"Želim da postanem prvi Srbin u F1" VIDEO

Mladi 14-godišnji srpski vozač Andrija Kostić postao je član čuvene holandske ekipe "Van Amersfoort Racing".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs

Naredne sezone će se takmičiti u šampionatu italijanske Formule 4, jednom od najjačih svetskih šampionata za mlade vozače i niže kategorija trka formula.

Rođen je u Beogradu 15. marta 2009. godine, počeo je da se takmiči u trkama kartinga 18. februara 2022. i tek je navršio pune dve godine od kada je krenuo u trkačku avanturu.

"Moj san je da postanem prvi Srbin u Formuli 1 i nasledim mog idola Luisa Hamiltona u Ferariju", rekao je mladi 14-godišnji srpski automobilista Andrija Kostić.

Za ekipu "Van Amersfoort Racing" svojevremeno su vozili trostruki šampion sveta Formule 1 Maks Ferstapen, vozač Ferarija Šarl Lekler, kao i Mik, sin Mihaela Šumahera.

"Divna ekipa, jedna od dve najbolje u šampionatu i zaista mslim da ću imati bolid da se na svakoj trci borim za pobedu. Na dosadašnjim testiranjima uvek sam bio medju pet najboljih. Svi voze već po deset godina, a ja sam sam sa samo dve godine isksutva stigao na njihov nivo i pobeđujem. Voziću sa svetskim šampionima iz kartinga, ali i budućim šampionima drugih kategorija. Nadam se da ću dostići moj san da vozim Formulu 1", istakao je Kostić na konferenciji za medije u Beogradu.

Talentovani vozač je posle samo dve godine takmičenja u trkama kartinga i testiranja bolida F4, voženim na kraju 2023. i početkom 2024, impresionirao članove ekipe VAR i odlučili su da nastave saradnju.

"Hamilton je moj idol, verujem da mogu da ostvarim svoje snove. Treći sam Srbin u takmičenjima Formule, najmlađi u F4. Mnogo mi pomaže Miloš Pavlović, on je moj menadžer i ima iskustvo iz Formule (treći je Filip Jenić, prim.aut)".

Kostića ove sezone očekuje 16 trkačkih vikenda, ukupno 48 trka, u dva takmičenja - šampionatu Italije i Evrope.

"Prvo idem u Barselonu na testove, i ranije sam tamo bio dobar, ostvarivao najbolje rezultate, a najizazovnija je staza Muđelo u Italiji. Imaću neverovatnu konkurenciju, ali verujem u sebe, ovo je moja najvažnija sezona i verujem da će mi to što sam najmlađi u istoriji F4 dati veću pažnju i 'gas' da se još više borim. Ponosan sam što sam Srbin, što mogu da predstavljam svoju državu, da pokažemo da iz jedne male zemlje imamo velike sportiste poput Novaka Đokovića i drugih. Nadam se da ću i ja krenuti njihovim stopama", poručio je Kostić.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs
Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs

Sezona šampionata Italije Formule 4, počinje za vikend 4. i 5. maja, trkama u Mizanu.

Ukupno će biti održano sedam trkačkih vikenda, sa po tri trke tokom vikenda, za sveukupno 21 trku.

Pored učešća u šampionatu Italije, Kostić će za VAR nastupati i u Šampionatu Evrope F4, a istovremeno će tokom sezone i testirati za ekipu i vežbati na njenom najmodernijem simulatoru za vožnju.

Šampionat Evrope počinje tokom vikenda 24. i 25. avgusta u Muđelu, a poslednja od devet trka zakazana je za 5. i 6. oktobar u Monci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.