Srna: FIFA je uništila Šahtjor!

Ukrajinski Šahtjor Donjeck u sredu gostuje kod Real Madrida u trećem kolu Lige šampiona.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Šahtjor je za sad jedno od ugodnijih iznenađenja takmičenja – u prvom kolu je savladao Lajpcig 4:1 u Nemačkoj, da bi nakon toga "kod kuće" u Varšavi remizirao sa Seltikom 1:1.

"Rudari" su skoro deset godina "beskućnici" jer zbog ratnog stanja u Ukrajini ne mogu da igraju na svom stadionu.

Pre osam godina Pahtjor se iz Donjecka, čiju je aneksiju pre nekoliko dana sprovela Rusija, preselio u Kijev, a sada ne može da igrati ni tu.

Na meč sa Šahtjorom u Madrid je stigao i Darijo Srna, bivši hrvatski reprezentativac, trenutno sportski direktor Šahtjora.

"Ponosan sam na ovu ekipu. Oni su za mene heroji",
započeo je Srna, "Morali smo da napustimo Donjeck, naš dom, naš stadion, naš sportski grad 2014. Preselili smo u Kijev i, kad smo se prilagodili, započeo je novi rat. Teško je objasniti naš život od tada do danas. Mi smo klub bez sedišta i to je najbolnije".

"Moja kćerka me zove i kažem joj da sam jedan dan u Kijevu, drugi u Londonu. Ponekad se probudim i ni sam ne znam gde sam", dodaje Srna.

Uprkos ratu, ukrajinska Premijer lige se igra na stadionima u zapadnom delu države, a najistočniji grad u kojem ima fudbala je Kijev.

Šahtjor je svoje dve domaće utakmice odigrao u prestonici, a jednu u Lavovu, gde je igrao i u subotu. Na papiru je domaćin bio Metalist iz Harkova, a Šahtjor je pobedio 6:1.

"Nakon treninga smo se autobusom vozili sedam-osam sati do Poljske jer letovi iz Ukrajine nisu dozvoljeni. Potom smo imali još četiri sata avionom. Imamo komplikovan život, ali nijedan se igrač nije požalio ili rekao da je umoran"
, prepričava Srna put koji fudbaleri Šahtjora imaju uoči svake utakmice LŠ.

"UEFA je preko Čeferina učinila sve što je mogla kako bi pomogla nama i ukrajinskom fudbalu. FIFA nas je, s druge strane, uništila. Nije nas zaštitila ni u jednom trenutku. Da su Real Madrid, Sevilja, Barselona ili Bajern bili u našoj situaciji, siguran sam da bi im brzo pomogli", požalio se Srna.

"Mi smo takođe ekipa koja je dala mnogo evropskom fudbalu u poslednjih 20 godina. Voleo bih da neko iz FIFA dođe u Ukrajinu, da bude s nama i da oseti kako je to živeti sa sirenama i bombama", dodao je Srna pa pojasnio situaciju.

"Imali smo 14 stranaca čija je tržišna vrednost bila između 150 i 200 miliona evra, a dozvoljeno im je da odu na pozajmice bez zamrzavanja ugovora. Solomon i Tete imali su još godinu i po ugovora, otišli su u Fulam i Lion, a kad se vrate, imaće samo još šest meseci i moći će da odu besplatno. To je neprihvatljivo".

Šahtjor živi neki novi fudbalski život potpuno drugačiji na ono što smo navikli od ovog kluba.

"Protiv Metalista smo prvi put u 20 godina izveli tim s 11 Ukrajinaca u početnom sastavu, a 90 odsto njih je iz naše akademije", pohvalio se Srna, "Ova ekipa ima karakter i hrabrost. Ne plašimo se nikoga".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu