Vesti - Euroleague -

Kralj vlada Evropom: Ljulj i Rodriges "zapalili" Kaunas i srušili Olimpijakos

Košarkaši Real Madrida pobedili su Olimpijakos rezultatom 79:78 u finalu Evrolige.

SNIzvor: B92
Podeli
EPA-EFE/TOMS KALNINS
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Evroliga, finale:
Olimpijakos – Real Madrid 78:79
(24:17, 21:28, 20:14, 15:20)
Hala:
Žalgirio Arena
Sudije: Saša Pukl, Gitis Viljus, Mehdi Difala

Košarkaši Olimpijakosa pobedili su Monako, dok je Real Madrid bio bolji od Barselone u polufinalu Evrolige, da bi potom u finalu osvojili šampionsku tituli.

Bio je ovo treći duel Reala i Olimpijakosa u finalu Evrolige, da bi Madridski tim po 11. put u svojoj istoriji postao šampion!

U ovom šampionskom pohodu je realno reći da je Serhio Ljulj bio ključni igrač Real Madrida, prvo u četvrtfinalu protiv Partizana, potom i sjajnim potezima protiv Barselone u polufinalu, a onda... Koš za šampionsku titulu!

To su, verovali ili ne, bili jedini poeni Serhija Ljulja na ovom meču. Njegov imenjak Ćaćo Rodriges postigao je 15 poena i bio najefikasniji, centar Valter Edi Tavares imao je 13 poena i 10 skokova, Hezonja je ostao na 12 sa poluvremena, a 11 poena imao je Fabijan Kozer.

Što se tiče Olimpijakosa, nije im pomoglo ni 29 poena Saše Vezenkova, koji je imao i 9 skokova i 4 asistencije. Ispratio ga je Ajzea Kenan sa 21 poenom uz po 2 skoka i 2 asistencije, dok je 14 imao Mekisik, a po 6 Papanikolau i Slukas.

Slobodno možemo reći da je ovo najluđa šampionska titula koju je Real Madrid osvojio u svojoj istoriji. Setimo se samo duela sa Partizanom, setimo se i polufinala sa Barselonom, a i finiš ove neverovatne utakmice.

To je Real Madrid, to je kraljevski klub i ekipa koja je po 11. put u svojoj istoriji osvojila titulu šampiona Evrolige.

Real Madrid nije odstupao od svog dobro poznatog šablona koji im je i doneo pobedu nad Partizanom, potom i Barselonom i doveo ih u finale Evrolige.

Par napada odbrana čovek an čoveka i onda prelazak na zonsku odbranu, što je Olimpijakos očigledno dobro spremio i trojkama namučio Real.

EPA-EFE/TOMS KALNINS
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Pogađali su redom Ajzea Kenan, Saša Vezenkov i Kostas Papanikolau, dok je Najdžel Vilijams Gos bio igrač koji je držao Madriđane u igri, ali je šut bio besprekoran i momci u crvenom stiču dvocifrenu prednost.

Imao je Olimpijakos maksimalnih 12 poena prednosti u jednom trenutku, ali je Mateo tada ubacio Hezonju čiji se uticaj na igru i te kako video i za tren oka je sa 24:12 bilo 29:27.

Pljuštale su trojke na sve strane, bilo je čak osam promena vođstva u ovom poluvremenu za pamćenje, a kada je Rendolf pogodio trojku za vođstvo Reala 37:36 potpuno se ućutkala Žalgirio Arena i svi navijači Olimpijakosa.

Olimpijakos je šutirao 8 od 10 za dva i 8 od 22 za tri poena, uprkos tome da je španski tim maltene svih 20 minuta bio u zonskoj odbrani. Sa druge strane je Real bio na 9 od 16 za dva poena i 7 od 14 za tri, a naravno Hezonja i Vezenkov bili su najefikasniji sa 12 odnosno 15 poena.

Drame je bilo na pretek i u drugom poluvremenu. Olimpijakos je bio u vođstvu tokom maltene čitave utakmice i Realovu zonsku odbranu su uspevali da reše Saša Vezenkov i Ajzea Kenan.

Delovalo je kao da će uspeti crveno-beli iz Atine da dođu do svoje treće šampionske titule, ali se Real nikako nije predavao. Hezonja je bio heroj u prvom poluvremenu, ali u drugom nije imao neki poenterski učinak, pa su ostali morali da se priključe.

Fabijan Kozer je bio tu, baš kao i 2018. godine u Beogradu i treba spomenuti Serhija Rodrigesa, popularnog Ćaća, pa i Rudija Fernandesa i naravno Najdžela Vilijamsa Gosa.

Videli smo da je Olimpijakos imao prednost od dva poseda na dva minuta pre kraja, šest poena prednosti na tri minuta pre kraja, ali su Ćaćo i Ljulj pogodili najbitnije šuteve i doneli titulu Realu 11. put u istoriji Evrolige.

Utakmicu ste mogli da pratite putem našeg LIVE BLOGA i pogledajte kako su pobedili ovaj susret.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 136 sledeca idi na stranu