Vesti - Euroleague -

Ko je najplaćeniji srpski košarkaš u Evroligi?

Dok se evroligaški klubovi razmeću novcem poslednjih dana i nude sve izazovnije uslove igračima, da vidimo gde su u čitavoj priči košarkaši iz Srbije i koliki je njihov deo.

Miloš BogovacIzvor: B92
Podeli
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic
Foto: Starsport/Srdjan Stevanovic

Vasilije Micić i Miloš Teodosić više nisu najplaćeniji srpski igrači koji nastupaju u klubovima Evrolige, a bili su to u prethodnoj sezoni.

Lider Efesa bio je treći na listi najbolje plaćenih evropskih košarkaša (iza Mirotića i Larkina), a odmah iza po primanjima sledio ga je Teodosić (podaci sa specijalizovanog košarkaškog portala Eurohoops).

Prvi je za neznatno veći novac otišao u NBA ligu iako bi mu naredna godina "rastućeg" ugovora sa Efesom donela još veći novac – četiri miliona.

Prethodne sezone zaradio je 3,3 miliona.

Ipak, Vasi u SAD sleduje bolja finansijska prilika – 23,5 miliona za tri godine. Treba tu doduše uračunati porez, u SAD je to u proseku, u zavisnosti od države do države, 40-50% na bruto platu.

Praktično pola iznosa ide državi. Mora se i to imati na umu.

Teodosić je minule sezone završio trogodišnji boravak u Virtusu u kojem je bio najplaćeniji igrač sa 2,1 milion evra, koliko je zaradio u poslednjoj sezoni ugovora.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Teodosićev naredni ugovor, gde god ga on odradio, svakako neće biti u tom platežnom rangu jer se njegova karijera polako bliži onom završnom delu.

Ali solidan novac iz budžeta brojnih klubova i dalje se izdvaja za ostale srpske košarkaše.

Istina, sve ih je manje u elitnim klubovima Evrope. Tu su i dalje oni koji su tu bili svih ovih godina, visoko se kotiraju, međutim novi talas još uvek ne nailazi.

Možda je to tako jer poslednjih godina gledamo više direktnih transfera u NBA nego u Evroligu sa ovih prostora (primeri Jokić, Smailagić, Jović, ni Pokuševski nije osetio barut Evrolige).

Može pomalo i da brine činjenica da se dešava stagnacija (da ne upotrebimo drugu reč) brojnosti srpskih košarkaša u elitnim evroligaškim timovima. Zašto je to tako, to je već druga tema.

Elem, u Evroligi, van Srbije, igraće naredne sezone, zasad, osmorica naših predstavnika i među njima treba tražiti i najplaćenije: Vladimir Lučić i Ognjen Jaramaz (Bajern), Vanja Marinković (Baskonija), Nikola Kalinić (Barselona), Marko Gudurić i Nemanja Bjelica (Fenerbahče), Nikola Milutinov (Olimpijakos), Ognjen Dobrić (pred potpisom za Virtus).

Solidno, ali daleko je to od spektakularne brojke.

Svesni smo i činjenice da srpski igrači nisu dominantni ni u domaćim klubovima - nije to ništa novo – pošto se i Partizan i Zvezda oslanjaju na solidan broj stranaca, nekad jedni više, drugi manje, i obrnuto, tako iz sezone u sezonu. Traži se rezultat pa nema mnogo prostora da se gura u vatru podmladak.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Ono što jeste promena u odnosu na neke ranije godine je ta da elitni srpski igrači više ne moraju obavezno u Evropi da traže jake ugovore - oni ih sad čekaju u dva najjača domaća kluba.

Jedan od najplaćenijih srpskih igrača u Evroligi dolazi upravo iz redova večitih rivala.

U pitanju je Nemanja Nedović.

On je prethodnog leta sa Zvezdom sklopio trogodišnji ugovor po kome je sebi obezbedio milion evra po sezoni, prema saznanjima pojedinih grčki medija.

Trenutno, ipak, veći novac od ugovora sa klubom sliva se na račun Nikole Kalinića kome će naredna sezona biti druga i verovatno poslednja u Barseloni. Po godini saradnje Nikola zaradi 1,3 miliona evra.

Najveći ugovor nije ni Kalinićev. On stoji u redu iza dvojice sunardonika.

Nemanja Bjelica predvodi listu najplaćenijih Srba evroligaša.

Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic
Foto: Starsport/Pedja Milosavljevic

Nekadašnjem košarkašu Sakramenta i Golden Stejta solidna NBA reputacija, ali i evroligaški minuli rad upravo u turskom velikanu, doneo je ugovor od skoro dva miliona evra – na godišnjem nivou.

Potpisao ga je početkom prethodne sezone, važi mu dve godine.

Iako je minulu sezonu gotovo u potpunosti preskočio zbog povrede, od Bjelice se očekuje da makar u narednoj opravda sav taj uloženi novac. Kakav god mu učinak bude, svakako ga čeka dogovorena, velika suma.

Drugi na listi najplaćenijih je Nikola Milutinov. Bio je faktički drugi na listi, iza Micića, ali Moskovljani su van Evrolige pa nije uračunat na spisak najplaćenijih evroligaških igrača za prethone dve takmičarske godine.

Srpski centar se ovog leta vratio u Olimpijakos i to za novac koji je manji od onog koji je zarađivao u CSKA.

Samo poslednja godina ugovora sa Moskovljanima donela je Nikoli 2,5 miliona.

Prema pisanju grčkih medija ovog leta Milutinov je pristao na ponudu Olimpijakosa od 3,7 miliona za dve sezone što je, po godini ovog sporazuma, negde blizu zarade koju ima Bjelica u Turskoj.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Milionske iznose izdvajaju Fenerbahče i Bajern za ugovore dvojice svojih ponajboljih igrača – Marka Gudurića i Vladimira Lučića.

Obojica su inače produžila saradnju sa poslodavcima, Lučić u februaru prethodne godine do 2025, a Gudurić u martu ove godine do 2026.

Sa produžetkom je, logično, stiglo i povećanje plate.

Novim ugovorima premašili su milion evra u platama, s tim da je tačan iznos teško utvrditi zbog netransparentnosti Evrolige i posebno klubova kada je reč o ciframa.

Primera radi, u NBA se iznos primanja igrača svakog kluba zna u cent i taj podatak je dostupan svima.

Otud samo približno može da se utvrdi tačan iznos ugovora Gudurića i Lučića.

Marko je, na primer, u Memfisu imao 2,7 miliona u prvoj sezoni, i 2,6 miliona u drugoj. Kada se od ove sume oduzme porez, na godišnjem nivou zaradio je nešto više od milion dolara u Americi.

Sa povratkom u Evropu, ako mu je i umanjena plata u Feneru (sa prvim ugovorom), bila je manja neznatno, međutim sa sjajnim patijama koje je pružao i produžetkom ugovora koji je stigao kao posledica toga – brojka na računu može biti u rasponu od 1,1-1,3 miliona.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Lučić je kao najuticajniji igrač Bajerna, i kapiten, jedan od najplaćenijih u ekipi, logično.

Ukoliko odradi novi ugovor do samog kraja (2025), provešće skoro deceniju u klubua a Nemci umeju da cene lojalnost.

Bivši adut Partizana je u sličnom platežnom rangu kao i Gudurić. Ne treba zaboraviti da je Bajern jedan od finansijski moćnijih klubova Evrope, odnedavno pojačan i za sponzorstvo kompanije "BMW".

Taj nemački automobilski gigant sa Bavarcima je sklopio petogodišnju saradnju vrednu 25 miliona evra.

Konačno, dobre vesti čekaju i Vanju Marinkovića.

On bi uskoro trebalo da parafira novi ugovor sa Baskonijom čime bi se svrstao u red najplaćenijih srpskih igrača u Evropi.

Nekadašnji bek Partizana, nema sumnje, naplatiće dobre partije u protekloj sezoni u klubu čiji je budžet minule sezone .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 3 sledeca idi na stranu