Vesti - Euroleague -

Obradović protiv Obradovića – Partizan ima recept za Monako

Košarkaši Partizana u 24. kolu Evrolige igraju protiv ekipe Monaka.

Izvor: B92
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Crno-beli ovaj susret dočekuju posle pobede nad Žalgirisom u poslednjem meču u evropskom takmičenju, ali i posle poraza u večitom derbiju od Crvene zvezde u sklopu ABA lige.

Košarkaši Partizana trenutno u Evroligi imaju učinak od 12 pobeda i 11 poraza i sada pa do kraja ligaškog dela takmičenja, je svaka utakmica bitna, a eventualna pobeda na strani može imati veliki značaj u krajnjoj borbi za plasman u plej-in.

A upravo je mesto na kome će Partizan igrati svoju narednu utakmicu donelo crno-belima prošle sezone mnogo redosti.

Izabranici Željka Obradovića su u poslednjem meču koji se igrao u Monte Karlu slavili, a ta pobeda Partizana od 88:84, posle trojke Kevina Pantera u finišu meča obezbedila je plasman košarkašima Partizana u plej-of i to kolo pre kraja ligaškog dela takmičenja.

I nije samo tada hala Gaston Medisan bila talična po crno-bele.

Kada je Partizan 2019. godine igrao u Evrokupu u sklopu četvrtog kola top 16 faze, crno-beli su gostovali Monaku i na tom meču su takođe odneli pobedu, koja nije imala takav značaj kao ova poslednja, ali je imala veliki doprinos da Partizan nastavi da se bori i da ima šansu za plasman u narednu fazu takmičenja.

Ovo su sve dobri znaci crno-belih kojima očigledno prija ova mala hala u Monaku, koja kada igra Partizan je puna i u kojoj se po navici bude mnogo navijača crno-belih što će biti i slučaj na utakmici koja se igra poslednjeg dana januara.

Partizan nije bio uspešan protiv Monaka samo na gostujućem terenu, crno-beli su uspehe ređali i na svom terenu.

Crno-beli su u svojoj prvoj sezoni Evrolige posle osam godina čekanja, na svom terenu savladali Monako, koji je tada bio prvi na tabeli sa 100:80 uz fenomenalnu partiju Danila Anđušića koji je u svojoj karijeri i jedno vreme igrao za Monako.

U ovosezonskom duelu ove dve ekipe Partizan je slavio u jednom veoma neizvesnom duelu, gde smo pobednik saznali posle produžetka koje izborio Majk Džejms posle jedne neverovatne trojke.

Na kraju je Partizan posle dodatnih pet minuta igre slavio sa 89:85

Šta kaže statistika

Što se tiče aktuelne situacije, Monako i Partizan pred ovaj meč deli samo jedna pobeda.

Ekipa Saše Obradovića je na učinku od 13 pobeda i nalazi se na šestom mestu, dok Partizan sa jednom pobedom manje je deveti.

Partizan je u ovoj sezoni ima bolji napad od Monaka, gde u proseku ubacuje 83,7 poena, što je peti najbolji napad u Evroligi, dok je Monako deseti sa 81,4 postignuta poena po meču.

Sa druge strane Monako ima prednost u skokovima, jer su po tom parametru deveti u ovom takmičenju, a Partizan se sa skokovima muči od početka sezone i trenutno je poslednji po ovom parametru.

Monako najbolje čuva loptu u celoj Evroligi, imaju najmanji broj izgubljenih lopti u ovoj sezoni sa manje od deset su na prvom mestu.

Ono gde je Partizan bolji to je šut. Crno-beli su prvi u Evroligi po procentu šuta za dva, Monako je za nijansu bolji za tri, ali su zato Panter i ekipa najbolji u Evroligi što se tiče izvođenja slobodnih bacanja.

Bolju odbranu igraju domači košarkaši koji u proseku primaju 79, 9 poena i to ih svrtstava na sedmo mesto, dok je Partizan sa 83,6 primljenih poena na meču na 13. mestu.

Zahuhtali Monako

Monako je ekipa koja nije puno menjala sastav u ovoj sezoni.

Nosioci igre su ostali isti, tako da uz neprevaziđenog Majka Džejmsa, tu su i Eli Okobo, Džordan Lojd i Jakuba Uatara. Kao i sa visokih pozicija, gde su Donatas Moteijunas, Džered Blosongejm i Alfa Dijalo.

Uspeo je Monako da dovede u svoje redove nekadašnju veliku zvezdu NBA lige i učesnika Ol-star mečeva, Kembu Vokera, ali Amerikanac ima dosta problema sa povredom i dalje se čeka da pokaže svoje pravo lice, a period privikavanja kao da i dalje traje za bivšeg igrača Boston Seltiksa.

Ali tu je Majk Džejms koji i ove sezone igra neverovatno. Amerikanac u proseku postiže 19,2 poena, ima preko 40 odsto šut za tri poena i nema utakmice u Evroligi da nije završio sa dvocifrenim učinkom.

Čak ga je i trener Monaka Saša Obradović pohvalio i rekao da se promenio i da ove sezone igra više za tim.

Monako je u odličnoj seriji rezultata, gde su slavili na poslednje dve utakmice, od kojih je jedna protiv Real Madrida, koga su u svojoj hali veoma ubedljivo savladali.

Veoma retko Monako gubi na svom terenu, od poslednjih deset utakmica samo tri puta je gost uspeo da izađe kao pobednik. To je pošlo za rukom Virtusu, Efesu i Panatinaikosu, dok su na primer Barselona i Real Madrid bili poraženi-

Ali kao što smo rekli u prethodnom delu teksta, Partizan zna kako se pobeđuje u hali gde je Monako domaćin.

Kompletni Partizan

Košarkaši Partizana ovaj meč sa Monakom posle dužeg vremena dočekuju u kompletnom sastavu, te se trener crno-belih Željko Obradović odlučio da na put, prvo u Monako, a onda u Bolonju povede svih 15 igrača.

To je veoma važna stvar za crno-bele, jer Partizan od početka sezone je retko kada bio u punom sastavu pred neku utakmicu.

Jedini problem je što su crno-beli u nedelju igrali utakmicu protiv Crvene zvezde koja je po običaju odnela mnogo energije, tako da to može biti problem za ekipu Željka Obradoviča u meču protiv Monaka.

"Svesni smo kvaliteta ekipe Monaka, igrali smo protiv njih, ali idemo sa velikim ambicijama, moramo da odigramo najbolju moguću utakmicu. Znamo koliko su važni svi mečevi u Evroligi, ali ono što je logično, idemo iz utakmice u utakmicu. U ovom trenutku je to Monako sa svim kvalitetima koje imaju. Očekujemo tešku utakmicu, ali moramo imati najveću mogući ambiciju. Bila je zanimljiva utakmica protiv Monaka i prošle godine i ova koju smo igrali u prvom delu Evrolige. Može da bude različito s obzirom na to da oni imaju mogućnost da igraju sa četiri mala igrača ili sa tri visoka, pa ponekad i sa četiri, gde to koriste u odbrani za preuzimanje. Na te stvari moramo da reagujemo. Imali smo u poslednje utakmici odlične momente, u nekim trenucima loše, tako da su to neke stvari koje su sigurno bitne kada se priča o narednoj utakmici", rekao je trener Partizana.

Pred crno-belima je novo duplo kolo, koje može da im donese mnogo ukoliko se sa njega vrate sa jednom ili sa dve pobede, svaka pobeda pogotovo u gostima može sada da ima veliku važnost za stanje na tabeli i za plasman u plej-of.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 8 sledeca idi na stranu