Vesti - Euroleague -

Kolike su Partizanove šanse? Da li je ŽOC spremio iznenađenje?

Košarkaši Partizana u sredu igraju odlučujući meč za prolaz među četiri najbolje ekipe na "Starom kontinentu".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Da li je Željko Obradović spremio neko iznenađenje za Real i imaju li crno-beli šanse za prolaz?

Da li bi plasman na Fajnal-for bio rezultat ravan onom koji su postigli košarkaši Partizana kada je Saša Đorđević postigao čuvenu trojku u poslednjoj sekundi u Istanbulu?

O utakmici koja je danas glavna sportska tema u "Jutru" TV Prva pričali su bivši košarkaš Partizana i podpredsednikom košarkaškog saveza Srbije Milenkom Tepić i takođe legendarni igrač Partizana Slađan Stojković.

"Pa ja u neka velika iznenađenja taktičkog tipa ne verujem, jer ekipe se dovoljno dobro znaju. Već su odigrane četiri utakmice u ovoj plej-of seriji, pre toga jedna pred sam kraj Evrolige. Tako da verujem da će psihologija biti odlučujući faktor na večerašnjoj utakmici. Svi se nadamo, gledajući pre svega iskustvo trenera, kao i objektivno iskustvo igrača Partizana. Ako pogledate petorku Partizana, i Egzum, i Ledej, i Panter su igrali F4 Evrolige. Tako da ima tu dosta iskusnih igrača i verujem da mogu da nose teret ovakve utakmice", rekao je Tepić.

"Složio bih se sa Milenkom, neće tu biti mnogo nekih taktičkih iznenađenja. Međutim, mislim da će odlučiti jedan igrač, da inspiracija jednog igrača, nadamo se da će to biti Panter koji se vraća u tim, može da prelomi i da reši utakmicu u našu korist",
dodao je Stojković.

Koliko je nedostajao Kevin Panter u prethodne dve utakmice?

"Očekivano, čim smo izgubili, da je mnogo nedostajao. Malo pre smo pričali da je odigrao makar jedno poluvreme, da nije bio kažnjen. Partizan bi sigurno dobio jednu od ove dve u Beogradu. Ono što je dobra stvar u ove dve utakmice, videli smo da su se razigrali svi igrači. Rotacija igrača tokom obe utakmice bila je odlična i svi su dobro doprineli. Međutim, očigledno je falio iks-faktor da se utakmica dobije. Falila su nam samo četiri poena u obe utakmice da Partizan dobije makar jednu utakmicu od dve".

Tepić je istakao psihologiju kao ključni faktor petog meča.

"Nakon ova dva poraza u Beogradu videli smo da i dalje vlada dobra atmosfera, da nema razloga za brigu. Partizan je svim ovim što je uradio ove sezone već napravio veliki rezultat. Naravno da svi mi želimo više, da se ode na F4 i eventualno tamo da se sanjaju neki drugi snovi. Bilo je dovoljno vremena od četvrte utakmice do danas da se srede svi igrači fizički i mentalno. Da se pripreme za ovu utakmicu. Kao što je Slađan rekao, inspiracija i neki osećaj važnosti utakmice velikim igračima uvek daje dodatni motiv. Svi znamo i verujemo da Partizan to ima. U ovakvim utakmicama se i rađaju veliki igrači i heroji, tako da se nadamo da će Partizan večeras dobiti utakmicu", rekao je Tepić.

"Željko će biti prevaga"

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Ko je u psihološkoj prednosti večeras? Real je dva puta pobedio, da li oni možda imaju blagu prednost?

"Mislim da je Real Madrid iskusniji tim, ali i pritisak će biti više na njihovoj strani. Ipak igraju kod kuće, moraju da dobiju, naravno mora i Partizan da dobije, ali mislim da će možda Željko biti prevaga. Iako ne igra već je na klupi, biće prevaga u ovoj utakmici", kaže Stojković.

Očekivanja navijača su velika, što ni ne čudi s obzirom na rezultate Partizana. Da li ta velika očekivanja opet mogu uticati na psihu igrača ili su oni prosto na takav pritisak navikli?"

"Oni igraju cele sezone s pritiskom. Jeste ovo specifična vrsta pritiska, ali opet svi mi igrači to posmatramo kao običnu utakmicu, što i jeste. Naravno, važnija je od drugih, postoji neki poseban način pripreme, ali na kraju kad izađete na teren, to se zaboravi i vi igrate i radite sve što ste radili i na treningu. Ja verujem da je u prethodne dve utakmice jako važna bila duža klupa Reala nakon suspenzija i nekih povreda. Real objektivno ima više igrača, ali nadam se da to večeras neće biti faktor jer je Partizan izuzev Alekse Avramovića, koji je povređen, kompletan i da će imati dovoljan broj igrača da se suprostavi dužoj Realovoj rotaciji, iako je Real ostao bez Deka", rekao je Tepić.

"Ispalo je da Dek ne leži Partizanu, njegov stil igre i sve ostalo. Zadao nam je dosta problema i u prvoj utakmici u Madridu i u posljednjoj koju su dobili, tako da nam očigledno ne leži njegov stil igre. Mnogo bitan igrač za igru Reala, međutim, ovo što je Milenko rekao, pritisak postoji, međutim, nije bitan i nije ključan ni za jednu ekipu, jer mislim da toliko imaju iskustva da se tu neće nešto puno menjati, ni kod jednih, ni kod drugih. Mislim i nadam se da je Partizan u blagoj prednosti",
kaže Stojković.

"Ako Smajli ubaci neku trojku..."

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Vlade Đurović, košarkaška legenda, je rekao da Željko Obradović ne gubi velike mečeve.

"Đure je stari, iskusni, košarkaški vuk. Imao sam tu sreću da mi on bude trener. On je veliki motivator i odličan trener. Ako Đure to oseća, on ima taj neki košarkaški šmek i može da predoseti stvari. Tako da ako veruje u Željka, kao što svi veruju u Željka, to slučajno rekao", rekao je Stojković.

Selektor Srbije Svetislav Pešić je rekao da problem Reala vidi u starosti tima.

"Dobro, jeste da su Serhio Ljulj, Rudi Fernandes, Serhio Rodriges igrači već u poznim igračkim godinama, ali to je velika količina iskustva, medalja, velikih utakmica. Sigurno će biti spremni za ovako važan meč. S druge strane, Real je krenuo u rekonstrukciju ekipe. Ako pogledamo, neki novi lider koji ove godine ima najveći prosek poena je Džanan Musa, doveli su i Marija Hezonju. Znači, pokušavaju i da podmlade ekipu. Objektivno, verovatno jesu u nekoj polu-tranziciji, ali to je klub koji uvek traži najviše, traži fajnal-forove, trofeje u prvenstvu Španije. Tako da, to je tim koji je i dalje sposoban za velike stvari"
, kaže Tepić.

Bitan faktor biće pronalaženje oruđa da se zaustavi Valter Tavares.

"Imali smo priliku da vidimo da je Partizan imao problem. On je izuzetan atleta sa 220cm i sa tim rasponom ruku koji nije normalan. Čovek nas je u ove dve utakmice u Beogradu maltene sam dobio. Sve ključne poene je dao. Sve lopte je uhvatio i napadački i odbrambeno. Tako da ga je jako teško zaustaviti. Mnoge stvari zatvara u reketu i jako je teško igrati protiv njega, naročito kad ga napadaš. Međutim, ukoliko se Smajli (Alen Smailagić, prim aut) izvuče i ubaci neku trojku da ga 'raširimo' malo više, kao što smo ga 'širili' u prve dve utakmice, mislim da imamo šansu ukoliko ga uvedemo u neke lične greške gde mora da smanji broj minuta i trener više rotira".

Real i Partizan igraju od 21h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 4 sledeca idi na stranu