Rumenige otkrio o čemu UEFA razmišlja

Prvi čovek Bajerna Karl-Hajnc Rumenige izjavio je da UEFA ima plan da Evropsko prvenstvo 2020. održi u samo jednoj zemlji.

Z.K.Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/ROBERT MICHAEL
Foto: EPA-EFE/ROBERT MICHAEL

Kao što je poznato, EURO 2020 je trebalo da se održi prošlog leta, ali je zbog pandemije koronavirusa pomeren za jun 2021. godine.

Plan je bio da se igra u 12 gradova u 12 država širom kontinenta, ali organizatori bi mogli da odbace taj plan i odrede jednu državu koja bi bila domaćin.

"Moramo da imamo na umu da je ideja da se turnir održi širom kontinenta došla onda kada nije bilo koronavirusa. U to vreme, bila je inicijativa Evropske komisije da se turnir igra širom Evrope. Ipak, znam da predsednik UEFA Aleksander Čeferin, koji je jako zabrinut zbog korone, priča o tome da bi možda imalo više smisla da se ovog puta turnir igra samo u jednoj zemlji. To bi bilo sve uz poštovanje odgovarajućih higijenskih propisa", izjavio je Rumenige za "Minhener Merkur TZ".

UEFA je prošle nedelje izrazila stav da nema nameru da otkaže turnir još jednom, pre svega zbog finansijske štete koju bi to izazvalo.

Ipak, sada je jasno da će se na narednom sastanku razmatrati ideja da se turnir od 11. juna do 11. jula održi u jednoj zemlji.

Konačna odluka bićče doneta sredinom marta, a veruje se da takođe ne bi moglo da se obezbedi prisustvo publike.

Svih 12 gradova je izrazilo želju da organizuju mečeve kako je planirano i UEFA je svesna da bi je brisanje određenih iz te grupe koštalo miliona evra kroz sudske procese.

Predsednik FS Švajcarske Dominik Blank je prošle nedelje poručio kako bi ceo turnir trebalo održati u Rusiji, Nemačkoj ili Londonu.

Stadion "Vembli" je predviđen da se na njemu inače igraju polufinale i finale.

Ostali gradovi domaćini su Glazgov, Dablin, Bilbao, Rim, Minhen, Amsterdam, Kopenhagen, Budimpešta, Bukurešt, Baku i Sankt Petersburg.

"U narednih nekoliko nedelja, UEFA mora da donese odluku kako i gde će biti turnir. To neće biti lako. Ipak, poznavajući Čeferina, mislim da će UEFA doneti pravu odluku, mudro i promišljeno", zaključio je Rumenige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu