Superboul – nova dinastija ili karta za besmrtnost

U 55. Superboulu za titulu najboljeg tima NFL-a se bore domaći Tampa Bej Bakanirsi i aktuelni šampioni Kanzas Siti Čifsi (ponedeljak, 00:30h).

SSIzvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Budite uz B92.net od ponoći i pratite dešavanja sa Superboula sa nama

Duel će biti zbog mnogih stvari istorijski, a ono što ga izdvaja jeste da će po prvi put u istoriji jedan tim biti domaćin utakmice za "Lombardijev trofej".

Meč se igra na "Rejmond Džejms" stadionu u Tampi, u toploj Floridi sa ograničenim brojem navijača i pod otvorenim krovom (najavljena kiša), što još kako može imati uticaja na dešavanja na terenu.

Pred ovaj susret svi pričaju o okršaju dvojice kvoterbekova, koji će imati najviše uticaja na ishod utakmice.

Sa jedne strane biće Tom Brejdi koji u svojoj 44. godini igra čak 10. Superboul u karijeri i juri rekordni 7. šampionski prsten.

U tome će pokušati da ga osujeti Patrik Mahoms kome mnogi već sada mnogi prognoziraju da bi mogao da dostigne visine Brejdija, pa možda čak i da postavi nove granice.

Mahoms i Brejdi su pre dve godine u finalu AFC konferencije odigrali epski duel koji je u produžetku uz pomoć "novčića" dobio Nju Ingland sa Brejdijem.

Jer su mnogi mišljenja da bi i Kanzas dobio taj meč da je imao sreće da osvoji prvi napad.

Mahoms je to "naplatio" već sledeće sezone titulom u prošlogodišnjem Superboulu u kom je vodio Čifse do preokreta protiv San Francisko 49-ersa.

Kanzas je do borbe za titulu stigao kroz lakih 14-2 u ligaškom delu, a onda i pobedama nad Klivlend Braunsima i Bafalo Bilsima.

Tampa Bej je imao nešto duži i teži put, te je posle skora 11-5 kroz NFC konferenciju morao sve utakmice u plej-ofu da igra u gostima.

Bilo je lako u "vajld kard" rundi protiv Vašingtona, potom je rešen ozbiljan izazov u vidu Nju Orleans Sejntsa, da bi u konferencijskom finalu Bakanirsi savladali blago favorizovane Grin Bej Pekerse na "Lembo fildu".

Nije za izostaviti činjenicu da su se ova dva tima sastala jednom ove sezone, upravo u Tampi i videli smo dominaciju "poglavica".

Iako je krajnji rezultat bio 27:24, dešavanja na terenu nisu dozvoljavala da se postavi pitanje pobednika, budući da je Mahoms bacio preko 200 jardi i dva tačdauna za Tajrika Hila samo u prvoj četvrtini?!

Rezultat je bio 17:0, pa kasnije i 27:10, te su Čifsi spustili papučicu sa gasa i mirno priveli meč kraju.

Valja istaći i da će himnu SAD otpevati kantri pevač Erik Čurč i R&B pevačica Džasmin Saliven, dok je za spektakl na poluvremenu zadužena kanadska zvezda "The Weeknd".

Kuriozitet je da je ovog puta izvođač sam platio neverovatnih 7.000.000 dolara da bi učestovao u čuvenom "Half time show".

Ozbiljni rekordi su u "opasnosti" u ovom Superboulu, a mi ćemo ga pratiti iz minuta u minut u našem Live BLOG-u na koji ste navikli svih prethodnih godina.

Mnogi su mišljenja da nas očekuje jedna od najspektakularnijih utakmica za titulu u poslednjih nekoliko godina, tako da znate šta vam je činiti od pola sata iza ponoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.