad razočaravajuće kada se uloži trud da se igrač pridobije, krenu razgovori, a onda usledi odluka da će igrati za drugu zemlju. "Onda to boli, jer ste izgradili vezu i poverenje", kaže 43-godišnji trener.

"Cajt" prenosi i izjavu sportskog direktora Bajerna iz Minhena Rudija Felera, koji potvrđuje da porodično poreklo i koreni mogu da imaju veliki uticaj u donošenju odluke.

"To je veoma privatna i lična odluka". Feler, međutim, podseća da je i DFB od takvih odluka u prošlosti profitirao.

"To će se uvek dešavati, tako da – nema problema", zaključuje Feler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu