Vesti - Euroleague -

Obratite pažnju na ove klince – budućnost košarke za vikend u Železniku

Predstojećeg vikenda (31. mart – 2. april) u Železniku je na programu kvalifikacioni turnir juniorske Evrolige.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Osam klubova iz pet zemalja nastupiće u "Basket sitiju", među kojima i tri naša – domaćin Crvena zvezda, Partizan i Mega.

Kao i na svakom evroligaškom turniru Next generacije, ljubitelji košarke će na sceni moći da vide neke od budućih svetskih zvezda ovog sporta.

Zvanični sajt je izdvojio nekoliko imena, među kojima su i trojica srpskih košarkaša iz redova beogradskih "večitih" i Mege.

* Zvezda i Partizan u istoj grupi – kvalifikacije za juniorsku Evroligu u Železniku

Savo Drezgić (Partizan)

Drezgić će igrati u svom drugom ANGT-u nakon prosečnih 4,2 poena, 0,8 skokova, 0,8 asistencija i 1,0 ukradene lopte na prošlosezonskom. On je za Srbiju na FIBA U16 Evropskom prvenstvu 2022. postizao 13,6 poena, 4,4 skokaova, 3,1 asistencija i 2 ukradene lopte.

Plejmejker visok 190 centimetara ove sezone u U19 ligi Srbije beleži 21,2 poena, 5,8 skokova, 5,1 asistencija i 1,4 ukradene lopte. Drezgić, koji je u Partizanu od detinjstva, debitovao je pre mesec dana za prvi tim u nacionalnom Kupu, postigavši i prve poene.

"Bek rođen 2006. odlično kontroliše loptu, može da promeni tempo svojim driblingom i ima "mekanu" ruku. Drezgić je pametan igrač i veoma zreo za svoje godine. Još uvek mora da poboljša svoje reakcije u odbrani i zatvaranju protivnika
", opisuje EL mladu nadu Partizana.

Nikola Topić (Crvena zvezda)

Topić se pojavljuje u svojoj trećoj sezoni ANGT-a nakon što je prošle godine u postizao 10,3 poena, 3,3 skokova i 6 asistencija.

Nažalost, odigrao je samo jednu utakmicu na finalnom turniru jer se povredio nakon što je postigao 7 poena uz 2 asistencije.

Topić je odigrao jednu utakmicu za Srbiju na FIBA U16 Evropskom čelendžeru 2021.
Topić postiže 3,4 poena i jedan skok za 9 minuta po utakmici u jadranskoj ABA ligi ove sezone, a nastupio je u dve utakmice Evrolige pokupivši 2 skoka i asistenciju za devet minuta.

U Srpskoj ligi prosečno beleži 19 poena, 3,3 skokova, 4,3 asistencija i 1,3 ukradenih lopti.

"On je plej sa dobrim osećajem za prostor na oba kraja parketa i pronalaženje saigrača. Takođe, može da napadne obruč i prodre do koša. Topic je agresivan u odbrani i ima dobar osećaj za krađu lopte", ističe se u analizi EL.

Asim Đulović (Mega)

Đulović se vraća u svoju drugu sezonu nakon što je beležio 20,7 poena, 5 skokova i 1,7 ukradenih lopti na kvalifikacionom turniru prošle sezone, te doprineo sa 7,2 poena i 3,5 skokova na finalnom turniru Evrolige na putu Mege ka prvoj tituli.

Igrao je za Srbiju na Svetskom prvenstvu u košarci do 17 godina 2022. godine i imao 10,6 poena, 4,4 skokova, 1,4 asistencija i 1,2 ukradenih lopti.

Bek od 205 centimetara prosečno beleži 15,8 poena, 4,8 skokova, 2,0 asistencije i 1,2 ukradene lopte u U19 ligi Srbije, kao i 3,9 poena i 1,4 skoka za OKK Beograd u KLS.

"Đulović je sjajan ofanzivac koji odlično napada koš u tranziciji i stvara poene iz driblinga. Takođe je odličan šuter van dribla i spot-up. Đulović još treba da popravi odbranu", navodi se u opisu Evrolige.

David Mirković (NGT Beograd)

Mirković će debitovati u ANGT-u sa izabranim timom koji čine najtalentovaniji igrači iz regiona i Evrope.

Prošlog leta, krilo od 205 centimetara je prosečno beležio dabl-dabl na FIBA U16 Evropskom prvenstvu 2022. za Crnu Goru sa 22,1 poena i 10,3 skokova uz 3 asistencije, 2,1 ukradene lopte i jednu blokadu po meč.

Ove sezone Mirković ima prosek od 4,7 poena i 4,0 skoka za Studentski centar u ligi Crne Gore, kao i 18 poena, 9,1 skokova, 2,4 asistencije i 1,5 ukradenih lopti u Drugoj ligi Crne Gore.

"Mirković može da postigne koš na mnogo različitih načina: nizak post, poludistanca i trojke. Takođe ima visoku košarkašku inteligenciju"
, navodi se u analizi.

Pjetro Januci iz Venecije, Španac Serhio de Larea iz Valensije, Francuz Nolan Traore iz INSEP-a i Turčin Melih Tundža iz Efesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 3 sledeca idi na stranu