Godišnjica Mijatovićeve prečke VIDEO

Jedna od najvećih tragedija našeg reprezentativnog fudbala bio je promašen penal Predraga Mijatovića 1998. godine na Svetskom prvenstvu u Francuskoj.

SSIzvor: B92
Podeli

Holandija je tada slavila rezultatom 2:1 nad Jugoslavijom i plasirala se u četvrtfinale, a tamo bi najverovatnije bili "plavi" da je Mijatović iskoristio čuveni penal.

Vladimir Jugović je povučen za dres, sudija iz Španije Garsija Aranda je dodelio najstrožu kaznu, a tadašnji napadač Real Madrida tukao je iz sve snage i pogodio prečku.

Mnogi kažu da se ona i dalje trese u Tuluzu, a tačno 24 godine kasnije mnogi ljubitelji fudbala se slažu da je to jedan od najbolnijih momenata u istoriji nacionalnog fudbalskog tima.

Jugoslavija je igrala u sastavu: Kralj, Mirković, Đorović, Komljenović, Petrović, Jokanović, Mihajlović, Brnović, Jugović, Stojković, Mijatović.

Holanđani su bili u sastavu: Van der Sar, Rajzinger, Stam, Frank de Bur, Numan, Davids, Ronald de Bur, Sedorf, Koku, Bergkamp, Overmars.

Holandija je povela golom Denisa Bergkampa na asistenciju Franka de Bura u 38. minutu, a izjednačenje je doneo Slobodan Komljenović početkom drugog poluvremena, a posle skraćenog kornera koji je izveo Dragan Stojković.

Jugoslavija je bila u velikom naletu, a par minuta nakon izjednačujućeg pogotka se desio promašeni penal koji je kasnije još skuplje plaćen u nadoknadi vremena.

Edgar Davids je šutirao po zemlji sa oko 20 metara, a lopta je na putu ka Ivici Kralju zakačila jednog igrača Jugoslavije i prevarila ga, te završila u mreži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.