Vesti - Euroleague -

Rašić za B92.net: Sve kockice su se poklopile

Prvi put posle 2010. godine oko Partizana vlada velika euforija, a košarkaški virus svoj maksimum doživeće od 25. aprila kada počinje plej-of Evrolige.

Dejana PopovićIzvor: B92
Podeli
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Milenko Tepić za B92.net: Partizan ima čemu da se nada

Sve oči ljubitelja crno-belih boja i poklonika dobre košarke za početak biće uprte u Vizink Centar, gde će Partizan igrati protiv madridskog Reala.

Prvi meč je u utorak od 20.45 sati u prestonici Španije, a izabranici Željka Obradovića pokušaće da izjednače uspeh ekipe Duška Vujoševića iz sezone 2009/10, koja je otišla na završni turnir u Parizu.

Aleksandar Rašić bio je jedan od onih koji su ispisali stranice crno-bele istorije, a u razgovoru za B92.net prisetio se trenutaka iz sezone kada je Partizan bio među četiri najbolja tima, govorio je i o tome kakve šanse za takav uspeh ima sadašnji tim pod vođstvom najtrofejnijeg trenera Evrope, kao i o tome koliko je važno iskoristiti sve prednosti koje nosi prva dobijena utakmica.

Crno-beli su ligaški deo takmičenja završili sa skorom od 20-14, a kako se sezona primicala eliminacionoj fazi, ekipa Željka Obradovića je dizala formu.

"Euforija je rasla kako je sezona odmicala korak po korak. Za to su zaslužni i trener i igrači, jer je na početku sezone bila dosta promenljiva igra, ne samo Partizana, nego generalno svih ekipa u Evroligi, jer se nisu navikli na ritam i sistem zbog domaćih prvenstava koje igraju. Partizan je kroz treninge i utakmice dostizao formu, mislim da je sada neki maksimum u pravom momentu pred kraj sezone kad se igraju najvažnije utakmice. Što je Partizan bolje igrao, publika se sve više uključivala, pratila i navijala. Uprava kluba je napravila dobar potez odlukom da se igra u Areni, jer ona sada ne može da primi sve ljude ljubitelje košarke i navijače Partizana. Sve kockice su se poklopile pred najvažnije duele u sezoni", rekao je Rašić za B92.net.

"Prva utakmica može da odredi tok serije"

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

"Učešće dva srpska kluba su važna za promociju košarka, ali i za Evroligu. Svi su sada svesni koliko Partizan i Zvezda znače za evropsku košarku, ali Evroliga ima neke druge uslove, pre svega finansijsku stabilnost. Svi su koristi slabu finansijsku situaciju Partizana i svi su pokušavali da ga skrajnu. Međutim, dolazak Željka Obradovića je bio ključan potez da se Partizan u kritičnom trenutku vrati na mesto gde pripada. Uz velikane evropske košarke, zaslužuje da bude tu. Uz Madrid, CSKA, Barselonu, Olimpijakos, zaslužuje stalno mesto u Evroligi . Pre svega što smo košarkaška nacija, bez obzira na trenutne rezultate, hale su uvek pune. Mislim da će Partizan u narednim godinama dobiti tu priliku i da će potpisati ugovore koji mu garantuju stalno učešće u EL ", rekao je Rašić.

Osim dobrih partija i važnih pobeda u drugoj polovini sezone, uz Partizan je ove godine išao i epitet najgledanijeg kluba u Evroligi. Padali su silni rekord, više od 300.000 ljudi gledalo je crno-bele košarkaše u Areni. I kada nije išlo kako treba, podrška nije izostala, čak ni kada se igralo na strani.

"Kada sam ja igrao, normalno je bilo da nas prati toliko navijača, nekako smo bili naviknuti. Sada kada gledam sa strane, tek sada sam svestan kolika je euforija bila i te 2010. godine kada smo otišli na F4. Kada sam igrao utakmicu veterana protiv Real Madrida, pa smo ostali da gledamo i duel prvih ekipa, tek tada sam skapirao da je i na našim utakmicama u Areni i Pioniru bilo tako. U eliminacionoj fazi protiv Makabija to je bilo totalno ludilo, kao što će verovatno i sada biti protiv Reala. Do sada nisam bio u stanju da to uporedim".

Beogradski klub na megadan ide velikanu evropske košarke, koji je u svojoj istoriji osvojio 10 trofeja u Evroligi. Četa Ćus Matea takmičenje po rundama završila je na trećem mestu, stekla prednost domaćeg terena.

Bivši bek Partizana i reprezentacije Srbije prisetio se četvrtfinalne serije protiv Makabija od pre 13 godina, kad su crno-beli dobili prvi meč na gostujućem terenu čime su praktično overili kartu za F4.

"Dosta toga se menjalo iz kola u kolo i teško je predvideti ko tu ima veće šanse. Mislim da Partizan ima realne šanse da dobije, i iz mog iskustva i naše prve utakmice u Top 8 protiv Makabija u Tel Avivu, kada smo mi odmah napravili brejk u prvoj utakmici. Nekako smo imali osećaj da je to dovoljno, jer smo znali da kada se vratimo kući da Makabi ima male šanse. Real imam prednost domaćeg terena i možda malu prednost zbog toga, ali ima i veći pritisak. Sigurno da prva utakmica može da odredi tok i dalji rasplet u seriji", ističe Rašić.

"Treba iskoristiti početni pritisak Reala"

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Partizan i Real ove sezone u međusobnim okršajima imaju skor 1-1, svako je odbranio svoj teren, a Rašić veruje da elimiancione utakmice može da reši jedan igrač.

"Teško je reći šta je ključno, ali Partizanova prednost je to što ima trenera koji ima toliko iskustva i koji je najbolji u Evropi. Obradović sigurno zna kako će da postavi utakmicu, ali ostalo je na igračima. U ovakvim utakmicama može da odluči inspiracija jednog igrača, da neko iskoči iz drugog plana i da odigra utakmicu sezone, da možda odluči pobednika. Naravno i priprema, pre svega psihološka. Svi osećaju pritisak i neće biti lako da igra. Sad, ko je pod većim pritiskom ...Po mom mišljenju, uvek domaćin. Ne samo u plej-of seriji nego generalno. Duga je serija. Mislim da su šanse podjednake", rekao je Rašić i podelio savet kao neko ko je to prošao u karijeri.

"Treba iskoristiti početni pritisak koji ima Real Madrid kao favoriti i bolje rangiran tim. Igra se do samog kraja, šta god da se desi. Iako neko pobedi ili izgubi - ništa nije gotovo. Svaka utkamica je priča za sebe. Ako se dobije, posle poslednjeg zvižduka ide priprema za sledeći meč. Ne trebe ni previše slaviti, ali ni tugovati. Serija je dugačka, napori su veliki".

Ništa manje zanimljivo neće biti ni u preostala tri četvrtfinalna para, gde nas očekuju dueli Olimpijakosa i Fenerbahčea, Barselone i Žalgirisa, kao i Monaka i Makabija.

"Najzanimljivije i najneizvesnije, gde ne znamo šta može da se desi, jeste duel Olimpijakosa i Fenerbahčea. Tu ne znam kome bih dao prednost, tu je najteže prognozirati. Partizan - Real tu je 50-50, Makabiju dajem prednost u odnosu na Monako i Barseoloni u duelu sa Žalgirisom", poručio je Rašić.

Dejana Popović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 3 sledeca idi na stranu