Vesti - Euroleague -

Evroliga se vraća – Real i dalje prvi favorit, ko može da iznenadi?

Prošlo je gotovo tri nedelje od poslednjeg meča u Evroligi. Pauza je gotova i elitno takmičenje se vraća na veliku scenu.

A.S.Izvor: B92
Podeli
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Tokom većeg dela februara, mogli smo da uživamo u Kup takmičenjima, kao i u košarci reprezentacija.

Ipak, sve se to završilo i ekipe su spremne za nastavak sezone, iako je ostalo još malo do kraja šampionata, odnosno još osam utakmica.

Neki timovi su obezbedili plej-in, čak i visoku poziciju na tabeli, poput Real Madrida, koji je verovatno zacementirao prvo mesto. Sa druge strane, ostale čeka velika borba za sto bolji plasman. Neke ekipe, poput Albe i Asvela su se pomirili sa učešćem u narednoj fazi.

Pored toga, veliki broj timova je još uvek konkurentno za mesto u plej-inu, odnosno plej-ofu, tako da nas čeka uzbudljiva završnica takmičenja. Timovi od 11. do 15. mesta zaostaju po pobedu ili dve od naredne faze takmičenja.

Ipak, ekipe poput Real Madrida, Barselone, Panatinaikosa, Monaka i Virtusa su gotovo osigurale svoje mesto u nastavku takmičenja.

Real Madrid

Foto: STARSPORT
Foto: STARSPORT

Real brani titulu, koju je osvojio prethodne sezone i na dobrom je putu da to uradi. Trenutno se nalazi na prvom mestu sa 22 pobede i samo četiri poraza. Protiv njih su slavili samo Fenerbahče (100:99), Barselona (83:78), Monako (98:74) i Armani (81:76). 


Sve poraze, ekipa iz Madrida je zabeležila na gostujućem terenu, dok je kod kuće neprikosnovena. Na domaćem terenu ima čak 13-0. 


S obzirom da drugoplasirana ekipa ima četiri poraza više u elitnom šampionatu, Real će najverovatnije završiti regularni deo sezone na prvom mestu. 


Ekipa ima veliku širinu i jedna je od najkompletnijih ove sezone u Evroligi, to govori podatak, da ni povrede bitnih igrača ih nisu omele u cilju. Uspešno su izlazili na kraj sa rivalima i bez Edija Tavaresa, Gabrijela Deka, Geršona Jabuselea… Uvek je neko bio tu da nadomesti to. 


Sa druge strane, apsolutni lideri ekipe ove sezone su Dzanan Musa, Mario Hezonja i Fakundo Kampaco. 


U nastavku sezone, oćekuje ih duel sa Panatinaikosom od 20 časova i 45 minuta na domaćem terenu u Madridu.

Barselona

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Barselona je redovan učesnik fajnal-fora već tri godine uzastopno i na dobrom je putu da to uradi četvrti put. Trenutno se nalazi na drugom mestu Evrolige sa 18 pobeda i 8 poraza. 


Činjenica da je roster katalonske ekipe “tanji” nego što je to bio prošle sezone, te da se raspolaže sa manjim brojem igrača. 


Rodžer Grimau je dobio priliku da na delu istakne sve ono što se o njemu pričalo u maniru perspektivnog stručnjaka. Što je i pokazao u dosadašnjem delu sezone.

Ono što smo do sada imali prilike da vidimo je odlično, pošto Barsina igra izgleda kako treba i svaki igrač zna koji su mu zadaci. 


Ako bi morali da izdvojimo dva lidera ekipe to su svakako Nikolas Laprovitola i iskusni Jan Veseli, sa kojim su nedavno produžili ugovor. 


Barselonu očekuje duel sa Monakom u petak od 20 časova i 30 minuta.

Panatinaikos

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Panatinaikos već godinama ne uspeva da napravi dobar rezultat u Evroligi, iako su ranije važili za jedan od najjačih timova u Evropi, pogotovo pod trenerskom palicom Željka Obradovića, kada su osvojili pet titula u elitnom takmičenju. 


Posle dosta vremena, uloženog novca i svega, trud se isplatio i nalaze se u dobroj poziciji da izbore fajnal-for, dok su plej-of gotovo izborili. 


Trenutno su na trećem mestu sa skorom 16-10, koliko imaju i Monako i Virtus. 


Ergin Ataman je odradio dobar posao do sada, s obzirom da je ekipa koju je dobio sastavljena na leto i to zamenom skoro svih igrača, totalna rekonstrukcija ekipe. 


Što više odmiče vreme, ekipa igra bolje i sve izvesnije je da će biti jedna od favorita za fajnal-for. 


Predvodnici ove sezone su Kendrik Nan, Matijas Lesor i Dinos Mitoglu.

Večeras se sastaju sa Realom u Madridu od 20 časova i 45 minuta. 


Monako

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Monako ima velike ambicije ove sezone, naročito zbog uspeha u prethodnoj, gde je stigao do Fajnal-fora po prvi put u istoriji kluba. 


Napravili su sistem, kojeg se drže godinama i koji odlično funkcioniše, Saša Obradović radi odličan posao, uspeo je da ukomponuje ekipu, u kojoj je glavnu ulogu preuzeo Majk Džejms, koji ove sezone ide po titulu MVP-ja regularnog dela sezone, kao i po rekord najboljeg poentera Evrolige svih vremena. 


Monako je trenutno izjednačen na tabeli sa trećeplsiranim Panatinaikosom i petim Virtusom. 


S obzirom da je prethodne sezone bio domet Fajnal-for, ekipa Saše Obradovića ove sezone definitivno cilja na titulu u Evroligi, videćemo da li će moći da ostvari taj cilj. 


U nastavku sezone ih očekuje duel sa Barselonom u gostima, u petak od 20 časova i 30 minuta.

Virtus

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Virtus je ove sezone najprijatnije iznenađenje Evrolige, iako na startu niko ne bi prognozirao visoku poziciju, oni su predvođeni Lukom Bjankijem, uspeli da nadmaše sva očekivanja.

Iako su imali odličan start sezone, povreda Tornike Šengelije, lidera ekipe uz Marka Belinelija ih je omela, pa su rezultatsi pali. Ipak, uspeli su da se održe u Top 5 ekipa.

Trenutno su na 16 pobeda i 10 poraza i veoma blizu da definitivno osiguraju mesto u narednoj fazi Evrolige.

Večeras od 20 časova i 30 minuta, očekuje ih duel sa Valensijom u Bolonji, u okviru 27. kola elitnog takmičenja.

Ostali timovi

Foto: STARSPORT
Foto: STARSPORT

Od ostalih ekipa, izdvojio bi Olimpijakos, koji ove sezone ne blista kao prethodnih, veliki udarac je bio odlazak MVP-ja Saše Vezenkova, koji je dosta uticao na igru ekipe iz Pireja.

Trenutno se nalaze na šestom mestu sa 15 pobeda i 11 poraza, koliko ima i Fenerbahče imaju velike šanse da ostanu među šest najboljih, kako bi izbegli plej-in doigravanje. Iako imaju problema sa povredama, dobrom doselekcijom su rešili pitanje visokih igrača, dolaskom Mozesa Rajta i Filipa Petruševa.

Fenerbahče je takođe imao turbulentan start sezone kao i Olimpijakos, ali promenom trenera zaigrao je mnogo bolje. Umesto Dimitrisa Itudisa, na pola sezone je stigao Šarunas Jasikevičus, promenio je uloge i ekipa je zaigrala mnogo bolje. Fener će voditi veliku borbu za mesto u Top 6 ekipa,

U borbi za plej-in su u dobroj poziciji Baskonija i Valensija, dok poslednje mesto koje vodi u narednu fazu drži Makabi iz Tel Aviva.

Potencijalni kandidati za pevlast su Partizan, Efes, Armani, Žalgiris, Bajern i potencijalno Crvena zveza. Ostaje da vidimo kako će se sezona odvijati do kraja.

Raspored 27. kola Evrolige

Četvrtak:

20:00 Alba – Makabi
20:30 Partizan – Efes
20:30 Virtus – Valensija
20:45 Real – Panatinaikos

Petak:

18:45 Fenerbahče – Baskonija
19:00 Žalgiris – Olimpijakos
20:00 ASVEL – Armani
20:30 Barselona – Monako
20:30 Bajern – Crvena zvezda

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 8 sledeca idi na stranu