Boban u smehu o Maksimiru: Psovao sam, udario i ne kajem se – nije to protiv Srba

Zvonimir Boban, bivši hrvatski fudbaler, ponovo se prisetio nemilih scena u Zagrebu u nikad odigranoj utakmici između Dinama i Crvene zvezde.

MSIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

*Sjajan fudbal nas čeka danas od 15.00 na Vembliju - u prvom kolu EP sastaju se Engleska i Hrvatska, prvi favorit protiv favorita iz senke i vicešampiona sveta. Kvota na Engleze je 1,80, na iks 3,45, a na dvojku 4,80. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Engleska - Hrvatska.

Scene na Maksimiru ostaće upamćene za sva vremena zbog velikih nereda i mnogi tvrde da je tu počeo raspad velike Jugoslavije.

Tog 13. maja 1990. godine Boban je "kung-fu" udarcem napao policajca baš na terenu.

"Ne kajem se, nimalo. Bila je to borba za slobodu protiv režima. I to nije bilo protiv Srba, nije bilo ni protiv koga. Nije ispravno udariti nikog, ali sam i ja dobio udarac pre toga. Psovao sam ih na najgori način", rekao je Boban za "Fajnenšel tajms".

Autor teksta Simon Kuper preneo je da se Boban smejao tome.

"Nismo očekivali da će se to kasnije pretvoriti u rat, bio sam premlad i glup da bih to video. Očekivali smo labavu konfederaciju".

Godinu dana posle tog poteza prešao je u Milan, ali kako kaže razmišljao je odmah da se vrati i bori kod kuće.

"Možda mi je moja priča o 13. maju olakšala dušu zbog tog pitanja. Ponosan sam, čak i ako smo bili privilegirani što smo igrali fudbal. Bilo je presudno da kažemo nešto o svojoj hrvatskoj stvari. Hrvatska je bila neka vrsta neželjenog deteta Evrope".

Bivši kapiten Hrvatske je posle igračke karijere bio zaposlen u FIFA i u Milanu kao funkcioner. Otkrio je ko su za njega najbolji fudbaleri svih vremena.

"Pele, Maradona, Mesi i Ronaldo, ali brazilski. Najveći od njih je Maradona. Ako su Ronaldo, Pele i Mesi dodirivali dušu lopte, Maradona je tu dušu prisvojio. Njegov slobodan udarac za Napoli protiv Juventusa najbolji je gol u istoriji. Kako je šutnuo loptu, nitko to neće razumeti, nikad. Pokušavali smo to da kopiramo na treninzima, ali smo mogli samo da se smejemo tim pokušajima", završio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.