Z.K.

Nemci zamerili Sautgejtu: Gledaš previše filmova o Čerčilu

Engleska i Italija od 21 čas na Vembliju igraju finale Euro 2020.

Komentari 2
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Selektor Engleske Garet Sautgejt žestoko je kritikovan u nemačkim medijima, posebno u "Bildu" zbog svojih govora o drugom svetskom ratu kojima motiviše svoje igrače da postižu dobre rezultate.

Sautgejt je uoči meča sa Italijom rekao da igrači mogu biti ponosni na prošlost.

"Postoji ta istorijska stvar na koju smo ponosni. Postoje različiti sapekti toga, ali ja se držim vrednosti koje su mi usadili roditelji, a to je da tretiram ljude kako želim i poštujem ih. Neki ljudi su pokušali da izvrše invaziju na nas i imali smo hrabrosti da uzvratimo. Ne možete da krijete činjenicu da je neka energija na stadionu na meču sa Nemačkom bila tu zbog toga. Nisam to pomenuo igračima, ali znam da je to deo priče. Ovde imamo toliko stvari na koje možemo biti ponosni, a potcenjujemo ih, da ako bismo živeli u drugoj zemlji, uvek vidimo šta je dobro za njih, ali problem je što mi uvek tražimo negativno u sopstvenoj zemlji. Za ostrvo naše veličine imamo neverovatan uticaj na svet i moramo to da gledamo sa pozitivne strane", rekao je Sautgejt.

Bio je to povod za reakciju uredništva "Bilda".

"Tačno je, nacistička Nemačka je je pokrenula vazdušne napade na Englesku 1940/41 i želela je da bombama natera ostrvo na predaju. Čelična volja premijera Vinstona Čerčila nije sačuvala samo njegovu zemlju, već je pomogla da se Evropa oslobodi nacističkih kriminalaca. S pravom je izglasan za najvećeg Britanca svih vremena u jednom TV šou pre par godina. Kao podsetnik gospodinu Sautgejtu, Čerčilovi protivnici bili su Hitler i Gering, ne Tomas Miler i Manuel Nojer. Teško da je neko od tih gledalaca u osmini finala na Vembliju video kraj rata pre 76 godina. Engleska štampa, koja je navikla da otvara duh iz boce prošlosti, dozvilila je to previše. Na Euro 1996. igrali su i kada je superstar Pol Gaskojn prikazan kako nosi čelični šlem, uz poruku, 'upozorenje, predaja'. Posle oluje neznanja u Engleskoj, svetski rat više nije priča u fudbalu. Od tada, ratovi se vode samo peškirima na Majorci", piše "Bild".

U tekstu dalje dodaju uspehe nemačkih stručnjaka u ostrvskom fudbalu pre nego što su dodali da je Sautgejt "lud" jer je gledao previše filmova o Čerčilu.

"Nemački treneri Klop i Tuhel obezbedili su dva poslednja trijumfa engleskog fudbala u Evropi. Što da ne? Živimo u 2021, ne u 1945. Šta te je Garete nagnalo na takve izjave? Gledao si previše filmova o Čerčilu u trening kampu i želiš da postaneš drugi najveći Britanac svih vremena? Zar te je taj nacionalni otrov prerastao? Jesi li mislio na dedu koji je služio pod Čerčilom u mornarici? Mi Nemci, koji smo s pravom eliminisani, trebalo bi da se radujemo velikom finalu. Ako Engleska pobedi, to će biti zbog Sterlinga i Kejna, ne zbog rata", zaključuju u "Bildu".

Vesti

prethodna strana 1 / 33 sledeca idi na stranu