Vesti - Euroleague -

Partizanov plej-in u autu

Košarkaši Partizana doživeli su novi bolan poraz u Evroligi, čak 13. u tekućoj sezoni i sada su na negativnom skoru, van zone koja vodi u plej-in.

SSIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* Partizan izgubio dobijeno, teže do plej-ina; ŽOC: Evo šta je problem

U meču koji je nudio veliku priliku za "brejk" na strani i potencijalni uspon na tabeli, Virtus je još jednom "spustio rampu" i nije dozvolio slavlje velikog broja crno-belih navijača u "Segafredo" areni.

Najprijatnije iznenađenje u elitnom takmičenju priredilo je gostima iz Beograda najneprijatniju dobrodošlicu i šamar, u poslednja tri minuta meča, koji će još dugo brideti na obrazima igrača Partizana.

Podsetimo, Virtus je i u "Štark areni", krajem 2023. godine, dobio dramatičnu završnicu na jednu loptu. I tada, a i sada, jedan od heroja je Ife Lundberg, čija je trojka preko Alena Smailagića napravila prevagu.

Mada, kada govorimo o tome šta je presudilo u ovom meču (a možda i celokupnoj trci za doigravanjem), to su izgubljene lopte Partizana.

I to one koje najviše kidaju živce i ubijaju u pojam – pogrešno izvedene iz auta. Zbog toga bi i Partizanov plej-in, nažalost, mogao da ostane u istom tom autu.

Ko je "ugasio parni valjak"?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

* Pobeda je bila u rukama, ali je Partizan prosuo u Bolonji VIDEO

Samo u poslednja tri minuta, Partizan je imao četiri izgubljene lopte. Međutim, najviše peku dve koje igrači nisu umeli da uvedu u polje posle tajm-auta.

Najpre pri rezultatu 75:77, na 2:10 do kraja, Aleksa Avramović je "uvalio kosku" Kevinu Panteru, a on bacio loptu pravo u ruke Ajzei Kordinijeu koji je probio do koša i izjednačio.

Potom je pri 79:79 Pi Džej Doužer početnički izgubio loptu u driblingu, ali to nije kažnjeno, da bi zatim Alen Smailagić jedva, ali doslovno jedva, prihvatio "balon" iz auta.

I onda je sve kulminiralo nakon trojke Ifea Lundberga, promašaja Pantera za dva i zakasnelog faula nad Avuduom Abasom.

Ubacio je oba bacanja za 84:81, da bi iz tajm-auta Doužer užasno izveo aut ka Panteru i Abas je pet sekundi pre kraja "zakucao" Partizan.

* "Ni sam sebi to ne mogu da objasnim"

Izgubljene lopte su samo produkt nesigurnosti i evidentnog manjka samopouzdanja koje igrači Partizana imaju. Naravno, reći će mnogi, da nema samopouzdanja ne bi napravili toliko preokreta ove sezone. Ali, to bi ipak više trebalo pripisati vulkanskoj energiji koju proizvodi crno-bela Arena. I dokaz tome su samo tri pobede na strani ove sezone.

Dakle, sve ono što dobije u Areni, Partizan ispusti u gostima. A bolje ekipe od lošijih razdvajaju upravo ti "brejkovi" koji crno-belima na volšeban način izmiču.

U svakom slučaju, postalo je jasno da se navedeni propusti ne dešavaju slučajno, te da ima problema koje ni Željko Obradović ne ume da objasni. Ali, isto tako, svakako nije kasno da ih reši.

"Strašno bih voleo kada bih mogao da objasnim izgubljene lopte iz auta, ali ne mogu da objasnim ni ja. Četiri mala igrača da igraju presing, a mi nismo uvodili loptu. Imali smo šest izgubljenih lopti u četvrtoj četvrtini. To je rešilo meč", rekao je Obradović.

Kako završiti započeti posao?

* Obradović objasnio problem Partizana: Zato su nas pobedili

Partizan mora da vrati ubilački instinkt i da ponovo nauči da dovrši protivnika. Prečesto se ove sezone desilo da Partizan uđe u seriju u pravom trenutku, a onda "iseče" sopstveni nalet, ugasi sve motore i čeka da ga rival okrene u poslednjim minutima.

Isto tako, za mnoge ekipe nije tajna ko bi mogao da bude najubojitije oružje, a Partizan sada već u kontinuitetu strada od igrača za koje se sigurno posebno sprema.

Jasno, cela Evropa drhti kada naspram sebe ima Majka Džejmsa iz Monaka ili Marka Belinelija iz Virtusa. Ali, da je mogla biti bolja odbrana na njima u upravo završenom duplom kolu Evrolige, to niko ne može osporiti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Kao i na Ifeu Lundbergu, mladom Dancu koji je drugi put u 35 dana "rešio" Partizan svojim potezima. Iako svi jako dobro znamo da rivale "ubija" jakim kontrama i kretnjama u izvođenju lopte iz čeonog auta, opet je na taj način lako poentirao.

Dovoljno je puta tako "ranio" crno-bele da je na kraju trojka preko Smailagića samo došla njemu kao nagrada, a Partizanu kao kazna.

To su stvari na koje je stručni štab stopocentno skrenuo pažnju igračima, ali on nisu imali dovoljnu koncentraciju da to sprovedu u delo u praksi.

Nije sve tako sivo

Na kraju, da nije sve tako sivo ili crno-belo, moramo da istaknemo Balšu Koprivicu. Kako je Bruno Kaboklo u strmoglavom padu forme, tako je mladi srpski centar prigrlio šansu i u Bolonji prethodne večeri pokazao da ima šta da ponudi.

Postigao je četiri važna poena, uhvatio tri skoka i ubeležio monstruoznu blokadu koja je mogla, ali nije, da prelomi meč. Uz, naravno, defanzivno veoma dobar posao protiv osedelog Brajanta Danstona i Džordana Mikija.

Takođe, i partija Alekse Avramovića je bila za svaku pohvalu. Čak 16 poena, tri skoka i dve asistencije, uz tri bitne trojke i ogromnu energiju i doprinos u odbrani. To je Avramović kakvog navijači priželjkuju – rastrčanog, "pričljivog" na terenu i, što je najbitnije, zdravog.

Šta dalje?

Naravno, ništa još uvek nije izgubljeno za crno-bele. Pogotovo jer raspored kaže da u preostalih osam utakmica ligaškog dela Evrolige, čak pet će biti u Beogradu.

Najpre, slede dva "lakša" domaćinstva: protiv Bajerna i Efesa. Zatim i dva gostovanja: Olimpiji u Milanu i "pakleno" u Barseloni.

A onda, u poslednjih pet rundi biće četiri domaća meča (Baskonija, Real, Olimpijakos i Valensija), te samo jedno gostovanje, i to Albi u Berlinu.

Ko želi, može da uzme digitrone u ruke, mada smatramo da je za tim još uvek rano.

Gledajući raspored, Partizan bi bez problema mogao da uzme još pet, a zašto ne i šest ili sedam pobeda.

Trenutno je na 12-13 i jednom mestu "ispod crte" koja vodi u doigravanje. Ako je Željko Obradović tempirao formu za odlučujuće bitke, sada je pravi momenat da se do maksimuma pojača gas.

I postigne idealna radna temperatura.

Autor – Stefan Smuđa

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 8 sledeca idi na stranu