Vesti - Euroleague -

Milenko Tepić za B92.net: Partizan ima čemu da se nada

Košarkaši Partizana sitno broje do početka plej-ofa Evrolige, koji u utorak od 20.45 sati počinju u Madridu protiv Reala.

Dejana PopovićIzvor: B92
Podeli
 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Ekipa Željka Obradovića ligaški deo elitnog takmičenja završila je sa 20 pobeda i 14 poraza, što je bilo dovoljno za šesto mesto i ukrštanje sa "kraljevskim klubom", koji je na kraju zauzeo treću poziciju (23-11).

U veoma neizvesnoj i izjednačenoj sezoni Evrolige, košarkaši Partizana najbolju formu tempirali su kada je bilo najpotrebnije, od sredine decembra prošle godine trasirali su put koji je vodio ka plasmanu među osam najboljih, a njihovi navijači očekuju da će ono najbolje beogradski crno-beli pokazati protiv španskog velikana.

Milenko Tepić, bivši košarkaš Partizana, nekadašnji reprezentativac Srbije, a sada potpredsednik KSS za mušku košarku, ističe da se Partizan zasluženo našao u doigravanju.

"Čitav tok regularne faze Evrolige bio je izuzetno zanimljiv. Na samom početku se izdvojilo nekoliko timova. Barselona, Real i Olimpijakos su manje-više tokom celog dela regularne sezone bili na vrhu tabele, a svi ostali timovi su imali dobre i manje dobre periode. Mislim da je Partizan posle prosečnog ili solidnog početka sezone, zaista uhvatio vrhunsku formu u drugom delu i pruženim partijama sasvim zasluženo je uspeo da de domogne šeste pozicije koja mu je garantovala Top 8 fazu. Sada su tu te utakmice sa Realom, koji svi željno očekujemo", rekao je Milenko Tepić na početku razgovora za B92.net.

"Dodatno samopouzdanje je što Obradović sedi na klupi"

Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto:Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Plej-of Evrolige (25. april - 10. maj)

25. april
20.15 Monako - Makabi
20.45 Real Madrid - Partizan


26. april
20.00 Barselona - Žalgiris
20.45 Olimpijakos - Fenerbahče


27. april
20.15 Monako - Makabi Tel Aviv
20.45 Real Madrid - Partizan


28. april
20.00 Barselona - Žalgiris
20.45 Olimpijakos - Fenerbahče


2. maj

20.05 Makabi - Monako
20.30 Partizan - Real Madrid


3. maj
19.00 Žalgiris - Barselona
19.45 Fenerbahče - Olimpijakos

Posle 13 godina, crno-beli su dočekali da igraju Top 8 fazu, a ovaj put prolazak na završni turnir u Kaunasu tražiće protiv kluba koji je u svojoj istoriji 10. puta bio šampion i prošlogodišnjeg finaliste Evrolige.

Kako se sezona bližila kraju, rasli su apetiti, a dodatni optimizam pred eliminacionu fazu simpatizerima crno-belih boja, daje i činjenica da tim vodi Željko Obradović, kome su plej-of serije "dnevna soba".

Srpski trener je od 1992. godine igrao je 21 plej-of seriju i izgubio je samo jednu, u sezoni 2005/06 sa Panatinakosom. Ako neko zna kako treba protiv najtrofejnijeg evropskog kuba, onda je to najtrofejniji evropski trener, koji u dosadašnjoj karijeri ima devet titlula Evrolige, jednu manje od Reala.

"Svima nama koji pratimo košarku i volimo Partizan, dodatno samopouzdanje daje to što je na klupi trener koji je 20 puta ekipu odveo na fajnal for od 21 učešća u četvrtfinalu. Ono što na isto raduje jeste način igre Partizana u drugom delu sezone i timska hemija, koja tokom sezone kristalisala, kao i pozicije nekih igrača u timu, ali i sama forma igrača. Kada pogledamo sve te faktore, iako je protivnik Real Madrid, tim koji se godinama uspešno takmiči u EL, osvajač i stalni učesnik F4, mislim da Partizan ima na čemu da bazira svoje ambicije i nadu da eventualno može da prođe i pobedi Real u četvrfinalnoj seriji i da se plasira na završni turnir", kaže Tepić.

"Partizan ima dobre sanše da napravi 'iznenađenje"'

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Zna Tepić šta je iskustvo igranja evroligaških završnica, imao je prilike da to oseti u dresu Partizana. Zna i kako je raditi u sistemu Željka Obradovića, sa kojim je sarađivao u Panatinaikosu, ali zna i kako izgleda osvajanje titule.

Bio je deo grčkog tima koji je na čelu sa Obradovićem 2011. godine došao do šampionskog pehara.

"Priprema za ovake utakmice traje tokom cele sezone. Vi kad igrate u timu koji vodi Željko Obradović znate da su ambicije najviše. Kako sezona odmiče, kako se bliži kraj, svi shvatate da su ciljevi koji su postavljeni na početku i te kako ostvarivi. Partizan je baš tamo gde treba da bude pred početak jedne ovako važne serije. Sa druge strane, Željko i njegovi pomoćnici će sigurno dobro izanalizirati ekipu Reala, videti njihove slabosti i na koju kartu Partizan može da igra da to iskoristi. Biće adaptacija na odluke jednog i drugog trenera, verujem da u tim uslovima Partizan ima dobre sanše da napravi "iznenađenje" i na kraju uspe da pobedi Real čak i u tri utakmice",
smatra bivši košarkaš Vojvodine, Partizana, Panatinaikosa, Sevilje, Lijetuvos Ritasa, PAOK-a, Orlandine, Brindizija, Varezea, Iraklisa i Mege.

U Vizink Centru Partizan očekuju prve dve utakmice, nakon čega se serija seli u beogradsku Arenu, koja je ove sezone bila ozbiljan vetar u leđa crno-belima.

"Partizan mora da pobedi jednu utakmicu u Madridu, s obzirom na to Real ima prednost domaćeg terena. Da li će to biti prva ili druga, čak eventualno i peta utakmica, to je na kraju najmanje važno. Važno je da se to dogodi sa preduslovom da Partizan odbrani domaći teren, koji je jedan od najtežih za igranje u Evropi. To govorim iz pozicije protivničkioh timova. Biće zanimljiva serija, jer je Partizan pokazao da može da igra sa Realom u toj poslednjoj utakmici u Areni. Mislim da će ove četvrtfinalne utakmice biti drugačije, s obzirom na to da se ekipa za te serije pripremaju na drugačiji način. Mislim da će da bude nekog taktičkog nadmudirvanja, malo drugačijih trenerskih odluka. Sve u svemu, gledajući kvalitet timova i njihovu trenutnu formu, mislim da ćemo svi mi koji volimo košarku uživati u samoj seriji. A svi najvijači će uživati ako na kraju Partizan uspe da pobedi u toj seriji".

"Dajem prednost Makabiju"

Ostale parove četvrfinala Evrolige čine Barselona - Žalgiris, Monako - Makabi i Olimpijakos - Fenerbahče, a osvajač evropskog srebra sa reprezentacijom 2009. godine, izneo je i svoje predikcije o tome ko će čekirati kartu za Kaunas.

"Ako iznenađenjem nazivamo da ekipa koja je lošije plasirana pobedi onu bolje plasiranu, mislim da tu Makabi ima najveće šanse. Utiče i istorija kluba, broj učešća i timsko iskustvo na važnim završnicama, kakav je fajnal for. U toj seriji između Monaka i Makabija, dajem prednost izraelskom klubu. U seriji Barselona - Žalgiris, iako je Kaunas domaćin F4 i sisgurno da Litvanci gaje velike ambicije, mislim da je katalonski tim za nijansu bolji i da bi trebalo da pobede u toj seriji. Dao bih prednost Olimpijakosu u odnosu na Fenerbahče, zbog igara cele godine i prednosti domaćeg terena, ali moguće da nas očekuje serija u pet mečeva", zaključio je Tepić.

Dejana Popović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 3 sledeca idi na stranu