Vesti - Euroleague -

Partizan u zelenom dresu – "baksuz" od pre 52 godine FOTO

Navijači Partizana bili su iznenađeni kada su na juniorskom turniru Evrolige videli igrače Partizana u zelenim dresovima.

SSIzvor: B92, Basketballsphere
Podeli

Kako su nastali beogradski crno-beli?

Partizan je crno-bele boje usvojio tek od 1959. godine, a nakon što je FK od italijanskog Juventusa dobio na poklon njihove dve garniture.

Naime, tadašnjem predsedniku Juvea Umbertu Anjeliju se svidela igra omladinaca Partizana na čuvenom turniru mlađih selekcija u Vijaređu.

A "Stara dama" iz Torina je "bjankonero" kombinaciju izabrala zbog najstarijeg profesionalnog kluba na svetu – engleskog Nots Kauntija.

Budući da su već 65 godina crno-beli (ne i od osnivanja 1945.), bilo je neobično videti igrače "parnog valjka" u maslinasto zelenoj garnituri dresova.

U današnje vreme nije novina da klubovi često menjaju kombinacije u kojima igraju, ali je interesantna priča da ni zeleni dres kod košarkaša Partizana – nije novost.

Naime, još pre 52 godine Partizan je odigrao jedan jedini meč u ovim bojama.

Bilo je to 1972. godine, kada je pokušaj da se "osveže" klupske boje doživeo fijasko.

Tadašnji sekretar Toma Šatara je, oduševljen dresovima Lokomotive, angažovao italijansku firmu "Kronos" da i Partizanu napravi sličnu opremu.

"U to vreme, videli smo da Lokomotiva ima fantastičnu opremu. Bile su to patike i dresovi italijanske firme Kronos. Povezao sam se sa ljudima iz Kronosa, otputovao u Trst i kupio patike i nekoliko garnitura dresova. Došli smo na ideju da malo 'osvežimo' imidž, pa smo pored crne i bele garniture, uzeli i jednu mrko-zelenu", rekao je tada Šatara, a prenosi "Basketballsphere".

I onda, pred doček 1973. godine, protivnik je bio Rabotnički, a tim predvođen Rankom Žeravicom nastupio je u zelenim dresovima, koji su odmah naišli na negodovanje.

Kako je Partizan taj meč u Hali sportova izgubio, oprema je odmah povučena iz dalje upotrebe.

"Želeli smo da se odmah pojavimo u novoj opremi i novim bojama, pa smo prvu, ispostavilo se i poslednju utakmicu u njima igrali oko Nove godine protiv Rabotničkog. Izgubili smo (76:80) u Hali sportova, pa u klubu više nikome nije palo na pamet ni da pomene novu garnituru, a kamoli da ekipu izvede na parket u zelenim dresovima”, prisetio se Šatara.

Taj "baksuz" star preko 50 godina je, moglo bi se reći, skinut u petak jer su juniori Partizana savladali Megu ubedljivim rezultatom 91:59.

Maestralan je bio Savo Drezgić koji je ostvario indeks 45 i bio MVP prvog dana ANGT turnira u Beogradu.

Sledeći meč "zeleni" Partizan odigraće u subotu od 11.00 protiv vršnjaka iz Barselone.

Istog dana odigraće još jednu utakmicu, od 17.00 protiv Hapoela iz Tel Aviva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 8 sledeca idi na stranu