Vesti - Euroleague -

Zvezda čeka na pobedu u Minhenu devet godina

Pauza od skoro tri nedelje je gotova i Evroliga se vratila. Košarkaši Crvene zvezde gostuju Bajernu u Minhenu, u okviru 27. kola elitnog takmičenja.

A.S.Izvor: B92
Podeli
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Crveno-belima je prijala pauza, osvojili su prvi pehar u sezoni, što im je verovatno dalo “vetar u leđa” za nastavak iste, koja još uvek nije gotova.

Izabranici Janisa Sferopulosa su uspeli da podignu “Žućkovu levicu” u Nišu.

Sada je vreme za povratak u realnost, odnosno obavezama u Evropi, gde je pred crveno-belima težak zadatak. 


Zvezda se trenutno nalazi na 16. mestu Evrolige sa 10 pobeda i 16 poraza, dok je Bajern na 14. poziciji sa skorom 11-15. 


Crveno-beli su se sa bavarskom ekipom sastajali 11 puta u Evroligi od 2015. godine. U međusobnim susretima vode 6:5, ali ono što je zanimljivo samo jednom su slavili u Minhenu i to pre devet godina. 


U prvom susretu ikada, od tada ekipa iz Minhena ne zna za poraz od crveno-belih na domaćem terenu, čak i kad su prijateljski mečevi. 


Pred početak ove sezone, ekipe su odmerile snage u finalu “Magenta kupa”, koji je Zvezda ranije osvajala 2021. godine. Ipak, ovoga puta je Bajern slavio sa 84:82. Miloš Teodosić je imao trojku za pobedu, ali nije uspeo da je pogodi. 


Ipak, tokom sezone, 2. novembra, u okviru šestog kola Evrolige, Zvezda je na svom terenu uspela da nadigra Bajern, rezultatom - 74:68.

Forma

Crveno-beli su u seriju od četiri uzastopne pobede, tri u Kupu, od čega je jedna u finalu od Partizans i jedne ubedlnive u ABA ligi protiv Zadra. 


Pre toga, početkom februara, Zvezda je imala tri poraza u nizu, od čega su dva u Evroligi, od Barselone i Žalgirisa. 


Zveda je pod velikim imperativom pobede, s obzirom da se radi o veoma bitnom duelu za obe ekipe, s obzirom da je razlika od plej-ina na 2-3 pobede. 


Sa druge strane, Bajern je u seriji od sedam uzastopnih pobeda. Izabranici Pabla Lasa deluju izuzetno dobro. Savladali su Bamberg i Ulm za trofej Kupa, ostvarili su četiri pobede u šampionatu i jednu u Evroligi, protiv Partizana.

"Zbog pauze i reprezentativnog prozora, trenirali smo juče prvi put svi na okupu, ali takva je situacija za sve timove u Evropi. Veoma je važno da odigramo dobro, jer igramo protiv sjajnog tima na njihovom terenu. Bajern je pronašao ritam, hemiju i značajno unapredio igru u odnosu na prvi deo sezone", rekao je Sferopulos.

Statistika

Zvezda prosečno postiže 82 poena, što je svrstava u Top 8 napadačkih ekipa ove sezone u Evroligi, sličano je u odbrani, gde rivalu dozvoljava 80,8 poena, što je stavlja na deveto mesto.

Kada je u pitanju Bajern, brojke su nšto niže. Bavarci postižu 79.6 poena i 13. su napad u elitnom takmičenju, dok rivalima dopušta 82,3 poena u proseku. Što je ravno 12. mesto.

Ipak, procenti šuta su gotovo izjednačeni kod obe ekipe. Zvezda ima više asistencija po meču, ali manje skokova. Iako crveno-beli važe za dominantnu skakačku ekipu, Bajern je bolji u tom parametru.

Trener Bajerna Pablo Laso je istakao da njegov tim mora da nadmaši crveno-bele u svim segmentima igre.

"Da bismo pobedili tim kao što je Crvena zvezda, moramo da budemo dobri u svim segmentima. Imaju jake strelce i moć pod košem sa Bolombojem, Mitrovićem i Gilespijem - tu će sigurno da bude bitka. Ipak, Devin Buker je pokazao protiv Getingena da se vratio u željenu formu posle povrede. Nadam se da je ceo tim spreman za ovu tešku utakmicu", zaključio je Laso.

Grafika: Sofascore
Grafika: Sofascore

Sastavi

Crvena zvezda će biti oslabljena u Minhenu i to veoma, pošto Janis Sferopulos neće moći da računa na "mađioničara" Miloša Teodosića, koji još uvek vuče povredu od utakmice sa Cedevita Olimpijom. Igrao je u međuvremenu na Kupu i još nekim mečevima, ali iz crveno-belog tabora neće da razikuju goru povredu.

"Teodosić neće igrati dok ne bude 100 posto spreman", rekao je Sferopulos.

Pored njega, u sastavu neće biti Nikole Topića, koji se još uvek nije oporavio od povrede kolena, kao ni Treja Tompkinsa. Oni se nalaze u završnoj fazi oporavka, ali još uvek nisu spremni da konkurišu za tim.

"Topić i Tompkins su takođe u procesu rehabilitacije, ali su mnogo bolje. Možete ih videti na parketu, ali i dalje ne treniraju timski. Lekari su veoma pažljivi. Ne želimo da žurimo, pa da posle imamo problem kada se vrate. Polako, polako i mislim da ćemo ih videti na parketu", rekao je Sferopulos i dodao:

"Pričamo sa doktorima i prvo želimo da dođe do optimalne forme. On je u poslednjoj fazi rehabilitacije, doktori su pozitivni i želimo da ga zadržimo do kraja, kako bi igrao sa nama".

Kada je u pitanju ekipa Bajerna, u sastavu najverovatnije neće biti Neslon Vidmana, čiji je status nepoznat, ali prema zvaničnim podacima Evrolige, oporavio se Devin Buker i konkurisaće za tim Pabla Lasa, kao i Niklas Vimberg.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Prvi sudija će biti Migel Anhel Perez iz Španije, a za drugog je postavljen Joanis Fufis iz Grčke.

Kao treći arbitar naći će se Robert Viklicki, koji dolazi iz Češke. Reč je o vrlo iskusnoj sudijskoj trojci koja je više puta delila pravdu i jednima i drugima ove sezone.

Crvena zvezda se nalazi na 16. poziciji sa 10 pobeda i 16 poraza, dok je Bajern na 14. mestu u Evroligi sa skorom 11-15. Oba tima zaostaju za toliko željenim desetim mestom, pa je pobeda imperativ.

Ostalo je još osam mečeva do kraja regularnog dela šampionata. Pred crveno-belima se nalazi veoma težak zadatak, gotovo svaka utakmica će biti kao finale.

Zvezda ima još četiri mečeva u gostima do kraja, računajući i ovaj, kao i četiri kod kuće.

Da li je vreme za pobedu u Minhenu posle devet godina?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 8 sledeca idi na stranu