Usik: Kad ja pobeđujem, cela Ukrajina pobeđuje

Ujedinjeni svetski šampion u teškoj kategoriji Aleksandr Usik planira da organizuje borbu za povratak kući u Kijevu kada se završi rat Ukrajine sa Rusijom.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ovaj 36-godišnjak se sprema za februarski obračun sa nosiocem WBC titule Tajsonom Fjurijem, koji bi krunisao prvog neprikosnovenog svetskog šampiona u teškoj kategoriji od Britanca Lenoksa Luisa 1999. godine.

Borba je prvobitno dogovorena za decembar u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji, pre nego što je pomerena nakon što je Fjuri završio u modricama i nokdaunu u borbi bez titule nad MMA zvezdom Frensisom Nganuom u istom gradu prošlog meseca.

Biće to drugi put da se neporaženi Usik (21-0-0) bori u Saudijskoj Arabiji, a nosilac titule u WBO, WBA, IBO i IBF konkurenciji rekao je da nema problema da se vrati u tu državu uprkos kontroverznom statusu sa kršenjem ljudskih prava u ovoj kraljevini.

"Nema ograničenja ljudskih i ženskih prava. Bio sam tamo nekoliko puta, video sam ljude da slobodno hodaju. Žene nose hidžabe ako žele, a one koje nisu tako odgojene da tako misle i veruju ne nose. Idu otkrivene kose, u suknjama. Nema ograničenja. Mislim da je to zemlja budućnosti i da će se tamo odvijati neki neverovatni sportski događaji", kaže Usik.

Pre ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Usik je govorio o svojoj želji da revanš meč za svetsku titulu u septembru 2021. sa Entonijem Džošuom izvede na Olimpijski stadion u Kijevu.

"Ne možemo to da uradimo sad jer je moja zemlja u ratu. Ipak, nakon naše (ukrajinske) pobede, sigurno ću organizovati borbu na Olimpijskom stadionu u Kijvu kako bih obradovao moje drage navijače i svakog Ukrajinca koji bude prisustvovao".

Uprkos tome što je rat učinio taj san nemogućim, bivši neprikosnoveni svetski šampion u kruzer kategoriji više puta se vraćao u svoju domovinu kako bi podigao moral trupa na liniji fronta.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Vidite, rat nije počeo 24. februara 2022. Rat je počeo 2014. Ja sam davno počeo da obilazim momke na borbenim linijama i nastavljam da to radim. Kako je to uticalo na mene? Idem tamo da im pružim podršku, da im prenesem neke dobre emocije. Kada dođem oni mi kažu 'Usiče, šta radiš ovde?' Došao sam da vas vidim. Popijemo čaj, nešto jedemo zajedno. Budem sa njima".

Vojnici su velika inspiracija za Usika.

"Za mene lično, momci koji brane našu zemlju su mi velika motivacija i zahvalan sam im. Kada ih pozovem, vidim njihova lica, vidim njihove osmehe, viču 'Da, pobeda!' To je delom i njihova pobeda. Kada ja boksujem i pobedim, cela moja zemlja pobeđuje i svi ljudi koji navijaju za mene".

Usik trenira u Španiji, dok mu žena i ćerka žive u Kijevu.

"Znate li zašto su u Kijevu? Jer verujem u Oružane snage Ukrajine. Verujem u Ukrajinu i Ukrajince", kaže bokserski šampion, "Oni su mi dve najvažnije osobe, nisam nimalo zabrinut, jer znam da će sve biti kako Bog namerava".

Daleko od bojnih polja svoje zemlje i ringa, Usik je suosnivač digitalne društvene platforme "Readi to Fight", (www.rtfight.com), za povezivanje boksera sa trenerima, menadžerima, agentima, sparing partnerima, profesionalcima sportske medicine, promoterima, sponzorima i navijačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.