Tuđmanov miljenik: Hrvati su ekstremni ljudi

Bivšeg australijskog fudbalera Marka Viduku mnogi pamte po sjajnim partijama u dresu engleskog Lidsa.

MTIzvor: B92
Podeli
Photo by Mike Hewitt/Getty Images
Photo by Mike Hewitt/Getty Images

Mnogi ne znaju da je njegov otac Hrvat, koji je šezdesetih godina prošlog veka emigrirao na drugi kraj sveta.

Viduka je svoje prve evropske fudbalske korake napravio u Zagrebu, igrajući za tadašnju Kroaciju u periodu od 1995-1998. godine.

Važio je za miljenika tadašnjeg predsednika Franja Tuđmana.

"On je pokušavao da me nagovori da igram za Hrvatsku. Kako predsedniku da kažete 'ne'? Morao sam pristojno da ga odbijem, kazavši mu 'Dobro mi je tu gde sam'. Možda mi je palo na pamet da igram za Hrvatsku, ali kada sam prvi put došao u ovu zemlju, shvatio sam da u tom smislu ne pripadam njihovoj fudbalskoj porodici. Pripadao sam Australiji. Odrastao sam tamo u fudbalskoj porodici", rekao je Viduka.

Viduka je u Zagreb došao nakon građanskog rata u Jugoslaviji.

"MIG-ovi su leteli iznad stadiona. Sećam se da smo jednom šetali glavnim ulicama, bila je sirena zbog vazdušnog napada i svi su u trenu nestali i posakrivali se. To je bilo zastrašujuće", dodao je Viduka.

Photo by Robert Cianflone/Getty Images
Photo by Robert Cianflone/Getty Images

On otkriva šta mu je smetalo dok je igrao za Kroaciju.

"Postalo mi je opterećenje. Hrvati su ekstremni ljudi. Imaju ekstremne uspone i padove, dok se u Australiji ne uzbuđuju previše zbog jedne stvari. Ovde je drugačije. Teško mi je bilo da ostanem, bio sam srećan na kraju dana što sam otišao", istakao je Viduka.

Viduka, koji radi u jednom zagrebačkom kafiću, je ESPN-u intervju dao pre početka pandemije koronavirusa.

"Lepo je raditi nešto drugačije. Ako je kafa loša, baciš je. Kako god, nastojim da pravim što je moguće bolju kafu i mislim da sam postao dovoljno dobar. Nije isti pritisak kao kada sam bio igrač, ali ne iznenađuje me učinak kako pogrešna usluga deluje na mušteriju. Ljudima je samo bitno da popiju kafu. Uvek sam bio u centru pažnje, sada mi je pritisak da napravim dobru kafu", zaključio je Viduka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 3 idi na stranu