Putin otvorio Igre budućnosti – Partizan doneo Srbiji prvu pobedu FOTO/VIDEO

Spektakularnom multimedijalnom ceremonijom u trajanju od sat i po vremena zvanično su otvorene "Igre budućnosti" u ruskom gradu Kazanju

Izvor: B92, Providence
Podeli
Foto: Games of the Future / Providence
Foto: Games of the Future / Providence

Ponosno ujedinjeni iza zastave Srbije, zagrljeni članovi figital timova Crvene zvezde i Partizana na najlepši način zaokružili su sjajne utiske sa spektakularne ceremonije otvaranja prvih "Igara budućnosti" u Kazanju.

Preko 2.000 takmičara svih uzrasta iz 107 zemalja učestvovaće u 21 figitalnih takmičarskih disciplina koje kombinuju adaptirane formate sajber-sportova i pravih takmičenja na takođe posebno priređenim sportskim borilištima.

Takmičenja će se održavati u četiri višenamenska sportska centra širom Kazanja, i očekuje se da će ih pratiti na stotine miliona ljudi širom sveta do zatvaranja Igara 3. marta.

Impozantno tehnološko remek-delo ceremonije otvaranja koje je delimično nastalo kroz angažman veštačke inteligencije predstavilo je koncept figitalnih sportova, defile zemalja-učesnica i na kraju viziju budućnosti ljudskog roda na Zemlji i širom kosmosa čija svakodnevica bi trebali biti sportovi koji sačinjavaju program Igara budućnosti.

U prisustvu visokih zvanica i više predsednika zemalja regiona i sveta, auditorijumu od preko 5.000 prisutnih u glavnoj hali Kazanj Ekspa obratio se predsednik Rusije Vladimir Putin, poželevši učesnicima uspešna sportska nadmetanja u novom formatu koji slavi vrhunski naučni napredak i kreativne ljudske vizije – ali i tradicionalne vrednosti fer-pleja i sportskog duha.

Srbiju će na ovoj manifestaciji predstavljati više kombinovanih ekipa, gde se izdvajaju timovi FK Crvena zvezda u sajber-fudbalu, KK Partizan u sajber-basketu i 12-godišnji fudbaler Filip Avramović i trener omladinske škole Crvene zvezde Marko Milić u programu "Fudbal za prijateljstvo figital" za decu iz 13 zemalja sveta.

Pored domaćina Rusije i naše Srbije, to su još timovi iz sledećih zemalja: Mongolija, Mijanmar, Turska, Kirgistan, Španija, Kina, Gvatemala, Kazahstan, Azerbejdžan, Peru, Brazil, Belorusija, Čile, Nigerija, Kamerun, Tunis, Tajland, Indonezija, Saudijska Arabija, Malezija, Južna Koreja, Singapur, Indija, Bahrein, Uzbekistan, Urugvaj, Kambodža, Jermenija, Portugal, UAE, Iran, Kolumbija, Meksiko, Ujedinjeno Kraljevstvo, Filipini, Ekvador, Katar, Uzbekistan, SAD, Jordan, Uganda, Etiopija, Nemačka, Francuska, Južna Afrika, Vijetnam, Turkmenistan, Kuba, Venecuela, Crna Gora.

Partizan pobedio Beloruse u basketu

Foto: Games of the Future / Providence
Foto: Games of the Future / Providence

Prvi takmičarski dan u kome su naše ekipe nastupale posrećio se košarkaškom timu Partizana, koji je sa 42:35 dobio belorusku ekipu Eksponenta.

"Svi smo opravdano pod utiskom futurističke ceremonije otvaranja, i čast je biti deo ovog projekta. Posle učešća u test-turniru oktobra prošle godine ovde bili smo impresionirani svime što smo već tada doživeli, ali nam i sada sve ovo deluje izuzetno novo i interesantno. Format u kome prvo igramo sajber-basket '2 na 2' pa onda silazimo na teren je veoma izazovan, i ključ uspeha je dobro izbalansirati tim po kvalitetima učesnika u oba formata i biti barem konkurentan posle prvog dela. U petak nas očekuje veoma izazovan meč protiv neugodne ekipe R3 iz Španije, ali ćemo se maksimalno zalagati kako bismo ispunili naša nastojanja da se borimo za mesta u samom vrhu"
, istakao je Marko Čakarević, nekadašnji prvotimac i najpoznatiji član figitalnog tima KK Partizan u Kazanju.

"Igre budućnosti su za svakog od nas jedno sjajno iskustvo, i nismo verovali da ćemo ovako nešto ikada moći da vidimo. Tim od 3 profesionalna e-sports igrača i petorice igrača futsala se priprema za prvi meč u nedelju na plejstejšnima koje smo poneli iz Srbije – kao i na terenu i teretani, gde će na FIFA igri po dvojica igrača nastupiti u dva poluvremena trajanja od 3 minuta, a prenesene bodove nastojati da poboljšaju do pobede četvorica igrača u polju i golman na futsalu. Više bismo voleli da se u grupnoj fazi igraju mečevi protiv svih ekipa, ali je princip takav da se sa jednom pobedom takmičenje nastavlja u osmini finala a sa dve – već ulazi u četvrtfinale, pa i to dodaje na neizvesnosti"
, objašnjava Nemanja Jokić iz e-sports tima Crvene zvezde.

Naredni mečevi za naše timove u petak i nedelju

Foto: Games of the Future / Providence
Foto: Games of the Future / Providence

"U ovako dinamičnom formatu takmičenja moraćemo da budemo potpuno fokusirani od samog početka, jer vas eventualne greške u samo 3 minuta poluvremena mogu skupo koštati. Izuzetno je važno naći dobru ravnotežu u stručnosti za sajber i futsal segment takmičenja unutar članova tima. Kod nas su tri igrača stručnjaci za FIFU a petorica za futsal, pa mislimo da smo kroz jednomesečne posebne pripreme uspeli da anuliramo eventualne slabe tačke u timu koje bi protivnici želeli da eksploatišu", objašnjava tajne pravljenja tima sajber-fudbaler Crvene zvezde Miloš Aranđelović, koga od nedelje očekuju tri utakmice u grupnoj fazi takmičenja, i to prva protiv ekipe iz Meksika, a druga ili protiv ekipe iz Čilea ili ruskog Rotora.

"Želeo bih da se zahvalim Republici Srbiji na svesrdnoj podršci kroz koju je stvorena prilika da učestvujemo na ovako velikom i zapaženom događaju koji će u perspektivi ostvariti veliki uspeh ne samo u Rusiji već i širom sveta. Zaista smo privilegovani što smo prisutni ovde u ovakvoj konkurenciji i bili u prilici da uživamo u spektaklu koji je na impresivan način dočarao šta su to zaista 'Igre budućnosti'. Imati šansu da učestvujemo na ovako velikoj smotri figitalnog sporta će nam značajno pomoči da približimo deci i ljudima u Srbiji perspektivu njegovog razvoja kroz spoj fizičke i digitalne aktivnosti koja je sve zastupljenija i neminovna u periodu kada se deca razvijaju. Ukoliko budemo mogli da napravimo pravu ravnotežu između ova dva formata u budućnosti, figital zaista može da zaživi kao sport – pa možda i da, bez pretencioznosti, postane i prava olimpijska disciplina"
, ističe predvodnik kombinovanog e-sports i futsal tima Crvene zvezd Vladimir Rakić, i najavljuje da će popularni crveno-beli učiniti sve da se dobrim rezultatima afirmišu u svojoj sportskoj porodici i opravdaju najviše ciljeve njihovog e-sports tima.

Foto: Games of the Future / Providence
Foto: Games of the Future / Providence

I pored nezaboravnih prizora sa ceremonije otvaranja "Igara budućnosti", sigurno nam je iz Kazanja najvredniji onaj u kome igrači Crvene zvezde i Partizana zagrljeni i nasmejani stoje iza velike zastave Srbije.

"Zajedno se trudimo da kreiramo pozitivnu sliku koja će ići u javnost, jer svi igrači koji su ovde ispred Crvene zvezde i Partizana predstavljaju dva velika kluba, a kroz pravi sportski rivalitet na najbolji način - i našu zemlju. Momci i devojke koji se bave gejmingom i sportom u Srbiji imaju dosta potencijala, pa su uspesi koje Srbija postiže u tradicionalnim sportovima i ovde mogući – ali bismo pre svega želeli da uživaju u ovom takmičenju i ne opterete se rezultatskim uspehom. Ovo je pre svega igra i želja nam je da u skladu sa pozdravnim rečima sa ceremonije otvaranja sve protekne u pravom sportskom i takmičarskom duhu"
, zaključuje u ime svojih saigrača i prijatelja Rakić.

Foto: Games of the Future / Providence
Foto: Games of the Future / Providence

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.