Pokrenuo tužbu zbog povrede mozga

Bivši igrač australijskog fudbala pokrenuo je "istorijsku" grupnu tužbu protiv rukovodećeg tela ovog sporta, zbog povreda povezanih sa potresom mozga.

SNIzvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Maks Ruk je odigrao 135 utakmica za Džilong, pre nego što se povukao 2010. godine.

On sada želi odštetu od Australijske fudbalske lige (AFL) za povrede mozga, za koje tvrdi da ih je dobio tokom igranja.

Australijski fudbal, koji koristi mnoga pravila ragbija, igra se na terenu za kriket, i smatra se najpopularnijim sportom u zemlji.

Finalna utakmica prvenstva igra se svake godine u Melburnu, uz prisustvo više od 100.000 gledalaca.

Ruk (41) je podneo tužbu Vrhovnom sudu države Viktorije u Melburnu, navodeći da je zadobio "trajne povrede povezane sa potresom mozga, koje su mu promenile život, a sve izazvano nemarom AFL-a", rekla je njegova pravna zastupnica Mišel Margalit.

Više od 60 bivših igrača pridružilo se njegovoj tužbi.

Oni pate od dugotrajnih oštećenja, uključujući neurološke poremećaje, kao što su traumatske povrede mozga i demencija.

"Povrede koje je doživela ova grupa bivših igrača u AFL-u, imale su razoran uticaj na njihove živote i živote njihovih najmilijih. Neki od njih nikada nisu mogli da zadrže posao nakon što su napustili AFL", rekla je Margalit.

Ona je dodala da je slična grupna tužba u Sjedinjenim Američkim Državama, koju su pokrenuli bivši igrači NFL-a, rezultirala početnom isplatom više od milijardu dolara.

Sličan pravni postupak u toku je i u ragbiju, gde 275 bivših igrača traži nadoknadu za oštećenje mozga, uključujući i Stiva Tompsona svetskog prvaka sa Engleskom iz 2003. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.