Hansi i Hasan: Bajern je u haosu

Hansi Flik napušta klupu Bajerna na kraju sezone.

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/MARTIN ROSE
EPA-EFE/MARTIN ROSE

To je razumljivo – i sledeći trener Bajerna morao bi da zna da ulazi u zmijsko leglo u kojem nije jasno šta je čiji posao, piše novinar DW Tobijas Elmajer.

Nije bilo neko iznenađenje kada je posle pobede nad Volfsburgom u subotu trener Bajerna Hansi Flik saopštio veliku vest. Kazao je da je svoje igrače obavestio da napušta klub na kraju sezone, nakon što je tu želju prethodno saopštio rukovodstvu bavarskog diva. O razlozima nije hteo da govori, kao ni o planovima za nastavak karijere.

Ali i jedno i drugo je jasno.

Flik je pre godinu i po kao vatrogasac došao umesto prokazanog Nika Kovača i u prvoj sezoni je osvojio svih šest mogućih titula: šampionat, kup, Ligu šampiona, nemački i Uefin superkup i klupsko svetsko prvenstvo.

Vratio je starom sjaju tada potamnele zvezde Tomasa Milera i Džeroma Boatenga, od Roberta Levandovskog je načinio najboljeg igrača sveta, pobrinuo se da se rode i nove zvezde poput Alfonsa Dejvisa i Džamala Musijale.

Ali nije dobio pojačanja koja je tražio. Flikove želje bile su posve drukčije od personala koji je nabavljao sportski direktor Hasan Salihamidžić. Umesto Tima Vernera, Kaja Haverca ili Kaluma Hadson-Odoija, klub je kao podršku startnoj postavi angažovao Buna Sara, Alvara Odriozolu, Marka Roku i Daglasa Koštu, dok su otišli Tijago i Ivan Perišić. Na leto idu i Boateng i David Alaba, koje je Flik video kao kičmu odbrane.

Povrede i zaraze koronom istanjili su igrački kadar te je ove godine moguća samo jedna titula, ona u Bundesligi.

 EPA-EFE/MARTIN ROSE
EPA-EFE/MARTIN ROSE

Tinjajući sukob sa Salihamidžićem dugo je nervirao Flika, a u poslednje vreme trener to nije ni pokušavao da sakrije na konferencijama za štampu. Mediji su izveštavali o žustrim sukobima Hansija i Hasana, a uprava kluba se sklanjala sa linije paljbe umesto da se odredi. Kada se čulo da bi Flik mogao da postane selektor Nemačke, niko u Minhenu mu nije poručio da je njegovo trajno mesto u Bajernu.

Neobična tišina Bajernovih velikana deluje kao plod lomova u rukovodećem prstenu. Šef uprave Karl-Hajnc Rumenige odlazi krajem godine, a naslediće ga bivši reprezentativni golman Oliver Kan. Salihamidžić je pak miljenik bivšeg predsednika Ulija Henesa koji i dalje ima veliki uticaj na šefa Nadzornog odbora Herberta Hajnera. Kan će prvo morati da se izbori da stvarno bude prvi čovek kluba, pre nego što bude mogao da donosi samostalne odluke.

Tako neraščišćeni odnosi mogli bi da se odraze i na potragu za novim trenerom. Julijan Nagelsman se pominje kao prva meta. On još ima ugovor sa RB Lajpcigom, ali bi ga poslodavac bez sumnje pustio za lepu svotu novca. Niko ne želi nezadovoljnog trenera.

No, teško da je Nagelsmanu pametno da već na leto dođe u Bajern. U Lajpcigu može da majstoriše kako mu volja, da oblikuje tim i diše Bajernu za vratom. Ako slučajno osvoji titulu, bio bi večni junak.

U Bajernu se pak ne postaje junak ni sa šest trofeja u jednoj sezoni. Sa kime bi Nagelsman tamo razgovarao, da li bi ga išta pitali kada prodaju i kupuju igrače? Sa Salihamidžićem bi teško našao zajednički jezik. Nagelsman (33) ima vremena da pričeka klupu Bajerna još par godina. Rano mu je da ode u haos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu