Vesti - Euroleague -

Frustrirani Kampaco, hokejaške izmene – kako se Zvezda raspala u Atini? VIDEO

“Prosto smo prestali da igramo košarku na pet minuta do kraja treće četvrtine”, rekao je Duško Ivanović posle poraza od Panatinaikosa u Atini.

Petar Tadić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Poraz koji je mnogo zaboleo sve ljubitelje Zvezde, možda i najviše ove sezone kada se sve uzme u obzir – hvatanje poslednjeg voza za plej-of, ove godine očajnog Panatinaikosa koji je meč dočekao sa šest poraza zaredom, poluprazne OAKA arene iz koje je “vrištao” jad i čemer u kojoj se nalazi atinski velikan.

U čuvenu dvoranu stigli smo dva sata ranije, smestili smo se na novinarsku tribinu i polako čekali početak utakmice.

Panatinaikos ove sezone igra jako loše, pa je samim tim i interesovanje za utakmice na verovatno istorijskom minumumu, što smo videli i na susretu protiv Crvene zvezde. U dvorani koja prima skoro 20 hiljada gledalaca (19.443), po zvaničnom portalu Evrolige, na tribinama je bilo 3.853 gledalaca, što je oko 20 odsto kapaciteta…

Kada prisustvujete takvom ambijentu teško je svim akterima, počevši od igrača pa do pristalica na tribinama, te kada se na to nadoveže loša igra domaćina – nastaje “uspavanka”.

Zvezda je sjajno pristupila utakmici, igrala je dobru odbranu, napad je bio raspoložen i veliki je “krivac” što se jače čulo škripanje patika nego malobrojna publike.

Sve je išlo u najboljem smeru za aktuelnog šampiona i na petnastominutnu pauzu otišlo se sa trinaest poena prednosti, 29:42.

Utisak svih sa tribina bio je da utakmica ide u jednom pravcu i da je gotovo nemoguće da se nešto promeni. PAO je delovao tužno, navijači nemoćno i razočarano i jedino je neko pomračenje Zvezde moglo da vrati domaćina u igru.

Da sve ide kako treba za crveno-bele govorio je i početak treće četvrtine kada je Ivanović malo iznenadio sa postavom – Ivanović, Marković, Dobrić, Bentil i Kuzmić.

Bentil je posle dvanaest sekundi zamenjen sa Petruševim i pomenuta postava, samo sa Filipom umesto Bena, igrala je prilično dobro održavajući dvocifrenu prednost.

Posle četiri minuta igre Ivanović je zamenio Dobrića i Ivanovića za Nedovića i Kampaca, a minut posle toga, u 25. minutu, na semaforu je bilo maksimalnih +16, 37:53.

Početak kraja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Od tog trenutka pa nadalje desilo se gorenavedeno pomračenje. Ono se nije desilo tek tako i splet je nekoliko događaja.

Prvo – Fakundo Kampaco nikako nije imao dan i odigrao je ispod svih očekivanja, ali možda bi bilo drugačije da je trener Ivanović bio malo strpljiviji.

Kampaco, najskuplje pojačanje u istoriji srpske košarke, u igru je ušao u 6:14 do kraja treće četvrtine, a izašao je na 3:13 do kraja istog perioda. Da, za ta tri minuta imao je izgubljenu loptu i napad nije najbolje funkcionisao, ali... u pitanju je vrhunski košarkaš, na svojoj poziciji jedan od najboljih u Evroligi, i ne izvodiš ga iz igre tek tako, posle samo tri minuta na terenu.

A, i reakcija Argentinca sve govori. Bio je vidno nezadovoljan izmenom, toliko da je nogom udario reklamu ispred sebe, a potom se i glasno prodrao. Frustracija je bila vidljiva, frustracija zbog svoje loše igre, ali i razočaranosti što je zamenjen tako brzo.

Duško Ivanović napravio je čak devet izmena u trećoj četvrtini.

Kampaco je zamenjen pri i dalje jako povoljnom rezultatu za Zvezdu (41:53), međutim, tada kola tek kreću nizbrdo.

Popularnog “Fakua” menja sunarodnik Vildosa koji je “u kanalu” već nedeljama i jedna od prvih stvari koju je uradio jeste loš faul nad Mancukasom, koji je poentirao uz faul (44:53).

U tom trenutku ni Nedoviću ne ide, po rečima Duška Ivanovića bio je i povređen, pa na teren ponovo stupa Nikola Ivanović. Crnogorski plejmejker zamenjen je posle samo 60 sekundi zbog dva faula u napadu, a na teren je ponovo vraćen Kampaco.

Zvezda je srljala iz greške u grešku, a Ivanović je svaku kažnjavao izmenom. Pravio je hokejaške, neko će reći po zasluzi, ali utisak je da je time dodatno doprineo unošenju konfuzije i, kako je on rekao, gubitku samopouzdanja u napadu.

Uspeli su crveno-beli da četvrtinu završe u plusu (52:55), međutim, “zeleni” su se potpuno vratili i bili su u naletu, te je utisak bio da oni vode tri, a ne gosti iz Beograda.

Nastavak loše igre

Početak četvrtine četvrtine nije doneo ništa novo – posle samo 58 sekundi Ivanović menja Kampaca za Dobrića. Sve ima svoj razlog, strategu Zvezde sigurno se nije svidelo nešto, pa je zato zamenio Argentinca, ali da se ne ponavljamo, dve su škole mišljenja (zameniti ili trpeti zvezdu), a naše je da u ovakvim situacijama treba naći balans.

Zvezda je očajno započela poslednju četvrtinu i posle trojke Voltersa za 59:55 Ivanoviću je odlučio da napravi tri izmene odjednom, a petorka je izgledala ovako: Ivanović, Dobrić, Lazarević, Petrušev, Kuzmić.

Prva reakcija je bila dobra, Dobrić je pogodio trojku smanjivši tako na 59:58, ali u naredna dva minuta pokazala se slabost ovakve petorke i usled manjka organizacije u napadu, PAO je došao do +6, 64:58.

Tada je Ivanović ponovo promešao karte, u igru su vraćeni Vildosa i Kampaco, međutim, oni su bili toliko van igre, da njihov ulazak na teren nije ništa promenio, štaviše bilo je gore.

Zvezda se potpuno raspala u završnici i na kraju je doživela ubedljiv poraz.

“Neke neobjašnjive se zaista dešavaju i to ne prvi put. Neko pomračenje totalno se dogodilo sredinom treće četvrtine i tada kola kreću niz brdo. Posle kad su se oni razigrali počeli su da ubacuju šuteve. Bila je malte ne gotova utakmica, a mi smo ih vratili sa svojih par praznih minuta. Svakako da ima stvari koje treba analizirati. Ne znam više ni šta da kažem”, rekao je Mitrović za “Sportklub” posle utakmice.

Ivanović je posle poraza od Albe rekao da je on kriv, da je uvek krivica trenera i tako je i sada.

Da, pojedini košarkaši nisu bili raspoloženi, među njima pre svega Kampaco i Vildosa, ali uloga trenera u takvim situacijama je od velike važnosti – da pronađe raspoloženog ili da istrpi loše minute svoje zvezde i da se nada da će se ovaj “dovesti u red” i zaigrati kako zna.

Strpljenja nije bilo, a ni raspoloženih zamena. Ušlo se u vrtlog i izgubilo se dobijeno, po ko zna koji put.

Petar Tadić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 3 sledeca idi na stranu