Vesti - Euroleague -

Zvezda favorit protiv "desetkovanog" Efesa

Košarkaši Crvene zvezde dočekuju Anadolu Efes od 20 časova u "Beogradskoj areni", u okviru 11. kola Evrolige.

A.S.Izvor: B92
Podeli
Foto:  Srdjan Stevanovic/Starsport
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Izabranici Janisa Sferopulosa su u dosadašnjem delu sezone upisali tri pobede i sedam poraza.

Efes sa druge strane ima izjednačen skor od pet pobeda i isto toliko poraza.

Ekipa iz Istanbula u dobro raspoloženju dolazi u Beograd, s obzirom da je posle pobede nad Partizanom u Evroligi (100:94), upisala ubedljiv trijumf u turskom šampionatu nad Manisom (99:79).

Sa druge strane, crveno-beli su "izlečili" rane rutinskom i ubedljivom pobedom u regionalnoj ABA ligi nad Krkom u gostima (90:67), ali "crvenu lampicu" su upalila dva uzastopna poraza od Olimpijakosa u Pireju (88:83), kao i najlošije izdanje beogradske ekipe na domaćem terenu – poraz od Olimpije iz Milana sa -22 (93:71).

Zvezda je pod imperativom pobede, s obzirom da bi svaki naredni poraz umanjio šanse crveno-belim, ne za Top 6, već i za plej-in mesto ( do 10. pozicije).

Još je rano za bilo kakve kalkulacije i nagađanja, ali ukoliko Zvezda ne uđe u ritam, poput onog prethodne sezone, kada je uspela da upiše nekoliko uzastopnih pobeda, šanse za plej-in će biti minimalne.

Ono što je zanimljivo, crveno-beli znaju sa Efesom na svom terenu, turski tim je poslednji put u Beogradu slavio 2021. godine, a poslednja dva puta je Zvezda upisala pobedu.

Prošle sezone i jednu od najubedljivijih, s obzirom da je srušila tim iz Istanbula rezultatom (94:75).

Prema mišljenju stručnjaka, crveno-beli su blagi favorit u ovom duelu, najviše zbog publike, koja bi mogla da "nosi" izabranike Janisa Sferopulosa do pobede.

Povratak Lazića?

Kada je u pitanju sastav Crvene zvezde, očekuje se potencijalni povratak Branka Lazića, iako on sam tvrdi da su male šanse. Ipak je trenirao sa ekipom pred duel sa Efesom, dok je Adam Hanga i dalje van terena i pitanje je kada će biti spreman za povratak.

"Ja sam deo tima, pa to ćemo videti: ja sam juče odradio prvi trening, danas drugi, iskreno neveruje da su neke preveliku šanse tako da možda u nekoj narednoj utakmici, sutra su zaista male šanse, budimo realni posle mesec i po dana pauze", rekao je Lazić.

Kod Efesa, posle Dereka Vilisa, koji je doživeo prelom šake u duelu sa Partizanom, povredio se i Ante Žižić, a od ranije su van tima Tibor Plajs i Elajdža Brajant.

Ipak, tim iz Istanbula je nadomestio nedostatak igrača i brže-bolje pred duel sa Zvezdom doveo Majka Dauma iz Tortone, ali pitanje je koliku će ulogu imati na debitantskom meču.

Statistika

Ekipe su dosta izjednačene napadači, Zvezda postiže 80,5 poena u proseku, dok je Efes na 80,9. Ipak, crveno-beli imaju bolji defanzivni učinak i u proseku primaju 79,8, naspram 86,9 poena koje dozvoljava ekipa Erdema Džana.

Prema dosadašnjoj statistici, najbolji poenter u redovima crveno-belih je Nemanja Nedović sa 12,9 peona u proseku, dok je kod Efesa to bez ikakve konkurencije Šejn Larkin 15,7 poena.

Sa druge strane, najbolji skakači su izjednačeni, kod Zvezde Luka Mitrović, kao i kod Efesa Vil Klajburn u proseku imaju 5,3 skoka po meču.

Ipak, kada je u pitanju timska skok statistika, Zvezda je mnogo bolja od Efesa i to bi moglo da bude bitan faktor u ovom meču.

Kada su asistencije u pitanju, prednjači Miloš Teodosić u domaćem taboru sa 5,1, dok kod Efesa je to ponovo Šejn Larkin sa 5,9.

Zvezda uz čvrstu odbranu može do pobede nad Efesom na domaćem terenu. Ipak, kada je u pitanju napad, očekuje se da Šabaz Nejpir konačno "proradi" i pronađe odgovarajući ritam.

Jasan recept za pobedu, imao je i trener crveno-belih Janis Sferopulos.

"Igramo protiv vrlo talentovanog tima, koji imaju vrlo iskusne igrače. To što imaju probleme i izosatnke, ne bi trebalo da nam pomeri fokus na pripremu utakmice, jer imaju druge opcije, rešenja i mogu da nadomeste izostanke. Imaju igrače koj mogu zameniti one koji nisu tu. Znaju kako da igraju na top nivou. Zato moramo biti vrlo koncentrisani, i moramo znati kako se braniti jer ako bilo kom igraču dozvolite da igra, može se i razigrati. Sa druge strane, u napadu moramo igrati pametno i naći način kako da ih napadnemo. Oni kombinuju neke stvari defanzivno, kao što je odbrana od pik en rola i moramo dobro čitati njihovu igru", poručio je grčki strateg.

Utakmica je na programu od 20 časova u "Beogradskoj areni", a pravdu će deliti Italijan Karmelo Peterniko, kao i Španci Karlos Kortes i Alberto Baena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 6 sledeca idi na stranu