Vesti - Euroleague -

Tako blizu, a tako daleko – Evroliga iz crno-bele perspektive

Prošla je čitava polusezona u Evroligi i u ovom tekstu ćemo korak po korak analizirati kako je Partizan prošao.

Stefan Nikolić
Podeli
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

* Partizan tone – više crno nego belo

Posle 17 odigranih utakmica u ovoj sezoni Evrolige, košarkaši Partizana su ostvarili 8 pobeda uz 9 poraza i koliko bio blizu, toliko je i daleko od pozicije koja vodi u plej-of.

Osam najkvalitetnijih timova plasiraće se u bitku za Fajnal For, a onda će se u Kaunasu odlučivati šampionska trka.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

* Partizan doživeo težak poraz u Berlinu

Bilo je mnogo euforije među crno-belom publikom pred prvi Partizanov susret u Evroligi, kada je beogradska ekipa gostovala Albi u Berlinu.

Uzbuđenje je brzo splaslo, a neke je uhvatila i panika kada su izabranici Željka Obradovića izgubili rezultatom 100:84 u Mercedes Benz Areni u nemačkoj prestonici.

Već u prvom poluvremenu je tada bilo problema, primljen je čak 61 poen, a maltene jedina svetla tačka bio Dante Egzum sa 22 poena i 4 asistencije. Međutim tada se nije moglo ni naslutiti koliko će Dante biti bitan za ekipu Partizana.

Odbrana je bila klimava na ovom meču, samo pogledajte ali up dodavanje za Gabrijelea Prosidu posle stegera jer Partizan uporno pogrešno brani utrčavanja kroz ceo meč, pritom se previše spuštaju u dropu i dozvoljavaju Albi da se brzo i lako raspuca.

Alba je tada imala 40 skokova, od čega 26 defanzivnih dok je Partizan ukupno pokupio 24... Jasno je da je Partizan jako loše počeo sezonu u Evroligi i da je odatle moglo da bude samo bolje, što se i dogodilo.

* Partizan izgubio dobijen meč – Hauard "poništio" Lesora i Pantera!

U ovom drugom meču je Partizan poprilično naljutio svoje navijače, ne zbog toga što je izgubio od Baskonije u Vitorij već zbog načina na koji se taj poraz dogodio i kako su Panter i Ledej od heroja došli do tragičara.

Utakmica je počela sjajno za Partizan, sa nekoliko vezanih ofanzivnih skokova u prva tri minuta, dva puta po 2+1 (Lesor i Naneli) i serijom 8:2.Potom je i odbrana bila sjajna, pa je posle prvih 10 minuta rezultat bio 23:14 u korist srpskog predstavnika.

Međutim, to se promenilo u drugoj deonici u kojoj je Baskonija ubacila čak sedam trojki, a ukupno 10 u prvom poluvremenu, i rezultat se preokrenuo. Domaćin je sipao iz svih pozicija, a najviše Markus Hauard (4/6 trojke), te je na poluvremenu rezultat iznosio 46:42.

Potom sledi egal u trećoj četvrtini, da bi u četvrtoj Partizan igrao dobro i konstantno bio u blagoj prednosti, da bi se velika drama odigrala nakon što je nesuđeno pojačanje Darijus Tompson pogodio trojku za 86:85.

Potom Naneli pogađa oba slobodna bacanja, Markus Hauard jedno, pa Naneli takođe biva polovičan i onda... Markus Hauard nakon što faul nije napravljen pogađa trojku za produžetak, 89:89 i crno-belima samopouzdanje opada.

U produžetku je Baskonija uspela da pobedi i slavila Markusa Hauarda. Žalili su "Grobari" zbog ovoga, njihovi ljubimci su ispustili dobijenu utakmicu i to na teškom gostovanju, što je moglo sve da promeni.

* Muk u Areni – Partizan opet izgubio dobijeno!

Partizan je i treći meč u Evroligi izgubio, a ovaj je odigran pred njihovom publikom u beogradskoj "Štark Areni" koja je bila ispunjena do poslednjeg mesta i epilog bio jako sličan onom iz drugog kola.

Očekivalo se da Partizan eksploatiše tu nekolicinu mana koje kompletni Armani ima. Za razliku od većine mečeva ove sezone, Etore Mesina je tada na raspolaganju imao i Šejvona Šildsa i Kevina Pangosa, Nikola Melija, Brendana Dejvisa...

Johanes Vojtman nije najbolji u odbrani pikenrola, a Matijas Lesor tada tek hvatao zalet ove forme zbog koje je danas možda i omiljeni igrač navijača Partizana, pa je i bilo prostora za neke poene.

Ipak, na prirodnim pozicijama je Olimpija maltene imala mismeč i fizički Partizan nije mogao da se nosi sa Šildsom i ekipom, a on je bio najbitniji igrač u toj pobedi.

Imali su crno-beli i ovoga puta sve u svojim rukama, ali... Nekada se tako poklopi. Ledej je odigrao možda i najbolji meč u crno-belom dresu, pogodio iz popa mnogo bitnih šuteva i na kraju upisao 23 poena, a Lesor imao dabl-dabl sa 12 poena i 10 skokova dok je 10 ubacio Jam Madar.

"Hvala ovim ljudima na prelepoj atmosferi koju su napravili. Utakmica je odlučena u trenutku kada smo vodili. Loša selekcija u napadu i izgubljene lopte. Pokušavam sve ds uradim kako bih ih radrmarao i objasnio šta znači koristiti faul kada nisi u bonusu. Dali su nam tri poena u finišu prvog poluvremena, a nismo bili u bonusu. Iskusan tim kao što je Milano nam je greške naplatio, to je tim koji je pravljen da ide na F4. Ovo nije naš maksimum, možemo da igramo bolje i pametnije", rekao je Obradović i dodao:

"Pokušavam da sve ono što kažem timu uradim u svlačionici i na terenu. Ovde ću uvek da stojim ispred igrača. Ne radi se o jednom igraču već o timu. Bilo je dobrih i loših stvari. Ovo treba da zaboravimo i da se okrenemo meču protiv Virtusa. Tek smo na početku, radićemo i videti dokle možemo da dođemo. Impresioniran sam atmosferom na tribinama".

Razljutilo ga je pitanje o potencijalnim pojačanjima.

"Ja od letos čitam po novinama ne znam koliko imena, ko to potura i stavlja ja nemam pojma. Nikad niko nije došao da mi predloži konkretno ime. Neko postavlja informacije iz ove iz one zemlje. Radim sa onim šta imam. Glas ima povredu, tražimo rešenje u onome što imamo. Ta imena što su se pominjala i cifre...Bože me sačuvaj! Kažu Kampaco, pa jeste videli koliko su hteli da ga plate real i Fenerbahče. Prave priču kako Partizan ima pare"

* Evroligaški prvenac Partizana – pregažen Virtus za trijumf koji se čekao 3.121 dan

Tri vezana poraza, mnogo negativne energije u javnosti, a onda stiže duel sa bolonjskim Virtusom gde su mnogi prognozirali četvrti uzastopni poraz Partizana, ali desilo se potpuno suprotno.

Džejms Naneli se "zapalio" i ubacio 20 poena uz neke važne šuteve, što će se videti u još nekim susretima kasnije, da bi u ovom susretu odličan bio i Danilo Anđušić, a kada njih dvojica ovako odigraju jasno je da je šut glavna karakteristika pa je Partizan ubacio 11 trojki.

Ukupno je bio 90:62 za Partizan, pobeda se dugo čekala i "Grobari" su znali kako da je proslave.

"Svaka utakmica se analizira, izvlačimo pouke i odigrali smo ove večeri kako smo odigrali. Moglo je lako da bude 3-1, ali je 1-3. Počeli smo veoma agresivno, jer smo na startu imali 27:11, sve zahvaljujući dobroj odbrani i energiji. Igrali smo zaista strpljivo i napravili veliku razliku. Posle toga je bilo veoma lakše, tečnije smo igrali. Oni imaju čak pet igrača koji mogu da igraju na poziciji jedan. Sad ćemo da uđemo u to da su oni imali meč pre 48 sati, da su oni doputovali iz Kaunasa, ali je činjenica da smo dobili veliku ekipu. Sve stvari iz statistike ukazuju na to. Nadam se da ćemo sledeće utakmice igrati sa još većim samopouzdanjem", rekao je Željko Obradović.

Jedna stvar mi je tada privukla pažnju, a to je bio način na koji je Partizan branio tranziciju Virtusa i veliki broj oduzetih lopti. Mučio se Teodosić da organizuje napad na postavljenu odbranu Željka Obradovića i to se osetilo rezultatski.

Treba istaći da je Partizan svoje tranzicije odlično trčao i baš kao protiv Monaka u 17. kolu uspeo da stvori čiste pozicije za šut, prevashodno za tri, ali i za dva i otud je došlo 19 poena prednosti na poluvremenu.

Bio je to pokazatelj kako Partizan treba da igra u odbrani i napadu, ali je bilo rupa u igri i dalje, još uvek se crno-beli nisu konsolidovali i "sabrali" da se tako izrazim.

Pokušavao je Serđo Skariolo da nacrta akcije koje su obično odlično prolazile, pikenrol na strani kada u čošku nema nikoga, sa maksimalno dva igrača na slaboj strani, što je crno-belima otvaralo prostor.

* Panter zapušio usta kritičarima – Partizan se izborio sa Žalgirisom!

Nezgodna ekipa Žalgirisa je u petom kolu Evrolige stigla u Beograd, samo par dana nakon što je Panter u ABA ligi šutirao 0 od 10, a onda sledi napadačka simfonija.

Ako se sećate analize Partizanove igre nakon serije poraza, tada sam apostrofirao čuveni "Ghost screen" i načine na koji Partizan otvara utakmice i rešava probleme u napadu pa stiže do lakih poena.

Delovale su komplikovano, delovale su atraktivno, a sve je počinjalo jednim ovako jednostavnim potezom koji je Dante Egzum iskoristio da profitira i dođe do lakih poena.

Da se vratimo na Žalgiris, gde su iz stegera kreirane otvorene pozicije za šutere i osim Pantera je i Anđušić znao kako da to koristi, a treba takođe istaći da je Partizan na taj način lepo raširio odbranu protivnika i otvorio put Lesoru.

"Svaki put kad pobedniko kod kuće osećaj je dobar. Uspeli smo da zatvorimo gustu utakmicu i jako sam srećan zbog toga. Do sada nismo zatvarli dobro utakmice, ali sada jesmo. Bilo je teško, uvek će biti uspona i padova, a mi moramo da radimo na tome da radimo na tome. Pogodili smo kad je trebalo, bili smo pametni", rekao je kapiten i na tom meču junak Partizana Kevin Panter koji je ubacio 26 poena (10/14 iz igre), uprkos tome što je od praktično početka treće deonice igrao sa četiri faula.

* Panter "zapalio" Atinu – Partizan srušio Radonjićev Panatinaikos

U tom delu sezone, ovo je bila najveća pobeda Partizana. Izabranici Željka Obradovića su ostvarili prvu pobedu na strani u Evroligi i usred Atine pobedili Panatinaikos Dejana Radonjića.

Oni su tada prolazili kroz određeni proces selekcije i Endru Endruz polako bledeo iz senke, dok je Dvejn Bejkon debitovao i čak umalo bio Partizanov dželat u tom susretu.

Bejkon je uz Voltersa bio najefikasniji sa 17 postignutih poena, ali je u finišu meča promašio neke izuzetno bitne šuteve i napravio grešku koja je po mišljenju Radonjića bila greška sudjia pa je dobio i tehničku zbog protesta.

To se dogodilo na 3 minuta pre kraja, pa je publika poludela i bacala predmete na teren i čak pogodila Dr Momu Jakovljevića flašom u leđa zbog čega je meč i bio prekinut.

Potom se košarka ponovo zaigrala i posle dramatične završnice u kojoj smo sve i svašta videli (čak i promašeno zakucavanje Lesora) pa je Partizan potpuno zasluženo odneo veliku pobedu, treću u Evroligi ove sezone.

Kevin Panter 29 poena, 15 poena i 11 skokova Matijasa Lesora...

* Olimpijakos "pregazio" desetkovani Partizan

Usledio je težak period Partizana. Povređeni su bili Aleksa Avramović, Alen Smailagić, Janis Papapetru nije trenirao zbog povrede, a ostali su otišli na mečeve reprezentacije...

Partizan je desetkovan doputovao u Atinu, bez čak šestorice standardnih prvotimaca i ubedljivo je poražen od favorizovanog Olimpijakosa.

Ovo je bio prvi poraz Partizana nakon niza od tri pobede, dok je Olimpijakos posle dva poraza kod kuće od Monaka i Valensije slomio oslabljeni Partizan i trijumfovao.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

* Spektakl u Areni: Partizan posle drame srušio Makabi

Najveću podršku Parni valjak je u dosadašnjem toku sezone imao protiv Makabija, kada je kapacitet dvorane dodatno proširen izvlačenjem još tri reda južne tribine, pa je susretu prisustvovalo 19.011 gledalaca.

Ovo je za sada najveća poseta u Evroligi u sezoni 2022/23.

A šta su "Grobari" videli? Spektakularan nastup Dantea Egzuma i pobedu rezultatom 96:88 u osmom kolu Evrolige. Partizan je nakon ovoga bio na skoru 4/4 i sve je izgledalo kako treba.

Meč je bio težak jer je Makabi bio odlično raspoložen i preko Bonzija Kolsona mnogo toga pogodio dok je Partizan drugu i treću deonicu bio bez pogođene trojke, kada na scenu stupa Džejms Naneli i momentum prelazi na crno-belu stranu.

Ponovo je usledila "eksplozija" u Areni, pošto je Partizan četvrtu četvrtinu počeo sa dve pogođene trojke u režiji Jama Madara i Kevina Pantera, ali je Kolson odgovorio posle tajm-auta Makabija i naterao Obradovića da pozove minut odmora.

Probao je Makabi ponovo sa zonskom odbranom koja je u drugoj četvrtini radila fantastičan posao, ali je Dante Egzum uspešno pronalazio rupe u tom defanzivnom sistemu, da bi možda i ključni bio momenat kada je Braunu ukrao loptu iz ruke i "namestio" Ledeju atraktivno zakucavanje za 79:72.

Ovu veliku prednost je stekla petorka bez centra, a zadržala je petorka bez pravog pleja.

”Veoma sam srećan jer smo pobedili sjajan tim. Tim, koji igra karakteristično za sebe poslednjih godina, da postigne poen više. Pobedili smo zbog odbrane i energije u drugom poluvremenu. Čestitke mojim igračima na pobedi i čestitke sjajnim navijačima na fenomenalnoj atmosferi”, rekao je Obradović na početku i dodao:

”Ponoviću ono što sam rekao. Pobedili smo sjajnu ekipu, koja igra sa istom filozofijom bez obzira na to ko je trener i ko su igrači. Znali smo da je njihova igra u tranziciji važna, da imaju dosta igre jedan na jedan i da smo tu loše odigrali u prvom poluvremenu. Tu mislim na činjenicu da smo napravili šest faulova za poluvreme i to sam zamerio igračima na poluvremenu. Razgovarali smo da moramo promeniti agresivnost i energiju, kao i igru u odbrani. Mislim da smo uspeli protiv ekipe koja je nastavila igrati na isti način. Sve im se vrti oko dva plejmekera, imaju šutere, imaju skakače. Dominirali smo u skoku protiv ekipe koja je bila lider Evrolige po napadačkom skoku. Zato sam izuzetno zadovoljan jer smo dobili veliku ekipu u ovakvoj atmosferi. Postaću dosadan ali ovakve navijače nema niko. Oni daju vetar u leđa ekipi i treba nam biti čast što igramo u ovakvoj atmosferi.”

* Ništa od istorijske pobede – Partizan pao u Barseloni

* Sjajno šutersko veče Partizana nedovoljno za trijumf – Real rutinski slavio

* Nedović rešio istorijski derbi!

* Novi poraz Partizana – negativnom nizu nema kraja

Usledila je crna serija i četiri uzastopna poraza, a pošto sam o tome već pisao samo ću vas usmeriti ka tom tekstu koji je detaljnije analizirao razlog poraza i način na koji su igrali košarkaši Partizana u tim porazima.

Dok su igrači Partizana pobeđivali, dok su bili na pozitivnom skoru u Evroligi, bili su najbolja napadačka ekipa u Evropi, a o genijalnim akcijama "brujjili" su svi po Evropi, da bi se onda ukazali problemi i umor i usledilo je šta je usledilo.

Partizanovi igrači su pravili krupne greške u serijama, ali se sve to nekako da ispraviti, ono što je "zalepljeno" je taj manjak samopouzdanja koji ih je skupo koštao u skoro pa svakoj neizvesnoj završnici.

* Naneli tragičar: Crna serija traje – peti uzastopni poraz Partizana

Peti uzastopni poraz je došao od Asvela u Francuskoj i to posle velike drame u samom finišu nakon što je u poslednjem napadu lopta iz ruku ispala Džejmsu Naneliju.

Čovek koji je u dva meča direktno doneo pobedu Partizanu svojim poenima je jednim lošim potezom izgubio meč.

Pre toga je viđen neshvatljiv faul Janisa Papapetrua nad najboljim šuterom Asvela, živom legendom Evrolige Nandom de Koloom, pa crno-beli rezultatom 91:87 upisuju novi poraz.

Kada su Obradovića nakon meča pitali šta je uzrok poraza, kratko je rekao:

"Jedna lopta"

* Partizan srušio šampiona Evrope!

* Aleksa utišao Istanbul: Partizan srušio Fenerbahče!

* Partizan na krilima Egzuma do treće pobede zaredom – Bajern pao u Beogradu

* Veliki trijumf Partizana – Anđušić i Lesor se surovo osvetili Monaku!

"Posle kiše sija sunce" kako već kaže ona čuvena izreka i slede dve najveće Partizanove pobede u Evroligi u sezoni 2022/23.

Kraj crne serije je ozvaničen 16. decembra 2022. godine kada je u Areni poražen aktuelni šampion Evrope Anadolu Efes, a tada je ključne poene postigao Džejms Naneli i preokrenuo šutersku noć iz katastrofalne u pobedničku.

Fantastičan meč odigrao je Džejms Naneli koji je ključnu trojku za 78:74 postigao na 15 sekundi pre kraja meča, a onda je bitna slobodna bacanja na 11 sekundi pre kraja i ukradena lopta u poslednjim sekundama za "overu" trijumfa.

Utakmica je počela minutom ćutanja u čast p‎okojnog Siniše Mihajlovića koji je tog dana izgubio bitku sa opakom bolešću koja ga je godinama mučila.

Foto: Starsport
Foto: Starsport

Nije se na startu treće četvrtine ovakav uspeh Partizana nagoveštavao, greška za greškom i dvocifrena prednost Efesa sredinom deonice stiže nakon što je Vil Klajburn pogodio trojku za 34:44.

Šta se posle desilo bi najbolje objasnio Želimir Obradović, ali je evidentno da su se kockice napokon poklopile, da više nije bilo grešaka u rotaciji, grešaka u komunikaciji da se znalo ko kada, gde i na koga izlazi.

Da se znalo ko će preuzeti, a ko ostati "u dropu" da se kažnjavala tranzicija i da se u napadu lopta odlično delila pa su po 18 poena imali Naneli, Egzum i Panter, dok je 13 ubacio Lesor.

Teška utakmica kako za nas, tako i za Efes jer su igrali pre dva dana. Važna pobeda za nas naravno, treba da verujemo u sebe i da igramo sa mnogo samopozdanja što sam rekao i svojim igračima. Čestitam svom timu", rekao je Obradović.

Dan pred meč je Obradović rekao da bi bio najsrećniji ako se odigra kako znaju.

"Odigrali smo defanzivno na način kako smo i trenirali. Svaka utakmica ima uspona i padova, ali smo držali agresivnost i konačno jednu završnicu dramatičnu priveli kraju kako nam odgovara. Opet je builo stvari koje nisu bile dobre, ali to je košarka. Moramo da izanaliziramo detalje sa kraja utakmice koji moraju da budu bolji i da verujemo da imamo kvaliteta da igramo sa svima u Evroligi", rekao je trener Partizana.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

O kritikama i pohvalama:

"Pravo da vam kažem ja sve one koji kritikuju posebno mene i igrače, ja nemam problem sa tim. To je sastavni deo posla. Meni je važno mišljenje mojih igrača i članova stručnog štaba, ja znam šta radim i kako radim, ko me kritikuje sa strane me ne zanima. Još manje me zanimaju hvalospevi. Ja živim ovaj posao, mnogo ga volim od prvog dana i tako dan danas. Dajem sve od sebe, ako neko misli da radim pogrešno to je njegovo pravo. Ja nisam došao ovde da nikoga menjam, ničije mišljenje, ne gledam televiziju, ne čitam novine, a portale moderne i ovo to za mene ne postoji, ja ne znam šta je to. Šta je instagram? Tviter? Ja ne znam šta je. IMam igrače, stručni štab, nemam vremena i spremamo se za FMP. Rešio sam da dam igračima dan slobodno sutra pred taj meč, pa ćemo da radimo videćemo koliko će nas biti dal će Balša moći da pomogne za 5 na 5 i to je to. OKrenut sam sebi, mojim pomoćnicima i niko na svetu ne može da me kritikuje kao ja sam sebe. Ja uvek znam da li sam i kada napravio grešku. Ja ne znam trenera koji nikada ne greši"

Razlika u pristupu, odakle im energija u četvrtoj četvrtini?

"Vi koji ste bili dan pred utakmicu, ja sam rekao da naša igra nije problem. Mi imamo dobre i loše momente, jer u završnice iste ulazimo zbog naše loše igre i dekoncetracije. Drugačija igra je bila, jeste. Insistirao sam da moramo da verujemo u sebe, ali je dobra stvar da smo videli tu energiju da su igrači hteli da daju svoj maksimum"

Naredni meč je bio protiv drugog turskog predstavnika, protiv Fenerbahčea gde je Željko Obradović i dalje veoma cenjen, a kako i ne bi kada im je 2017. godine doneo jedini šampionski pehar Evrolige u istoriji kluba.

Partizan je u dobrom trenutku gostovao Feneru, koji je bio oslabljen za taj meč i nije bilo Džonatana Motlija, ali su igrali Nik Kalates, Skoti Vilbekin, Dajšon Pjer, Marko Gudurić, a čak je i Toni Džekiri odložio operaciju kako bi pomogao timu.

Gudurić je imao veoma loše veče i imao 4 poena, 2 skoka i 3 asistencije, od čega je samo jedan koš imao iz igre uz jako loš šut 1 od 12...

Bila je to senzacionalna pobeda, druga na gostovanjima i ona koju će Aleksa Avramović dugo pamtiti jer je svojim poenima u finišu meča doneo pobedu rezultatom 73:72 u Ulker Sports Areni.

Ključna je bila odbrana na kraju, gde su Lesor i Papapetru imali glavne uloge.

"Nismo znali šta će da odigraju, nemoguće je znati, postoje mnoge opcije, u tim momentima je ključ u koncentreaciji i u odbrani. Ovo je lepota košarke. Naša borba i na tome čestitam igračima. Vrlo bitna pobeda za nas, verovali smo u naše kvalitete, a kada pobedite lidera Evrolige na njegovom terenu to znači da možete da igrate protiv svakoga", podvukao je ponovo Obradović na konferenciji.

Sa druge strane, trener Fenebahčea Dimitris Itudis čestitao je rivalu na zasluženoj pobedi.

"Čestitke Partizanu. Hvala navijačima koji su bili ovde, meč je mogao da ode na drugu stranu, mali detalji su na kraju presudili", kratko je poručio Itudis.

Usledile su dve pobede nad Bajernom i Monakom, gde se Partizanovi rivali i njihovi glavni igrači i nisu nešto preterano naigrali košarke, ali je "Grobarima" bilo izuzetno drago kada su videli neke svoje bivše asove.

Tu se prevashodno misli na Vladimira Lučića i Ognjena Jaramaza, pa i Andreu Trinkijerija bivšeg trenera crno-belog tima.

Partizan je došao do treće uzastopne pobede rezultatom 83:77,

"Kao prvo čestitam Partizanu, igrali su čvrsto i bili odlični u odbrani, a mi smo se malo mučili i igrali na jedini mogući način na koji smo mogli da pariramo Partizanu. Falilo nam je trojica šutera da možemo da im pariramo u napadu, ali trudili smo se i borili i imali šansu ali su oni bili bolji i čestitam im. Nemam reči da se zahvalim, bilo mi je i još mi je u srcu. Kada već nisam mogao ja da dobijem utakmicu neka je dobije Partizan. Hvala, hvala svima, doček je bio kao u snovima. Ovo je... Specifični, specijalni klub, najbolji navijači na svetu. To ja ne kažem, to se zna", poručio je Trinkijeri.

U bitnim momentima se pokazao u napadu i u odbrani Australijanac Dante Egzum i pomogao crno-belima da posle Efesa i Fenerbahčea pobede i Bajern.

On je postigao 19 poena uz 3 asistencije, ali se posebno izdvaja njegova serija u finišu meča kada je Bajern krenuo da topi prednost Partizana, a Egzum svojeručno odbio taj nalet.

Sjajan je bio i Matijas Lesor sa 16 poena i 11 skokova, 15 poena i 9 skokova je imao Ledej, a 14 Jam Madar uz po 3 skoka i asistencije.

* Luđe od ovoga ne može

* Pakao Evrolige kakav se ne pamti

Defanzivna klinika je viđena u 17. kolu Evrolige, poslednjem u prvoj polusezoni u meču u kome je Partizan zasluženo pobedio Monako rezultatom 100:80 i došao do skora 8/9.

Već smo pisali o tome koliko je takmičenje ove godine izjednačeno, koliko su povrede, putovanja i umor učestvovali u kreiranju ovog neverovatnog stanja na tabeli gde prvoplasirani tim ima 11 pobeda i samo 6 više od poslednjeplasiranog.

Monako je bio na deobi prvog mesta pred dolazak u Beograd, a njihov igrač Majk Džejms među MVP kandidatima da bi u Areni bio potpuno "ugašen".

Partizan je uspeo da ga natera da iz igre šutira 2 od 12, tako što su ga usmeravali, često u levu stranu i baš u određenom momentu nakon nekoliko driblinga bi iskočio centar i nastavio da ga usmerava i tera na šuteve kakve ne voli ili pogađa u manjim procentima.

Kao što vidite, to se i te kako isplatilo crno-belima u duelu Željka i Saše Obradovića koga su pozdravili aplauzom pri ulasku u halu.

Nije ova razlika bila realna, Monako je slomljen tek u finišu i prethodno se veoma dobro držao i čak sredinom meča uspešno držao prednost i po nekoliko minuta.

Na kraju je Matijas Lesor bio najefikasniji sa 21 poenom i osam uhvaćenih lopti, a pratio ga je Kevin Panter sa 19 pogodaka.

Dvocifreni su još bili Jam Madar sa 15, Danilo Anđušić sa 12 (4/4 trojke), Dante Egzum 11 i Zek Ledej 10 poena.

Kada pogledamo statistiku Partizana, videćemo mnogo toga interesantnog.

Kada pogledamo prvu četvrtinu, Olimpijakos je najbolji i u plusu su 30,6 poena na 100 poseda, dok je Barselona druga sa 22,7 poena i na trećem mestu beograski Partizan sa 18,4 dok je za nijansu lošiji Real Madrid sa 18,1.

Partizan posle odlične prve četvrtine padne i u minusu 13,4 poena završava drugu deonicu, a treću -13,2 poena, dok su u četvrtoj ponovo budni i ratoborni i sa 5,5 poena u plusu završavaju istu.

Po postignutim poenima po meču, Partizan je trenutno četvrti tim u Evroligi sa 84,5 poena, dok su po procentu šuta iz igre drugi u elitnom takmičenju iza neverovatnog Olimpijakosa.

Po broju datih trojki nisu baš mnogo dobro pozicionirani i iza njih su samo Crvena zvezda, Asvel i Monako, dok su po procentu sedmi tim Evrolige, a što se slobodnih bacanja tiče, crno-beli su broj 1.

Druga su najlošija skakačka ekipa, samo je Monako iza po defanzivnim skokovima, dok su po ukupnom broju na poslednjem mestu, što je često rezultat i zonske odbrane.

Asistencije takođe kažu da je Partizan u donjem domu po toj statističkoj kategoriji, kao i ukradene lopte, dok su čak četvrti u Evroligi po blokadama, a peti po najmanjem broju izgubljenih lopti i napravljenih ličnih grešaka.

Kada gledamo indeksne poene, već smo pisali da je Olimpijakos tu suvereni vladar sa 107,5. Partizan nije daleko, četvrti je u Evroligi sa 93,4 po meču ili 1588 ukupno.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Matijas Lesor je prema mišljenju mnogih košarkaških stručnjaka najbolji centar u Evroligi ove sezone.

Na 17 odigranih utakmica, Lesor ima 13,4 poena uz 7,8 skokova i upravo je to statistička kategorija u kojoj je najbolji u celoj Evroligi, dok se sa 7 skokova osim njega ističe još Valter Edi Tavares iz Real Madrida.

Upravo je Tavares najbolji bloker, dok je Lesor na četvrtom mestu, a Lesor je takođe i najbolji po ofanzivnim skokovima u ligi sa 3,8 po utakmici.

Kapiten Kevin Panter je 11. najbolji strelac Evrolige sa 14,8 poena u proseku, Lesor je na 18. mestu, a Dante Egzum na 26. poziciji sa 12,6 poena po meču.

Da li znate da je Matijas Lesor po broju indeksnih poena drugi najbolji u Evroligi? Odmah iza fantastičnog Saše Vezenkova. Igrači sa minimum 20 PIR u proseku su:

Vezenkov, Lesor, Vasilije Micić i Vil Klajburn.

Sa 15,2 indeksna poena je na 15. mestu Evrolige krilni centar Zek Ledej,

Dakle, Partizan nije daleko od mesta koje vodi u plej-of pošto imaju 8 pobeda i 9 poraza, a prvoplasirani tim takmičenja Olimpijakos 11 pobeda i 6 poraza.

Ipak, ma koliko se činilo da je Partizan blizu toliko je i daleko jer da se Evroliga danas završi Partizan ne bi imao mesto među osam najboljih.

Kao što vidite i sami, imaju za čim da žale, ali imaju na šta i da budu ponosni. Veliki broj odličnih partija, nekoliko senzacionalnih utakmica i velikih pobeda podigli su interesovanje za mečeve Partizana.

Na dobrom su putu da sruše rekord Evrolige koji je u vlasništvu Žalgirisa, a i širom Evrope vlada veliko interesovanje.

U velikoj meri je Željko Obradović za to zaslužan pošto kao najtrofejniji trener Evrope i dalje uživa ogromno poštovanje, ali je i njegov tim i njegovi igrači zaslužio naklonost publike.

Kao što vidite Lesor ima MVP sezonu, a pred Partizanom je i dalje dugačak put...

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 4 sledeca idi na stranu