Vesti - Euroleague -

Zvezdin napad položio ispit, ali odbrana je nedostajala

Crvena zvezda je upisala novi poraz u Evroligi, ovoga puta jedan od težih, s obzirom da su sada šanse za plej-in svedene na minimum.

A.S.Izvor: B92
Podeli
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Slična situacija crveno-belima se događa kao i prošle sezone, loš start sezone, juri se pozitivan skor i na kraju poraz u utakmici pod imperativom pobede.

Tako je bilo i sad, Crvena zvezda je poražena od Žalgirisa u "Beogradskoj areni", rezultatom 91:93.

Izabranici Janisa Sferopulosa su ovim porazom pali na 16. poziciju elitnog takmičenja sa 10 pobeda i 16 poraza, dok je Žalgiris napravio iskorak na 13. mesto sa skorom 11-15.

Crveno-beli su zabeležili i drugi uzastopni poraz u Evroligi, a ukupno treći, s obzirom da je pored Barselone, slavila i Budućnost u ABA ligi.

Bili smo svedoci žestoke borbe između Zvezde i Žalgirisa, kompletna utakmica na jedan posed, ni jedna od ekipa nije uspela da se "odlepi" i dođe značajnije prednosti.

Na kraju, u poslednjim minutima, ekipa iz Kaunasa je uspela da "izbori" pobedu. Nekoliko grešaka, što Zvezde, tako i ostalih aktera, dovelo je domaću ekipu do poraza.

"Bila je tesna utakmica, balansirana sa obe strane. Niko nije mogao da dođe do značajnije prednosti. Mali detalji su odlučili utakmicu i to se upravo desilo. Mislim da su se naši igrači borili i ostavili srce na terenu za pobedu. Na kraju su poslednjih četiri-pet minuta odlučila meč", rekao je Sferopulos.

Zvezda je na ovom meču bila oslabljena, pošto u timu nisu bili Branko Lazić i Miloš Teodosić, ali se čini da su ostali igrači uspeli da nadomeste njihov izostanak. Posebno Jago Dos Santos, koji je odigrao utakmicu sezone i odlično se snašao u ulozi koja mu je dodeljena.

Odbrana

Obe ekipe defanzivno nisu uspele da ispune svoj zadatak, što govori 90+ poena i kod jednih i drugih. Zvezda je imala problema, najviše sa preuzimanjem, kada su u igri Jago Dos Santos i Nemanja Nedović, što je Žalgiris dobro koristio i "kažnjavao" takve situacije.

Jago u većem broju situacija, nije uspeo da isprati Kinana Evansa, koji je fizički dominantniji od njega.

Nekoliko puta su igrači Žalgirisa ostajali sami na šutu za tri poena, kada su crveno-beli udvajali ili preuzimali. To uspešno realizovali, a i kada je bio trenutak da imaju čuvara na sebi, on bi kasnio za korak i usledila bi pogođena trojka i preko ruke. To je dovelo do toga da ekipa iz Kaunasa realizuje 13 od 30 šuteva za tri poena (43%).

Takođe, ekipa iz Kaunasa je uspela da dođe do lakih poena svaki put u situaciji kada bi visok igrač ostao na niskom. Često su profitirali Roland Šmits i Laurinas Birutis.

Pokušali su crveno-beli da se prilagode situaciji, ali nisu uspevali da pronađu idealno rešenje. Ulaskom Fredija GIlespija u igru, crveno-beli su dobili na čvrstini, ali čini se da je kasno dobio šansu.

"Slažem se kada primite 93 poena kod kuće, nije sve bilo kako treba. Igrali smo različite odbrane, menjali smo tri-četiri odbrane. Pogađali su šuteve. Oni su u dobrom ritmu. Udvajali smo, pokušavali, ali su oni pronalazili rešenje", rekao je Sferopulos.

Napad

Zvezda je u napadu odigral dobru utakmicu, postigla je 91 poen, a ono što je najbitnije, Jago Dos Santos je uspeo da nadoknadi nedostatak Miloša Teodosića.

Omaleni Brazilac je ostvario dabl-dabl učinak sa 21 poenom, 14 asistencija i tri skoka. Odigrao je meč bez izgubljene lopte sa indeksom korisnosti 32. Sve sem nesportskog faula u žaru borbe je odradio perfektno.

Blistao je i Luka Mitrović sa 15 poena i četiri skoka, kao i Nemanja Nedović, koji je imao 15 poena i četiri asistencije, jedini problem je bio četiri izgubljene lopte.

Rokas Gedraitis je odigrao standardno dobro sa 11 poena i osam skokova.

Dobro je svoju minutažu iskoristio i Džavonte Smart, koji je bio bez promašaja iz igre upisao devet poena uz jedan skok i dobru odbranu. Konačno je odigrao utakmicu na nivou. Za 15 minuta je došao do indeksa korisnosti 12.

Posebno može da raduje dobra napadačka partija Fredija Gilespija, koji je ulaskom u igru doprineo energiji Crvene zvezde. Postigao je osam poena uz pet skokova, asistnciju i blokadu.

Bledu partiju su pružili Dejan Davidovac i Majk Tobi sa po dva poena, dok je Adam Hanga završio meč bez poena.

Sferopulos je pohvalio igru Fredija Gilespija i Jaga Dos Santosa.

"Igrači su udradili odličan posao, kao Fredi Gilespi. Svi moraju da budu spremni, i da imaju taj mentalitet do kraja sezone. I dalje se borimo, ima još do kraja", rekao je Sferopulos i nastavio:

"Ne volim da pričam o igračima pojedinačno, ali Jago je odigrao najzreliju utakmicu od dolaska. Odigrao je 35 minuta bez ijedne izgubljene lopte."

Zvezda zaostaje tri pobede za plej-in mestom i gotovo da nema pravo na poraz do kraja sezone, ukoliko želi da se nađe među 10 najboljih ekipa.

Ostalo je još osam utakmica do kraja sezone, a prva na programu je posle Kupa Radivoja Koraća, koji je na programu u Nišu od 14. do 17. februara, jeste utakmica sa Bajernom iz Minhena.

Crveno-beli putuju na noge Bavarcima 1. marta, a potom sledi gostovanje Monaku šest dana kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 8 sledeca idi na stranu