Vesti - Euroleague -

B92.net "Power ranking": Fener na vrhu, a Zvezda i Partizan?

Donosimo vam drugo izdanje našeg “Power ranking-a“, odnosno plasmana timova u Evroligi na osnovu trenutne forme i rasporeda.

Petar Tadić
Podeli
Srdjan Stevanovic/Starsport
Srdjan Stevanovic/Starsport

U prvom rangiranju timove smo plasirali na osnovu malog broja uzorka i na osnovu letošnjih transfera, a sada imamo malo više informacija i lista se očekivano razlikuje od prvobitne.

Pre nego što krenemo na plasman, da napomenemo neke kriterijume: Forma ekipe, raspored (težak ili lak), roster, izostanci…

18. Bajern Minhen (0-5)

Srdjan Stevanovic/Starsport
Srdjan Stevanovic/Starsport

Prvi Power ranking: 9

Drugi Power ranking: 18

Pre početka sezone stavili smo minhenski klub na visoko deveto mesto, jer su zadržali jezgro ekipe i na njega dodali kvalitetne igrače, međutim, ekipa Andree Trinkijerija ima skor 0/5. Bilo je očekivanih i onih manje očekivanih poraza, ni raspored im nije išao na ruku, tako da se očekuje podizanje forme u narednim nedeljama.

17. Panatinaikos (1-4)

Srdjan Stevanovic/Starsport
Srdjan Stevanovic/Starsport

Prvi Power ranking: 12

Drugi Power ranking: 17

Jedinu pobedu ostvarili su protiv Crvene zvezde, a i ona je izvojevana u dramatičnom finišu. Nedostajao je Volters, ali je pitanje da li bi on nešto promenio u porazima koje su doživeli. Mogao je PAO i na 16. mesto, s obzirom da su savladali rivala koji je na toj poziciji, ali sveukupni utisak nas je naveo na ovakav plasman.

16. Crvena zvezda (1-4)

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Prvi Power ranking: 14

Drugi Power ranking: 16

Oporavkom Nemanje Nedovića i dolaskom Luke Vildose, ekipa Crvene zvezde dobila je novu dimenziju. Raspored nije išao na ruku crveno-belima (gostovanja šampionu i vicešampionu Evrope), ali utisak je da su morali da bude na 2/3. Znamo na koji su način “prosuli“ pobedu protiv Atinjana, a znamo i da na četiri od pet utakmica nisu imali Nedovića, kao i da su Dobrić i Marković bili “roviti“ na većini susreta.

15. ASVEL (2-3)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prvi Power ranking: 18

Drugi Power ranking: 15

Ekipa iz Liona izgleda možda i bolje nego što se očekivalo. Omela je ih je povreda Žofrija Lovernja, ali i pored toga ostvarili su dve pobede (Valensija, Baskonija). Solidan su tim, imaće neke pobede i skalpove, ali, za razliku od Bajerna, PAO-a i Zvezde, nemaju veliki “upside“, odnosno potencijal za veća dela.

14. Žalgiris (2-3)

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Prvi Power ranking: 17

Drugi Power ranking: 14

Pobede protiv Barselone i Virtusa pokazuju o kakvoj se ekipi radi, a i protiv Partizana su bili u egalu većinu vremena. Izuzetno su vođen tim, čvrsti na lopti, non-stop u kontaktu i stvaraju mnogo problema rivalima. Mogao je Žalgiris i više, ne bismo pogrešili, ali za sada “samo“ 14. mesto.

13. Valensija (2-3)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prvi Power ranking: 13

Drugi Power ranking: 15

Šokirali su pobedom u Istanbulu protiv Efesa, čime smo još jednom dobili potvrdu da je u ovakvom formatu Evrolige sve moguće. Takođe, razbili su Albu u poslednjem kolu, što je za svaku pohvalu s obzirom na partije berlinskog kluba. Imali su i kikseve, poraze od ASVEL-a i Baskonije u La Fonteti, ali su se “izvadili“ pomenutim pobedama.

12. Partizan (2-3)

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Prvi Power ranking: 11

Drugi Power ranking: 12

Imali su povoljan raspored crno-beli u uvodnih pet kola i uprkos dve ostvarene pobede, utisak je da su mogli više, pogotovo kada se pogleda kako su izgubili u Vitoriji. Virtus su pobedili rutinski, donekle i Žalgiris i situacija je sada mnogo bolja, ali i sledi paklen raspored, pa ćemo videti kako će ekipa reagovati. Mogli su crno-beli i na 11. mestu, pošto je na njemu tim koji su pobedil +28, ali…

11. Virtus Bolonja (2-3)

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Prvi Power ranking: 5

Drugi Power ranking: 11

Ekipa Serđa Skariola dobila je prednost u odnosu na Partizan samo zbog pobede u Madridu protiv Reala. Pokazali su karakter posle teškog poraza od crno-belih i iznenadili vicešampiona Evrope. Virtus je imao nešto lošije partije, ali na papiru su ekipa koja konkuriše za F4, a protiv Reala su to pokazali i na terenu.

10. Baskonija (3-2)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prvi Power ranking: 13

Drugi Power ranking: 10

Krenuli su furiozno Baski, a onda su doživeli dva poraza zaredom. Istina, klub iz Vitorije imao je povoljan raspored, čak tri utakmice zaredom kod kuće i dobro su iskoristili takav tempo. Mrlju na dobar start bacio je ubedljiv poraz od ASVEL-a (87:61), ali i pored toga imaju i više nego zadovoljavajući početak.

9. Alba Berlin (3-2)

Foto: Profimedia/Photo: Sebastian Heger/dpa
Foto: Profimedia/Photo: Sebastian Heger/dpa

Prvi Power ranking: 17

Drugi Power ranking: 9

Uprkos fenomenalnom startu, Albu nismo mogli da stavimo ispred Real Madrida i Anadolu Efesa. Odličnu košarku igra nemački predstavnik, što nisu pokazali protiv Valensije, ali to je bio jedan loš dan u kancelariji koji svi imaju u ovakvom sistemu. Videćemo da li će Alba moći da pronađe kontinuitet, dobro su krenuli, ali to treba zadržati u mesecima ispred nas.

8. Anadolu Efes (2-3)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prvi Power ranking: 2

Drugi Power ranking: 8

Nešto sporije su otvorili sezonu, baš kao i pre godinu dana. Dosta fali Šejn Larkin, pa otud i slabija igra i slabiji plasman na našem “Power ranking-u“. Imali su neočekivani poraz od Valensije, a i ono što su pobeđivali (Alba i Zvezda) nije izgledalo ubedljivo.

7. Real Madrid (2-3)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prvi Power ranking: 1

Drugi Power ranking: 7

Ni Madriđani ne briljiraju. Porazi od glavnih konkurenata (Olimpijakosa i Barselone), kao i neočekivani od Virtusa iz Bolonje. Ali, za njih važi isto što i za Efes, da će biti najbolji kada je najvažnije, a to svakako nisu oktobar ili novembar.

6. Olimpija Milano (3-2)

Srdjan Stevanovic/Starsport
Srdjan Stevanovic/Starsport

Prvi Power ranking: 7

Drugi Power ranking: 6

Milano isto igra toplo-hladno na početku sezone, ali odrađuju posao i jedini kiks im je poraz od Albe u “Mediolanum forumu“. Ubedljivo su izgubili od Barselone, postigli samo 56 poena i očekuje se reakcija u narednom kolu.

5. Barselona (3-2)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prvi Power ranking: 4

Drugi Power ranking: 5

Protiv Milana su odigrali verovatno najzreliju košarku. Odbrana je bila vrhunska, napad dobar i na kraju se to videlo na semaforu (74:56). Ipak, porazi od Žalgirisa (u Kaunasu) i Olimpijakosa (u Blagurani) nam govore će Šarasu biti potrebno još neko vreme da “zategne“ ekipu.

4. Makabi Tel Aviv (4-1)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prvi Power ranking: 10

Drugi Power ranking: 4

Makabi je imao izuzetno povoljan raspored, čak četiri od pet utakmica igrali su kod kuće, a tri protiv timove iz donjeg doma – Žalgirisa, ASVEL-a i Panatinaikosa. Opravdali su uloge favorita, pobedili Monako posle velikog preokreta i pokazali karakter. Dobro je ekipa iz Tel Aviva otvorila sezonu, ali ruku na srce imali su dobar raspored i videćemo ih u nastavku u kojem ih čeka više utakmica na strani.

3. Monako (4-1)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prvi Power ranking: 8

Drugi Power ranking: 3

Sjajnu košarku prikazali su izabranici Saše Obradovića i vrlo lako su mogli da imaju 5-0. Jedini poraz došao je od pomenutog Makabija i to nakon što su ispustili +19. Osim tog pomračenja, sve ostalo je izgledalo i više nego dobro, Majk Džejms je proglašen za MVP-a oktobra i sve dok on igra dobro, Monako će pobeđivati.

2. Olimpijakos (4-1)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prvi Power ranking: 3

Drugi Power ranking: 2

Pobedili Barselonu u “Blaugrani“ i Real Madrid u “WiZink Centru“ – dovoljan razlog da budu ispred Monaka i Makabija. Istina, izgubili su od Kneževa u poslednjem kolu, ali to ne može da izbriše sjajne partije u Španiji. Olimpijakos igra ozbiljnu košarku, sjajan su tim i jedan od glavnih favorita za Fajnal-for.

1. Fenerbahče (5-0)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Prvi Power ranking: 6

Drugi Power ranking: 1

Veliki broj novih košarkaša, novi trener… Bilo je razloga za brigu kada je reč o početku sezone, ali Itudis i igrači Fenerbahčea pokazali su da u njihovom primeru to ne predstavlja problem. Vilbekin igra odlično, Gudurić takođe, grčki stručnjak je odlično podelio uloge, a Edvards još nije zaigrao kako zna. Perfektan skor, sjajna košarka, pobeda protiv Efesa u poslednjem kolu… Fener je zasluženo na prvom mestu “Power ranking-a“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

prethodna strana 1 / 3 sledeca idi na stranu