Vesti - Euroleague -

Crno-bela patnja van Arene

Košarkaši Partizana nisu uspeli da po četvrti put zaredom u Evroligi savladaju ekipu Monaka.

NSIzvor: B92
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Monako deklasirao Partizan – poslednja četvrtina za zaborav

Željko Obradović: Nismo mogli da odgovorimo na to

Saša Obradović: Da li mi posebno znači? Svaka pobeda daje užitak...

Oni su u dvorani "Gaston Medesan" poraženi od domaćeg tima 85:70.

Crno-beli posle ovog poraza po drugi put imaju polovičan učinak u Evroligi, jer su posle 24. kola na istom broju pobeda i poraza i nalaze se na desetom mestu tabele Evrolige.

I opet isto.

I opet Partizan deluje da može, deluje da ima snage, da ima plan, da ima mogućnosti da odnese pobedu na gostujućem terenu, ali i ovoga puta je na kraju bilo razočaranje navijača crno-belih.

Partizan je tako ostao na učinku od tri pobede i deset poraza na utakmicama koje se ne igraju u Štark areni i već je sada jasno da plasman u plej-of defitnivno leži u pobedama u gostima, jer je prošle sezone Partizan upravo na strani previo razilku, gde je pobeđivao na nekim teškim terenima, što u ovoj sezoni nije slučaj (za sada).

Crno-beli u gostima igraju dijametralno suprotno u odnosu na utakmice na domaćem terenu.

Kada se igra u Areni, Partizan loše otvara, a perfektno završava utakmice, dok kada igra na gostujućem terenu, situacija je obrnuta. Partizan tada dobro krene i u većem delu utakmice dobro izgleda na terenu, a onda kada dođe poslednji period meča, onda sve prospe i kući se vrati praznih ruku.

Tako je bilo na prošlom meču u gostima koji su crno-beli igrali u Atini, tako je bilo u Istanbulu protiv Efesa, nažalost tako je bilo i u Monaku.

Partizan je dobro krenuo, jeste Monako imao uvodnu prednosti od 10:4, ali Partizan onda pravi seriju i preko Pantera i Kaminskog posle sirene koja je označila kraj provg perioda utakmice imao prednost od 16:14.

Igra crno-belih se u prvom delu meča uglavnom zasnivala na pik en rol igri sa Kaminskim koji je dobro koristio situacije kada je loptu dobijao na vreme od svojih saigrača da bi te situcije uglavnom pretvarao u poene iz ili sa slobodnih bacanja.

Stekao je Partizan tu neku fluidnost u napadu, gde je lopta dobro cirkulisala i uvek je završavala kod igrača koji je bio slobodan i koji je imao dobar pogled ka košu i delovalo je da crno-beli u tim trenucima imaju kontrolu nad mečom.

Ali onda je Monako totalno promenio pristup meču, izabranici Saše Obradovića su zaigrali dosta agresivnije u odbrani i onemogućili košarkaše Partizana da lagano dođu do poena. Imao je Partizan problema i da ubaci loptu u igru, a ne da postigne koš. Na ovu odbranu došli su i poeni u napadu, Džordan Lojd je sa skoro pola terena bio precizan i kao da je tad najavio preokret Monaka.

Partizan je dosta dobro gradio loptu ispod svog koša i kupio sve promašaje domaćih, (odnos skokova posle prve četvrtine je bio 10:9), ali je sve to stalo polovinom drugog perioda i Monako je serijom 8:0 vratio prednost na svoju stranu, koju je do kraja prvog dela meča povećao do maksimalnih 42:33,

Nadu da Partizan može da se vrati i da u drugom poluvremenu može da zaigra bolje je dao Kevin Panter koji je pogodio trojku iz vrlo teške pozicije i tako smanjio prednost domaćih na 44:38 i sa tim rezultatom se otišlo na veliki odmor.

U nastavku meča Partizan je i dalje bio u rezultatskom minusu, ali je uspevao da tu razliku drži na dostižnoj distanci. Nastavili su se problemi sa skokom u napadu Monaka, crno-beli nisu iskoristili prazne minute Monaka u napadu, več su tada na jeftin način gubili lopte, ali je uprkos svemu Partizan posle tri četvrtine imao prihvatljivih minus četiri (65:61).

Željko Obradović je na startu poslednjeg perioda uveo petorku koja je bolja u defanzivnim zadacima, pa su tako na terenu bili Avramović, Jaramaz, Trifunović, Smailagić i Kaboklo. I na startu perioda posle samo 20 sekundi Partizan je sevbi dozvolio da lako primi četiri poena. Ređali su se problemi u napadu, pa je Paritzan svoje prve poene postigao tek posle četiri i po minuta igre.

Sve kao da je tada krenulo nizbrdo za Partizan, pa i sudijski kriterijum je delovao kao da je više išai na ruku domaćima, gde se Partizan definitivno nije najbolje snašao na takvu odbranu domaćih.

Na sve to je Majk Džejms pogodio neverovatan šut sa skoro pola terena i to uz faul Pantera na nešto manje od tri minuta do kraja i tu je bilo jasno da Partizan najverovatnije neće doći do pobede na ovom meču.

Na kraju je rezultat bio malo previsok, ali je pobeda Monaka bila apsolutno zaslužena, kao što je posle meča rekao i trener crno-belih Željko Obradović.

Partizan se ponovo ugasio i u poslednjem periodu ubacio svega devet poena.

Probuđeni Panter i sve bolji Kaminski

Šteta, prava šteta što se ovakva jedna partija kapitena Partizana Kevina Pantera nije nagrađena pobedom. Lider crno.belih je opet pružio jednu odličnu partiju u Monaku, gde je prošle sezone bio meč viner, kada je trojkom nekoliko sekundi pre kraja doneo pobedu svom timu koja ga je lansirala u plej-of.

I sada je Panter pogađao trojke 3/5 je bio njegov odnos u šutu van linije 6,75, ali nažalost to nije bilo dovoljno da se odnese pobeda sa ovog meča.

Kevin je ovaj meč završio sa 28 poena, što je njegova najbolja utakmica u dosadašnjem delu Evrolige i opet je jasno koliko kapiten ima značaja za ovaj tim Partizana. Iako su ga tokom celog meča udvajali, vukli i tukli on je uvek pronalazio način da dođe do poena ili da razigra nekog drugog saigrača.

I trebala je jedna ovakva partija Kevinu Panteru koji je pre ovog meča imao dve jednocifrene utakmice (Makabi pet poena, Žalgiris osam).

Sem Pantera jedini koji je još zaslužio pohvale je Frenk Kaminski.

Prosto je neverovatno kako je odjednom Frenk počeo da igra, a do pre samo dve nedelje je na utakmici u Atini odigrao svega nešto malo više od minuta. Onda je usledila utakmica sa Megom, koja mu je dobro došla i gde je pokazao da može, nastavio protiv Žalgitisa, nije bio loš ni u večitom derbiju, da bi sve to potvrdio i na meču protiv Monaka.

Nikada nije bila diskutabilna igra Kaminskog u napadu, ali je sada i u odbrani počeo da bude sve bolji. Amerikanac srpskog porekla je defitivno ponovo dobio poverenje Željka Obradoviča i sada je korisniji od Bruna Kabokla koji je u malom padu forme.

I na ovom meču je Kaminski pokazao svoj razlićiti dijapazon poena, od igre ispod koša do trojki sa centralne pozicije, pa je ovaj meč završio sa 17 poena uz svega dva promašaja iz igre.

Šta bi sa Nanelijem i Doužerom

I još jedna paralela sa mečom u Atini je loša utakmica Džejmsa Nanelija. Bek crno-belih je u prestonici Grčke imao makar dvocifreni učinak, dok u Monaku nije imao.

Dosta je uzimao šuteva iz nekih neizgrađenih pozicija, što se vidi i po statistici, gde je Naneli za tri šutirao 0/3. Za dva je to bilo malo bolje, Naneli je do poena dolazio posle skoka u napadu, i brzo potom rešavao napade, koje je završavao sa poenima.

Mada deluje da kada je bio najpotrebniji Partizanu njegov učinak je tada izostao.

Jer za pobedu u Evroligu Naneli jednostavno mora da bude na svom nivou.

Definitivno svoj najslabiji meč od dolaska u Partizan je imao Pi Džej Doužer. Ogromne amplitude u svojoj igri je imao ovaj Amerikanac, od sjajne partije protiv Žalgirisa, gde je bio jedan od najboljih na terenu, do slabe partije u derbiju i utakmice u Monaku koju je završio bez poena.

Šest puta je Doužer šutirao na koš Monaka, ali lopta nije htela u koš tako da je Pi Džej ovaj meč završio bez poena, nije čak nijednom ni stao na liniju penala.

I sada možemo doči do zaključka da se definitivno ne snalazi dobro kada se igra agresivna odbrana, što je bio slučaj u Monaku i na večitom derbiju, kada ne može tako lako da se izbori za svoje mesto u napadu, kada ne može da napravi dovoljnu separaciju.

Što bi se reklo, pa mora i on da ima neko loše veče. Neka je to bilo sada, pa možda na sledećem meču to bude mnogo bolje.

Skok kao stara boljka Partizan i sve više izgubljenih lopti

Sada već postaje standard da Partizan ima problema sa skokom u napadu. Uspeli su crno-beli da dolaskom Bruna Kabokla se malo poprave po ovom parametru, ali sada deluje da stvari ponovo izmiču kontroli.

Monako je imao baš puno skokova ispod koša Partizana, mnogo problema su crno-beli imali Žaiteom i Moteijunasom koji su dosta lopi hvatali posle promašaja svojig saigrača i tako omogućavali nove napade za svoj tim.

Parametar koji dovoljno govori je taj da je Monako na ovom meču čak 49 puta šutnuo za dva, što je i posledica velikog broja uhvaćenih lopti u napadu, na ovom meču čak 17.

Uspeo je Partizan da se držu do kraja prve četvrtine, gde je bio izjednačen, po deset skokova su imali jedni i drugi, ali je Monako od tada počeo da pravi razliku.

Sve veći problem u igri Partizana predstavljaju i izgubljene lopte.

Poznato je da ekipe Željka Obradovića ne gube puno lopti u napadu, ali Partizan je u poslednjim utakmicama baš preterao.

Na ovom meču ih je bilo onih koji su za posledicu imali i lake poene protivnika. Crno-beli se ne snalaze kada protivnički igrači igraju agresivnu odbranu, pa često i gube lope na sredini terena, a to je bilo vidljivo na poslednjih nekoliko mečeva.

Na primer u prošloj sezoni kada je Partizan bio u svom naletu, crno-beli su uspeli da neke utakmica završe sa svega dve ili tri izgubljene lopte, a sada u poslednjih nekoliko mečeva taj broj često bude dvocifren.

Šta dalje čeka Partizan

Veoma bitna utakmica čeka Partizan.Crno-beli će u narednom meču igrati protiv Virtusa u Bolonji, gde deluje da bi mogli da dođu do brejka koji bi im puno značio u borbi za plej-of.

Partizan posle toga ima seriju malo lakših utakmca, gde će prvo dočekati Bajern, pa onda i Efes na svom terenu, gde je favorit i gde bi trebalo da dođe do pobede i zbog toga utakmica u Bolonji ima veliki značaj za crno-bele, koji bi možda i sa tom pobedom mogli da okrenu sezonu u dobrom smeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 8 sledeca idi na stranu