Vesti - Euroleague -

Turbo Doužer i probuđeni Kaminski vratili Partizan na put pobede

Košarkaši Partizana još jednom su posle preokreta uspeli da odbrane Štark arenu.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Posle 40 minuta igre, dvocifrenog minusa, izbranici Željka Obradovića ostvarili su devetu pobedu pred svojim navijačima, ukupno 12. u sezoni, a nakon velike borbe u Beogradu je pao neugodni Žalgiris (81:72).

Tim Andree Trinkijerija odmah je pokazao da spreman došao u beogradsku dvoranu, rešen da propisno namuči rivala, koji je imao ulogu favorita u ovom okršaju.

Crno-beli su veoma loše otvorili utakmicu, već u uvodnom minutu Kevin Panter je izgubio loptu i na semaforu je tada stajalo 5:0 za goste iz Kaunasa.
Partizan je totalno bio van ritma i uz nekoliko grešaka i izgubljenih lopti, Žalgiris je već imao komontnih 11 poena viška (15:4).

U najavi utakmice Trinkijeri je rekao da je Panter alfa i omega Partiztana i jedan od igrača kog je najteže čuvati, ali je litvanski tim odlično spremio odbranu za njega i kapiten Partizana bio je totalno neutralisan tokom većeg dela meča.

U odnosu na prvi meč dva tima u Kaunasu, kada je američki košarkaš vukao crno-bele do trijumfa, ovaj put situacija je bila drugačija, pa je u njegove cipele morao da uđe Pi Džej Doužer.

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Bivši košarkaš Denvera bio je zaslužan za Partizanov izlazak iz minusa i u tri minuta košarkaške magije nanizao 13 poena sa distance, a uz energiju koju je pokazao činilo se da igra sam protiv petorke Žalgirisa.

Sveo je zaostatak domaćeg tima na četiri poena na ulasku u drugu deonicu (26:22) i sve je mirisalo na egal, koji smo i dobili u ovom delu.

Partizan je lošu ofanzivu kompenzovao dobrom odbranom, Zek Ledej nastavio je tamo gde je Doužer stao i posle 20 minuta, domaćin je otišao na odmor sa jednim posedom prednosti (45:43).

Posle pauze ekipa Željka Obradovića krenula je na sve ili ništa, a borbeni pristup i želja doveli su ih na solidnih osam poena viška sredinom trećeg kvartala, kada se činilo da Žalgiris polako posustaje.

Ali tada je došlo do opuštanja u crno-belim redovima, pad koncentracije iskoristio je uporni Žalgiris, koji je šutem sa distance neutralisao minus i još jednom vratio meč u egal.

Videlo se koliko Partizanu nedostaje treći napadački raspoložen igrač, jer pored Doužera i Ledeja, koji su namestili ruku, morao je neko da rastereti opterećeni dvojac Partizana.

Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

U jednom trenutku delovalo je da to može da bude Aleksa Avramović, ali bek Partizana još uvek traži najbolju formu nakon povratka iz povrede.

Nije Partizan mogao da računa ni na poene centraske linije. Bruno Kaboklo ovaj put nije imao problem sa faulovima, ali je bio totalno van ritma i sa učinkom od jednog poena, jednog skoka i jedne izgubljene lopte za 17 minuta, svakako nije mogao da pomogne Partizanu.

Alen Smailagić takođe je odigrao meč za zaborav, pošto za 22 minuta nije uspeo da poentira, a uzeo je samo jedan šut i uhvatio jednu loptu.

Sve oči su bile uprte u Frenka Kaminskog, koji je u poslednje vreme više bio vezan za klupu nego za teren. Ovaj put nije izneverio, "uključio" se na vreme i odvojio crno-bele na dvocifrenu prednost, posle koje je bilo lako obezbediti novu evroligašku pobedu.

Kaminski je susret završio sa 12 poena, tri skoka i bez promašaja za dva poena (5/5 šut iz igre), uz samo jedan nerealizovan šut sa linije 6.75.

Odigrao je timski i odlično ispratio neverovatnog Doužera, koji je bio efikasniji sa 23 poena (8/10 za dva, 2/2 za tri, 1/3 sa penala) uz četiri asistencije i dve ukradene lopte.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Rame uz rame bio je i Ledej sa 21 poenom i pet uhvaćenih lopti, Panter je na kraju uspeo da ubacio osam poena, uz pet skokova, ali isto toliko izgubljenih lopti. Avramović je stao na sedam koševa, koliko je imao i Naneli.

Sve to bilo je dovoljno da se zaleče rane posle poraza u Atini od Panatinaikosa, ali i da se stekle samopouzdanje za seriju važnih gostovanja.

Odmorio je Obradović Vukčevića, Smita i Anđušića, koji nisu bili ni u protkolu za ovaj susret, a nije koristio ni Jaramaza, Koprivicu i Ponitku i svi oni odmorni će dočekati večiti derbi u ABA ligi u nedelju.

Nakon gostovanja Zvezdi u nedelju od 19 sati, crno-belima sledi i duplo kolo u Evroligi gde će gosti biti prvo Monaku, a potom i Virtusu u Bolonji.

Pokazao je Partizan još jednom da timskom igrom i odbranom može da se izbori sa rivalima, a sada je cilj da se konačno pobeđuje na strani, gde ima samo dva trijumfa i čak devet poraza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 8 sledeca idi na stranu