Vesti - Euroleague -

Od depresije do euforije – crveno-beli prikaz Evrolige

Prošla je čitava polusezona u Evroligi i u ovom tekstu ćemo korak po korak analizirati kako je prošla Crvena zvezda.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Srđan Stevanović/Starsport
Foto: Srđan Stevanović/Starsport

* Tako blizu, a tako daleko – Evroliga iz crno-bele perspektive

Posle 17 odigranih utakmica u ovoj sezoni Evrolige, košarkaši Crvene zvezde su jako blizu mestu koje vodi u plej-of sa 9 pobeda i 8 poraza.

Samo dve pobede više od njih ima prvoplasirani Olimpijakos, a podsetiću vas, Zvezda je srušila Olimpijakos u njihovoj dvorani "Mira i prijateljstva".

Foto: KK Crvena zvezda
Foto: KK Crvena zvezda

Osam najkvalitetnijih timova plasiraće se u bitku za Fajnal For, a onda će se u Kaunasu odlučivati šampionska trka i to je trenutno glavna tema u Evropi.

U sezoni 2016/17 je ovaj sistem po prvi put uveden, nema grupne faze, igra svako sa svakim pa sledi Top 8 i Fajnal For. Prošle sezone je svega nekoliko trijumfa odlučivalo oko prolaska u plej-of, ali se to dogodilo nakon eliminacije ruskih timova.

U sezoni 2019/20 je bilo prilično napeto, setimo se da je Fenerbahče tada jedva dohvatio Top 8, da bi "počistili" Panatinaikos i na F4 u Istanbulu predvođeni Željkom Obradovićem došli do prve titule u Evroligi.

Fener je bio osmi sa 13-15, a Efes prvi sa 24-4, međutim, sada su stvari toliko napete da se tenzija može preseći nožem. Razlika između prvoplasirane i poslednje plasirane ekipe na tabeli je samo šest pobeda.

Prema mišljenju mnogih Zvezda liči na onaj Žalgiris iz 2018. godine, koji se nekako uvukao na završni turnir Evrolige koji se te godine igrao u Beogradu, a simbolika i sada postoji.

"Danas je Olimpijakos najbolji i najstabilniji klub u Evroligi, ali pogledajte kakva je sezona sve može da se promeni. Ima tu fantastičnih ekipa, pa pogledajte samo Crvenu zvezdu koju je toliko teško proceniti. Sa Fakundom Kampacom su postali neverovatno jaki", smatra Pablo Laso, bivši strateg Real Madrida.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

* Zvezda skupo prodala kožu – poraz od Efesa na startu sezone

Košarkaši Crvene zvezde izgubili su od Anadolu Efesa na gostovanju rezultatom 72:59 u prvom kolu Evrolige, posle velike borbe i više od 30 minuta egala sa aktuelnim šampionom Evrope.

Sezonu je na klupi Zvezde počeo Vladimir Jovanović i uspeo je da ostavi dobar utisak na debiju gde je ekipa pokazala da neće biti lak rival favoritima za osvajanje Evrolige, ali i dalje to nije bilo na sadašnjem nivou.

Tada je plejmejker bio Džejlen Adams, Nemanja Nedović je i dalje bio povređen, a Filip Petrušev je i dalje tražio svoje mesto pod suncem.

"Čestitam Efesu na pobedi koju su zaslužili. U drugom poluvremenu su igrali bolje, sa više energije, a mi nažalost nismo na to odgovorili na pravi način. U drugom poluvremenu smo imali problema sa izugbljenim loptama. U poslednjoj četvrtini smo imali sedam izgubljenih lopti i to je previše", rekao je Jovanović posle utakmice.

Utakmicu je prokomentarisao i Ergin Ataman.

"U drugom poluvremenu smo igrali malo bolje u odbrani i našli smo poene iz tranzicije koje nismo imali u prvom poluvremenu. Nismo igrali dobru košarku, pogotovo ofanzivno, ali smo odigrali sjajnu odbranu i konačno smo u četvrtoj četvrtini našli način da odnesemo pobedu. Imamo četiri nova igrača u našoj rotaciji koji će igrati važne minute. Moramo mnogo bolje da se razumemo u napadu, a naš napad mora da se poboljša", kazao je Ataman

* Poraz Zvezde nakon maratonske drame – trijumfalan povratak Radonjića

U drugom kolu je Crvena zvezda dočekala Panatinaikos i svog bivšeg trenera Dejana Radonjića, pa je bilo malo i neobično videti crnogorskog stručnjaka na suparničkoj strani hale Aleksandar Nikolić.

"Uvek se dobro osećam kada se vratim u Beograd. Videću se sa prijateljima. Ali, u isto vreme moramo da budemo fokusirani na utakmicu da bismo pobedili. Moramo da budemo spremni za težak meč. Kao uvek, navijači će im ulivati energiju da odigraju dobru odbranu. Videli smo da su imali dobar meč protiv Efesa, a potom su pobedili u Jadranskoj ligi. Igraju sa mnogo energije i kontakta, pa moramo da budemo dobri na obe strane parketa. Odbrana je važna, ali moramo da budemo dobri i u napadu", rekao je Radonjić pred meč.

Bilo je pomešanih osećanja nije se baš znalo kako će ga navijači prihvatiti nakon odlaska iz Zvezde u redove grčkog Panatinaikosa, ali je sve bilo rešeno kada je kročio u halu i dobio gromoglasni aplauz.

Crvena zvezda nije upisala pobedu ni na drugoj utakmici u Evroligi ove godine pošto poraženi od Panatinaikosa rezultatom 77:75 kao što je rečeno posle velike drame.

Situacija na startu sezone nije obećavala, a jedan od igrača koji je najviše podbacio svakako je bio Džejlen Adams pa će se ispostaviti da se neće ni zadržavati u Zvezdi.

"Ceo svet mi se promenio, ali trudim se da igram svoju igru, da iskoristim svaku šansu koju dobijem. Sve je ovo novo za mene i pokušavam da se što pre adaptiram, verujem da će biti bolje uskoro. Energija navijača je sjajna, jedna od najluđih utakmica kojima sam prisustvovao poslednjih godina. Hranili smo se hukom navijača, zato mi je žao što nismo uspeli da pobedimo. Ali, vratićemo se jači. Ovo nam je definitivno najbolja utakmica od početka sezone. Sada moramo da nastavimo istim putem i radimo kako bismo dalje napredovali. Idemo u salu, da radimo na detaljima koji su odneli prevagu, kao što su ofanzivni skok, izgubljene lopte",
rekao je Adams.

Tim sa Malog Kalemegdana je bio šuterski bolje raspoložen na startu i sa nekoliko pogođenih trojki uspeo da stigne do blage, rane prednosti koju je potom neutralizovao Endru Endruz koji je ostao u sećanju srpskim ljubiteljima košarke iz prošlogodišnih duela Partizana i njegovog tadašnjeg tima Bursaspora u Evrokupu.

Ponitka je u četvrtoj deonici zaigrao sam protiv Zvezde koju je u tim trenucima napred gurao Hasan Martin. Centar koji je ovog leta stigao na Mali Kalemegdan je najpre preko Pontike stigao do 2+1, a potom je ponovo iskoristio svoju prednsot igranja levom rukom kako bi na identičan način stigao do identičnog rezultata.

Posle jedne ukradene lopte Ognjena Dobrića, kojem je ovo bio debi u tekućoj sezoni, Zvezda je stigla do pet poena prednosti, ali nije uspela dodatno da izgradi na tome.

Napokon su Gudaitis i Vilijams počeli da pogađaju sa penala i doneli gostima izjednačenje, a potom je u finišu neodlučnost Ivanovića i lukavost Ponitke koštalo Zvezdu. Poljak se prikrao i ukrao loptu Zvezdinom beku, potom i poentirao iz kontre za 73:75 što su ključni poeni na ovom meču.

U nastavku je Bentil bio polovičan sa linije za slobodna bacanja, a potom je i kasnio na pravljenju faula i na taj način presudio Zvezdi koja posle dva kola u Evroligi ima isto toliko poraza.

* Zvezda mora još da čeka na pobedu – Baskonija trojkama nastavila niz

Baskonija je u tom drugom kolu posle neverovatne drame pobedila Partizan rezultatom 103:96, a već u trećem kolu dočekali su Crvenu zvezdu u Vitoriji.

Markus Hauard, bivši saigrač Nikole Jokića iz Denver Nagetsa, raspucao se na startu sezone i trojkama zatrpao koš Crvene zvezde za treću pobedu Baskonije rezultatom 92:75.

Relativno lako je Zvezda upisala treći poraz u Evroligi i depresivno stanje je i defnitivno postojalo u crveno-belim redovima:

Crvena zvezda je igrala jako dobro u prvom poluvremenu, sve im je polazilo za rukom u napadu, međutim, jako loša treća četvrtina ih je koštala skupo jer su postigli samo 10 poena.

Hauard je meč završio sa 30 poena i ostavio Zvezdu na dnu Evrolige.

"Prvo da čestitam domaćinu na pobedi, imao je sjajno drugo poluvreme sa mnogo trojki, a neke vrlo teške šuteve je ubacio. A sa druge strane, mi nismo postizali poene i... to je to",
bilo je sve što je Zvezdin trener rekao pre nego što je otišao u svlačionicu.

Đoan Penjaroja, trener Baskonije, poručio je:

"Tražio sam da budemo inteligentiji, da ne pravimo glupe greške! Naravno, i da popravimo odbranu. I, u drugom poluvremenu nam je Zvezda ubacila samo 28 poena. Odbrana nam je podigla samopouzdanje u napadu, dali smo dosta trojki... Ali, pobede donosi i untrašnja, igra u reketu, a ne samo na spoljnim pozicijama", rekao je Španac.

* Zvezda na 0-4, ali dobila Vildosu VIDEO

Džejlen Adams je u ovom periodu već dobio otkaz, a Zvezda je dovela Luku Vildosu i napredak je mogao da se nasluti već u duelu sa Real Madridom u Vizink Centru.

Istina, Vildosa je već više puta igrao u toj hali i poznato mu je kako treba nastupati tamo, ali nije uspeo da pomogne Zvezdi da pobegne sa dna tabele gde su bili zajedno sa Bajernom kao jedini timovi bez pobede u Evroligi.

Lošu igru na obe strane terena beogradski tim je uspeo da promeni i da u nastavku uspostavi ritam, a tome je najviše "kumovao" ulazak u igru upravo pomenutog Luke Vildose.

Argentinac je debitovao u crveno-belom dresu sa poena i nekoliko sjajnih poteza kojima je, pre svega, preuzimao inicijativu u timu Vladimira Jovanovića.

Zvezda je na poluvreme otišla sa devet poena minusa (39:30), a Vildosa je posebno do izražaja došao u trećoj deonici, ali nije uspeo da potpuno podigne ekipu i rezultat 72:56 bio je krajnji ishod.

* Kraj Zvezdinom čekanju – prva pobeda u evroligaškom trileru

Peto kolo, prva pobeda Crvene zvezde u Evroligi nad Bajernom iz Minhena u hali Aleksandar Nikolić posle nešto neizvesnije završnice rezultatom 78:72.

"Pre svega čestitke Zvezdi. Verujem da je njihova individualna igra presudila i donela im pobedu. Imali smo spor početak, ali dobru drugu četvrtinu, dva velika pogotka Vildoze i Nedovića na kraju tog perioda su promenila momentum. U drugom poluvremenu nismo bili agresivni u defanzivi. Ako ne dajete otvorene šuteve, ne možete ovde da igrate", rekao je Trinkijeri.

Videlo se koliko Zvezda može da igra bolje kada se vratio Nedović, a pogotovo kada se upario sa Lukom Vildosom. Argentinac je na ovom susretu bio najefikasniji sa 20 postignutih poena, dok je Ben Bentil imao 12 poena i 13 skokova za dabl-dabl učinak.

Nema koji navijač Crvene zvezde nije bio oduševljen ovom pobedom...

Dao se naslutiti ovakav krajnji ishod nakon sjajnog početka meča ekipe Vladimira Jovanovića (ili lošeg protivnika). Kako bilo, Zvezda je odmah na startu uspostavila kontrolu i ugušila bi svaku nadu protivnika poput onda kada je Ben Bentil dva puta uzastopnom odgovorio na trojka Pola Cipstera istom merom.

Potom se pojavio i Nedović i Vildosa, ali ikakve potrebe je meč ušao u dramatičnu završnicu. Zvezda je bila bez Luke Mitrovića koji se povredio i Hasana Martina koji je jedini napravio pet faulova, a upravo su igrači na tim pozicijama bili umalo tragičari. Vladimir Lučić je maestralno koristio izgubljene lopte Petruševa i Bentila, doveo utakmicu na dva poseda razlike, ali ga saigrači nisu ispratili.

Čak je i Vildosa pravio velike greške, kao onda kada je na 20-ak sekundi do kraja poslao pas preko celog terena ničim izazvan i na taj način koštao svoj tim izgubljene lopte.

Ipak, Zvezda je poraz izbegla i umesto 0-5 stigla do 1-4.

* Dupli poraz Zvezde u Kneževini – posle fudbalera, "pali" i košarkaši

Crvena zvezda je u Francuskoj poražena od Monaka rezultatom 85:77 i to je bio peti poraz crveno-belog tima u sezoni, ali je uprkos tome dobila odličnog Filipa Petruševa.

Ovaj meč je bio prekretnica u sezoni za srpskog centra koji se naigrao pored Motijunasa, Moermana i ostalih visokih igrača i upisao dabl-dabl učinak od 16 poena i 12 skokova, Ben Bentil je bio odličan sa 14 poena, kao i Nedović sa 13.

Saša Obradović je uspeo da uspori Luku Vildosu i ostavi ga na samo pet poena, dok je Branko Lazić bio nemoćan pored Majka Džejmsa i dozvolio mu da ubaci 21 poen, a Džordan Lojd je "spakovao" 20.

"U drugoj četvrtini smo imali neku šansu, ali nismo pogađali otvorene šuteve. Nismo kontrolisali reket. Čestitam Monaku na pobedi",
kratko je prokomentarisao Jovanović i već tada je bilo jasno da Zvezda razmišlja o promeni trenera nakon skora 1 pobede i 5 poraza.

* Fenerbahče slomio Zvezdu u četvrtoj četvrtini i rutinski stigao do pobede

Poslednji meč koji je Vladimir Jovanović vodio u Evroligi bio je okršaj Crvene zvezde i Fenerbahčea u sedmom kolu Evrolige. Zvezda nije imala odgovor na sjajnog Džonatana Motlija koji je ubacio 25 poena i uhvatio 10 skokova.

Zvezda je u Istanbulu izgubila rezultatom 93:79, ali se solidno nosila tokom tri deonice.

Zvezda je preko Martina, Petruševa i Nedovića prišla na samo posed zaostatka (66:64) početkom četvrte četvrtine, posle čega je usledio veliki pad u igri.

Mahmutoglu i Gudurić su namestili nišanske sprave, a kada im se pridružio i Motli, tu prostora za povratak crveno-belih više nije bilo.

Osim pomenutog Motlija, u pobedničkom timu se istakao Melih Mahmutoglu sa 20 poena, dok je Gudurić upisao 17.

Što se Zvezde tiče, istakli su se Nedović sa 17, Vildosa sa 13 i Bentil sa 12 poena.

Nakon ovog meča sledi poraz od Zadra i uručenje otkaza Vladimiru Jovanoviću, da bi na klupu Zvezde seo niko drugi do Duško Ivanović

* Zvezda slavi Nedovića – od dobijenog do izgubljenog i nazad na debiju Ivanovića

Vladala je depresija i šok je morao da usledi kako bi se nešto promenilo, a to nešto je bio upravo Duško Ivanović koji je na konferenciji na predstavljanju bio obazriv.

"Znam da će biti teško. Zvezda je klub velike tradicije, veliki izazov za trenera kao što sam ja. Verujem da ovaj tim može da ima pobednički karakter kakav su imale sve moje ekipe. Ja volim košarku i nadam se da ću uživati sa ovim momcima. Pre 50 godina sam bio blizu dolaska u Zvezdu, ali sudbina je htela da studiram",
rekao je Ivanović.

"Pratio sam Zvezdu, kao što pratim i druge ekipe iz Evrolige. Znam mnogo, ali ne i dovoljno. Kada krenem da treniram sa momcima, znaću više", poručio je novi trener Crvene zvezde.

Njegov debi u Evroligi bio je u Pioniru protiv Asvela, kada su gosti doputovali u Beograd bez Nanda de Koloa i bez Džone Metjuza, ali iz veoma bizarnog razloga:

Zaboravio je pasoš.

Ivanović, na sreću Zvezdaša, nije zaboravio kako se pobeđuje. Ulio je neophodno samopouzdanje Nemanji Nedoviću koji je izrastao u heroja crveno-belih na ovom susretu.

Pogodio je izuzetno bitan šut u finišu za 69:67 na 8 sekundi pre kraja, pa sledi faul koji je Ivanović tražio da se pravi kako bi Zvezda imala poslednji napad i imala ga je i pobedila je sa 71:67.

16 poena je tada imao Ivanović, a heroj Nedović 11. Na drugoj strani, najbolji je bio Dejvid Lajti sa 16 poena, Šarl Kaudi nije dočekao kraj meča što je umnogome uticalo na epilog, a za ono vreme što je igrao postigao je 14 poena.

* Velika pobeda – Zvezda slavila protiv Albe posle produžetka!

Alba je dočekala Zvezdu u devetom kolu Evrolige. Oni su sezonu počeli sa tri vezana trijumfa, da bi usledio crni niz od 12 vezanih poraza i jedan od tih 12 bio je od Crvene zvezde.

Godinama je Zvezda gubila u Berlinu od ovog tima, ali sada je situacija bila drugačija i za to je bila potrebna fantastična partija Luke Vildose i Nemanje Nedovića posle produžetka.

Rezultatom 88:84 usledila je pobeda broj dva i polako se gradila euforija u crveno-belom delu grada, a bližio se i "večiti" derbi.

"Naša promena u defanzivi blia je veoma važna, jer smo u jednom trenutku imali velikih problema sa pikenrolom, pa smo u jednom trenutku odlučili da preuzimamo sve i to je bila veoma dobra odbrana za nas", rekao je crnogorski stručnjak.

Alba je krajem meča sve više grešila, izgubila je čak 21 loptu i promašila čak 12 slobodnih bacanja. Zvezda je to kažnjavala, vratila se u meč i na kraju pobedila prelomnim koševima Nemanje Nedovića u produžetku.

"Šta je bilo ključno? Zaustaviti tranziciju i brze šuteve"
, rekao je Ivanović za kraj kroz osmeh.

* Braun promašio pobedu, Zvezda vezala treći trijumf u Evroligi

* Zvezda ne staje – pao je i Virtus

* Nedović rešio istorijski derbi!

Na ovom delu sezone se nećemo previše zadržavati, najviše jer je to sve već detaljnije analizirano u tekstu pod nazivom "Renesansa", a Zvezda je u tom momentu imala pet vezanih pobeda.

Najbitniji meč u ovom momentu je bio "večiti" derbi, koji je Zvezda dobila trojkom Nemanje Nedovića u poslednjoj sekundi. Tzv. "drajv end kik" Luke Vildose je bio ključan za ovaj koš.

On je napao obruč i na sebe navukao čak tri defanzivca ostavivši Nedovića samog u uglu, pa mu je pas tamo i poslao i 76:73 je bilo dovoljno da se Zvezda raduje.

"Stvarno smo bili dobri. Posle lošeg početka, a Partizan je krenuo sa dosta pritiska, imali smo probleme sa organizacijom napada. Na kraju je bila lopta ili tamo ili ovamo, Partizan je imao šansu da pobedi, ali večeras smo imali sreće. Čestitke mojim momcima, čestitke ovim navijačima, stvarno bravo. Svaki put je bolje pobediti nego izgubiti", rekao je tada Ivanović.

"Meč između dva velika tima, Partizan je mogao da pobedi, jedna lopta je presudila. Imali smo loš start, Partizan je imao dobar. Naš povratak je bio dobar, a posle toga smo mi bili ti koji su kontrolisali utakmicu. Istina, od početka smo imali problema sa skokom u odbrani, Partizan je imao sedam ofanzivnih, a Lesor šest, to je bio problem na ovoj utakmici, ali generalno mislim da smo odigrali dobru odbranu. Partizan ima igrače koji mogu da prelome utakmicu. Partizan ima igrače koji kreiraju, ne možemo da igramo sa njima na 90, 100 poena", istakao je Ivanović i dodao:

"Važna utakmica, ali znate koliko još ima do kraja lige. Ako smo napravili niz, možemo da imamo i niz poraza. Liga je duga, normalno je da imaš gore-dole, strpljenje, to se na kraju broji", bilo je prilično jasno na šta ovde Ivanović upozorava i do tog dela tek stižemo.

* Zvezdina deseta u nizu – svemogući Vildosa čuva auru nepobedivosti

* Drama: Beron "srušio" Zvezdu – kraj serije, Olimpija slavila posle devet poraza!

* Zvezda slavila u Pireju – pao je Olimpijakos!

Nakon pobede nad Žalgirisom, euforija je bila na najvišem mogućem nivou. Zvezda je imala deset vezanih pobeda u svim takmičenjima nakon ovog trijumfa i dosta toga je išlo na ruku Vildosi i Ivanoviću.

Međutim, košarka je timski sport, često svih 12 momaka učestvuje u pobedi pa ne bi bilo lepo s moje strane da sve ovo pripišem njima samo jer su najviše bili u fokusu.

Stefan Lazarević je bio jako bitan u ovom duelu, a njegova uloga će se tek pokazati protiv Olimpijakosa i Barselone kada naspram njega budu bili ljudi poput Saše Vezenkova i Nikole Mirotića.

Usledio je bolan poraz Zvezde i prekid trijumfalne serije. Ovo nisu očekivali, nije niko, pošto je Olimpija Milano imala crni niz od čak devet uzastopnih poraza, ali i to negde mora da se završi.

Bili Beron je dve godine donosio "Delijama" mnogo radosti, pomogao da se osvoje brojni trofeji, a sada je trojkom utišao Pionir i doneo Armaniju trijumf rezultatom 71:67.

"Krenuli smo utakmicu jako loše, slično kao protiv Žalgirisa. Rekao sam da je za ovaj susret najvažniji taj start. Bili smo non-stop u zaostatku, borili smo se i borili… Na kraju utakmica bila neizvesna, ali smo izgubili", rekao je Ivanović.

"Dopustili smo Milanu da pogodi šest trojki u kojima su bili potpuno sami. Čak i u drugoj ili trećoj četvrtini dugo nismo izašli iz bonusa. Falila nam je agresivnost…", dodao je.

O tome da ekipa često loše krene utakmicu rekao je:

"Verovatno pravimo negde grešku…U određenim situacijama smo imali otvorene šuteve, činjenica je da kao da smo bili u strahu malo. Do ove utakmice mislim da sam doživeo jednu situaciju koja se u životu retko dešava, a to su bile sve ove pobede - kada realnost nadmaši snove. To su bile ove pobede", rekao je Ivanović.

Bili Beron je bio najefikasniji u pobedničkom timu i meč završio sa 19 poena, Brendon Dejvis je imao 15, 6 skokova i 7 asistencija, a 11 Devon Hol.

U redovima Crvene zvezde, fantastična partija Filipa Petruševa okončana je sa 20 poena i 11 skokova, 16 poena i 6 asistencija je imao Vildosa, a Nemanja Nedović 12 i 3 asistencije.

"Sada treba da se spustimo, da počnemo da radimo. Porazi su sastavni deo sporta. Prvo što sam rekao igračima u svlačionici kada sam preuzeo ekipu bilo je: Srećne rane junaci", poručio je trener crveno-belih.

Kao što je Partizanu najveća pobeda ove sezone bila protiv Fenerbahčea u Istanbulu, tako je Crvenoj zvezdi protiv Olimpijakosa u Pireju.

Nema mnogo ljudi koji su letos govorili da će "večiti" rivali biti ovoliko dobri u Evroligi. Kada se pogleda objektivno, tim koji u Grčkoj pobedi Olimpijakos prilično je jak.

Saša Vezenkov je po indeksu korisnosti (koji se često koristi kao glavni argument za MVP i preko toga se dodeljuje naziv MVP kola) najbolji u čitavoj Evroligi, ali nije se naigrao mnogo protiv Lazarevića.

Ovde se video pečat Duška Ivanovića koji je terao Vezenkova da radi stvari koje obično ne radi. Navikao je da šutira iz kreiranih situacija, da ne mora mnogo da dribla i da bude efikasan iz svake situacije koja mu se pruži.

Morao je da spušta loptu i šutira preko "dugačkog" čuvara, pritom je bio usmeravan tako da uvek ramenom bude dalji od koša i da mora da spusti loptu kako bi popravio poziciju.

Da ne dužimo jer ćemo ovako otići predaleko, Zvezda je rezultatom 90:86 stigla do osme pobede u Evroligi.

Luka Vildosa bio najefikasniji u Zvezdinoj pobedi sa 22 poena, Petrušev je dodao 14, dok je Mitrović upisao 13 poena. Nemanja Nedović i Ognjen Dobrić su dodali po 12 poena.

Kod Olimpijakosa su se istakli Kostas Slukas i Tarik Blek sa po 14 poena, dok je Saša Vezenkov upisao "samo" 13 poena.

* Zvezda pala posle epske drame: Mirotić srušio Zvezdu

Barselonin dolazak u Beograd je bio praznik košarke i navijači Crvene zvezde su to prepoznali napunivši Pionir do vrha i napravili su "paklenu" atmosferu.

Utakmicu su defanzivno otvorili loše i dozvolili veliki broj otvorenih šuteva za tri poena, može se reći da su imali sreće što ih je uzeo Tomaš Satoranski, ali realno nisu jer je vezao četiri trojke.

Nikola Mirotić je imao problema da postigne koš u ovim momentima i malopre spomenuti Lazarević je bio bitan faktor. Luka Mitrović je na ovom meču imao zapaženu rolu i pogodio neke bitne šuteve.

Drama, drama, drama... Zvezda je imala sve u svojim rukama i dozvolila Mirotiću da za nekoliko sekundi uputi šut ka košu i trojkom ih kazni i odvede u produžetak.

Istina, nagazio je aut liniju, koš ne bi trebalo da bude priznat, ali šta da se radi.

"Ne znam, nisam bio blizu. Ako i jeste nama to ne pomaže, jer to neće poništiti utakmicu. Dopustili smo Šanliju da ostane sam dva puta i taj pik smo trebali da branimo drugačije, a on ostao sam i dao nam šest poena",
rekao je Ivanović na konferenciji za novinare posle utakmice.

U nastavku je Zvezdi ponestalo snage, a Barselona je znala kako da dođe do pobede. Trener Jasikevičijus je za manje od minut dobio dve tehničke i isključen je, a njegovi izabranici posao uspevaju da završe i trijumfuju sa 99:94.

Najefikasniji su bili Filip Petrušev sa 24 poena i 9 skokova i Nemanja Nedović sa 24 poena, 1 skokom i 7 asistencija, 18 je ubacio Mitrović uz 8 skokova, a 14 poena, 5 skokova i 4 asistencije zabeležio je Dobrić.

Što se Barselone tiče, 19 poena, 3 skoka i 10 asistencija za Tomaša Satoranskog, 15 je imao Higins, 14 je postigao Abrines, 12 Mirotić, a po 10 imali su Veseli i Šanli.

"Faul nije napravljen i izgubili smo utakmicu i ne treba sad kriviti, sve je iz dobre namere bilo idemo dalje, nema problema. Ne treba zamerati, sve što se uradi iz dobre namere je dobro, ja ne zameram. Filip Petrušev je trebalo da pravi faul, a dao je sve od sebe i to se dešava. Ne treba tome davati toliki značaj. Nisam mogao pre da dobijem utakmicu i da kažem šta smo mogli pa da ne dođemo u ovu situaciju", rekao je trener Crvene zvezde.

Ivanović je naveo da je košarka zbog ovakvih utakmica interesantan sport.

"Nikada ne znaš ko će pobediti, moraš da igraš 40 minuta i tačno 40 minuta sa fokusom, a danas smo izgubili našom greškom. Ja sam veoma srećan mojim timom i kako smo igrali, a treba da budemo bolji u narednom meču, imali smo greške koje moramo da smanjimo kako bismo bili bolji"

*Maestralni Petrušev – Zvezda slavila posle nestvarne drame!

Zvezdina poslednja pobeda u Evroligi došla je u 17. kolu, na gostovanju Valensiji u jednoj od najlepših hala u Evropi – La Fonteti.

Zvezda je u još jednom neizvesnoj završnici slavila rezultatom 77:75 i po milioniti put u sezoni pokazala da nijedna prednost nije bezbedna i da svako svakog može da pobedi, ma gde se igralo.

Srpski šampion je slavio u ne preterano kvalitetnoj utakmici, te tako stigao do skora 9-8 u elitnom takmičenju. Kockali su se crveno-beli, ispustili maksimalnih +9 u finišu vrlo brzo, a na pola minuta pre kraja, Valensija je prišla na pola koša zaostatka.

Junak pobede definitivno je bio Filip Petrušev, koji je utakmicu završio sa 25 poena, devet skokova, dve asistencije, dve blokade i dve ukradene lopte.

Pored Petruševa, istakli su se i Nemanja Nedović sa 19 poena i šest asistencija, Ognjen Dobrić je ubacio devet, a Džon Holand osam poena.

Kod Valensije najbolji je bio Džons sa 16 poena, pet skokova i isto toliko asistencija, Harper je postigao 11, dok su po 10 ubacili Pradilja, Radebo i Rivero.

* Luđe od ovoga ne može

* Pakao Evrolige kakav se ne pamti

Kada pogledamo statistiku Crvene zvezde, videćemo mnogo toga interesantnog.

Evidentno je da Zvezda igra na manji broj poseda i postiže 75.9 poena u proseku po čemu su među neefikasnijim timovima ovog takmičenja, pa samim tim spadaju među slabije timove i po broju pogođenih šuteva po meču sa 26,8 pa ni u procentu baš nešto ne blistaju.

Po broju pogođenih trojki je iza njih samo Asvel i Monako, dok samo Monako procentualno lošije šutira za tri poena.

Što se tiče slobodnih bacanja, Zvezda je u gornjem domu, šutnutim takođe, dok je procenat "penala" stavio Zvezdu na 10. poziciju Evrolige.

Kao i Partizan, Zvezda se muči na skoku i među lošijim je timovima u tom segmentu, ali Zvezdi nije problem defanzivni skok već manjak ofanzivnih.

Statistički gledano, Zvezda igra dobru odbranu, ne prima mnogo poena, ali ima mali broj ukradenih lopti kao i blokada, dok je veoma pohvalno što ne gube previše poseda.

Sa 22 lične greške u proseku, Zvezda je visoko rangirana i treći je tim Evrolige u tom segmentu, dok su po indeksu korisnosti 15. tim Evrolige.

Nemanja Nedović je po indeksu najbolji igrač Zvezde ove sezone i on je 20. u Evroligi sa 13,9 indeksnih poena dok je sa 13,6 na 22. poziciji Luka Vildosa.

Nedović je takođe 10. najbolji strelac Evrolige, dok je Vildosa na 15. mestu, a Filip Petrušev je sa 5,1 skokom na poziciji 17 najboljih skakača elitnog takmičenja, dok je Luka Mitrović 23. rangiran u ovom segmentu.

Luka Vildosa je šesti najbolji trojkaš, ispred njega su samo Markus Hauard, Nikolas Laprovitola, Vil Klajburn, Kinan Evans i Vasilije Micić.

Dakle, Zvezda je u fenomenalnoj poziciji da se dohvati Top 8, što nisu često radili u prošlosti, a uz Fakunda Kampaca ni prvi Fajnal For ne bi bio daleko ako se kockice poklope.

Duško Ivanović definitivno zna šta radi i videćemo kako će Zvezda izgledati u eliti kada se Kampaco bude priključio, možda u martu, a možda i ranije.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 4 sledeca idi na stranu