- EuroVolley 2019 -

Odbojkašice Srbije odbranile titulu šampiona Evrope!

Odbojkašice Srbije su odbranile titulu na Evropskom prvenstvu pobedivši Tursku sa 3-2 u setovima.

LNIzvor: B92
Podeli
Foto: CEV
Foto: CEV

Finale Evropskog prvenstva:

Srbija – Turska 3-2 (21:25, 25:21, 25:21, 22:25, 25:12)
Hala: Ankara

Srpkinje su do pobede došle u prepunoj dvorani u Ankari, po setovima 21:25, 25:21, 25:21, 22:25, 15:13.

Izabranice Zorana Terzića su nastavile da pružaju nestvarno dobre rezultate, pa odbranile tron Evrope nakon što su prošle godine postale prvakinje sveta.

Naše odbojkašice su uspele da osvoje zlatnu medalju sa svih devet pobeda na prvenstvu, pobedivši Tursku drugi put posle trijumfa u grupnoj fazi.

Ovo je bila treća zlatna medalja za Srbiju na EP u istoriji, ujedno treća u poslednjih pet prvenstava (osvojeno zlato 2011) na kojima im je najgori plasman bio četvrto mesto.

Zanimljivo je da je Srbija u svakom setu počinjala jako dobro, ali se Turska nije predavala. Domaćice su stizale prednost Srbije maltene u svakom setu, ali na kraju je šampion sveta pokazao ko je i šta je - istini za volju dosta na dosta teži način nego što je trebalo da bude.

Srpkinje su povele na početku meča i igrali bolje, ali se njihova prednost brzo istopila.

Turska je pravo niotkuda došla do 20:15, a Srbiji do kraja seta nisu pomogli fenomenalni servisi Maje Ognjenović, pa je domaćin iznenađujuće poveo sa 1-0.

Uživo prenos meča mogli ste da ispratite putem našeg specijala uz LIVE BLOG.

Foto: CEV
Foto: CEV

Srbija: Buša 7, M. Popović 11, Mirković, MIhajlović 11, Ognjenović 1, Veljković 2, Bjelica 1, S. popović, Bošković 23, Milenković 2

Turska: Sebnem, Ozbaj 1, Akman 1, Baladin 11, Ismailou 2, Ajdemir 3, Jilmaz 5, Boz 16, Guneš 11, Erdem 9, Jildrim 4, Karakurt 6

Naše odbojkašice su dobro počele drugi set, a odlično je igrala Brankica Mihajlović. Primačica servisa reprezentacije Srbije je igrala odlično i u odbrani i u napadu i praktično sama pravila prednost na terenu.

Srbjia je lako došla do prednosti od 20:14, ali se prednost veoma brzo istopila. Boškovićeva je u par navrata bila zaustavljena, pa su se Turkinje približile na 23:21.

Ipak, na veliko razočaranje publike u Ankari, Srbija je vezala dva poena i izjednačila na 1-1.

Selektor Turske Đovani Gvideti sjajno je postavio odbranu za Tijanu Bošković, najbolju odbojkašicu sveta, ali je to otvorilo prostora za njene saigračice.

Dobro je u odbrani igrala Bianka Buša, Srbjia je povela u 3. setu, ali je Turska ponovo nadoknadila rezultatski minus i izjednačila na 15:15.

Ušlo se u novu dramu, Srbija je imala 20:18, ali su Turkinje napravile prelaz, a onda je to kaznila Stefana Veljković prvim asom posle kojeg je olakšala Srbiju da povede sa 2-1.

I četvrti set nije doneo ništa drugačije od prethodna tri - Srbija je povela i igrala bolje, ali Turkinje je nosila fenomenalna publika u Ankari.

Posle sekvence tokom koje je Maja Ognjenović kapitenski odradila posao i donela prednost Srbiji, Turkinje su preokrenule odličnom rolom Ebrar Karakurt.

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Mlada Karakurt je bila poprilično tiha do tog trenutka, ali je preuzela stvar u svoje ruke i u Mirjam Boz uspela da donese veliki preokret i peti set svojoj ekipi.

Bianka Buša bila je fantastična i odservirala dva asa kojima je Srbjia povela sa 21:19, ali je do kraja seta osvojila samo jedan poen - ključ je bio fenomenalno zatvaranje Tijane Bošković od strane domaćina.

Odličnu igru iz prethodno seta Turkinje su prenele u peti. Prijem Srbije je bio katastrofalan na početku odlučujućeg dela igre i veoma brzo je bilo 5:2 za Tursku.

Uz nekoliko sumnjivih odluka Srbije, podršku publike i svoju dobru igru Turska je došla do velikih 9:6. Ali, onda...

Onda ulazi Bianka Buša, devojka koja je definisala frazu "hladan kao špricer". Buša je odservirala nekoliko fenomenalnih lopti i maltene sama donela seriju od 5:0 za preokret i vođstvo od 11:9.

Ipak, tu nije bilo kraja drami - Turkinje su iskoristile grešku Buše i povele sa 12:11.

Terzić je zatražio tajm-aut, objasnio svojim izabranicama "šta i kako", što se moglo odmah videti. Blok je doneo novu prednost Srbiji, a onda je Brankica iskusno plasirala loptu i donela dve meč lopte.

Prvu Srpkinje nisu iskoristile, ali su se kod druge odbojkašice Turske upecale - i to je bio kraj.

Odbojkašice Srbije su prvakinje Evrope. Opet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 10 sledeca idi na stranu