FSS o "spornoj" odluci: Držimo politički neutralnu poziciju, to je za nas neprihvatljivo

Generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović oglasio se povodom odluke vezane za Svetsko prvenstvo u Kataru.

LNIzvor: B92
Podeli
foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©
foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

* Dušan Tadić jedini nije nosio kapitensku traku u bojama zastave Ukrajine

Kapiten reprezentacije Srbije Dušan Tadić neće nositi kapitensku traku u duginim bojama tokom Mundijala.

To je odluka Fudbalskog saveza Srbije kao institucije, koju je za "Kurir" potvrdio generalni sekretar Jovan Šurbatović.

"Tačno je da smo dobili upit da se priključimo inicijativi i da nismo na njega pozitivno odgovorili jer smo fokusirani samo na fudbal. Sve što bi moglo izazvati provokaciju bilo koje vrste kod naše javnosti i navijača ili biti shvaćeno kao vid politizacije, za nas je neprihvatljivo. Držimo čisto sportsku i politički neutralnu poziciju. Taj stav smo izneli i na sastanku u Dohi kada su inicirane razne ideje", kazao je Šurbatović i dodao.

"Za univerzalne vrednosti i poruke tipa: 'Stop war', 'Peace' smo uvek 'ZA'... ali je pitanje trake duginih boja za naše društvo veoma osetljivo i nepotrebno. Fokusirani smo isključivo na fudbal. Među našim navijačima ima pripadnika različitih društvenih grupa i verskih zajednica i mi poštujemo pravo na slobodno izražavanje stavova svakog pojedinca, ali ponavljamo – ove teme nisu primerene fudbalu i stadioni nisu mesto za takve stvari. To je stav FSS!".

Kampanja "Jedna ljubav" protiv diskriminacije u fudbalu počela je u Holandiji, čija reprezentacija igra u grupi sa Katarom, a od 13 evropskih selekcija čak osam želi da nosi traku sa duginim bojama. To su Francuska, Nemačka, Holandija, Švajcarska, Engleska, Vels, Belgija i Danska.

Sa druge strane, u kampanji nisu učestvovale Srbija, Hrvatska, Portugal i Španija, dok će kapiten Poljske Robert Levandovski oko ruke nositi traku u bojama zastave Ukrajine.

Mundijal u Kataru počinje 20. novembra, a "orlovi" su u Grupi G sa Brazilom, Švajcarskom i Kamerunom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu